Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2019

Κριτική Βιβλίου “Οι λέξεις των ποιητών” της Φραντζέσκας Αλεξοπούλου – Πετράκη


Ο Θάνος υπεραγαπά τις δασκάλες του αλλά ο μπαμπάς του είναι αδιάφορος. Η δουλειά του τον έχει απορροφήσει πολύ και έχει χάσει κάθε κέφι να συζητήσει με τον γιο του. Επίσης, ο Θάνος λατρεύει την ποίηση, αυτή την αγάπη του την πρόσφεραν οι δασκάλες του. Αλλά όταν ο Θάνος ξεκινάει να μιλάει στον πατέρα του για τις λέξεις των ποιητών και την μαγεία τους, ο μπαμπάς του τού λέει ότι οι λέξεις είναι απλώς εφευρέσεις των ποιητών.
Οι λέξεις είναι εφευρέσεις των ποιητών; Υπάρχει μαγεία πίσω από της λέξεις των ποιητών; Ο μπαμπάς του Θάνου έχει αντίθετη άποψη από τον γιο του, θα καταφέρει λοιπόν ο Θάνος να του αλλάξει τη γνώμη του; Οι δασκάλες τι ρόλο παίζουν σε αυτό που πιστεύει ο Θάνος;
Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου ξεπηδούν σπουδαίοι Έλληνες ποιητές, όπως ο Οδυσσέας Ελύτης, ο Νικηφόρος Βρεττάκος, ο Ναπολέων Λαπαθιώτης, ο Ανδρέας Εμπειρίκος, ο Γεώργιος Δροσίνης, ο Γιάννης Ρίτσος, ο Κωστής Παλαμάς, ο Μανόλης Αναγνωστάκης και η Κική Δημουλά.
Ο καθένας από αυτούς έχουν προσφέρει στην ελληνική ποίηση σπουδαία ποιήματα. Η πένα τους έχει μείνει ανεξίτηλη στις καρδιές μας και το ταξίδι των λέξεων κάνει τη διαδρομή μοναδική.
Το βιβλίο αποτελεί κόσμημα βιβλιοθήκης καθώς οι μικροί μας αναγνώστες θα μπουν στον κόσμο της ποίησης και θα γνωρίζουν ποιητές και ορισμένα αποσπάσματα από τα έργα τους. Αναμφίβολα, είναι ίσως το πιο σημαντικό παιδικό ανάγνωσμα και ίσως το μοναδικό που δίνει τη δυνατότητα στο παιδί να γνωρίσει και να εντρυφήσει στην ποίηση! Για τους ρομαντικούς και ευσυνείδητους γονείς που επιθυμούν το καλύτερο για τα παιδιά τους είναι ένα βιβλίο must για τις βιβλιοθήκες τους!
 
 
 
 
 
Βασιλική Διαμάντη 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου