Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2019

Κριτική Βιβλίου “Πέντε μέρες και ένας μήνας” της Παρασκευής Μπακέλλα


Η Αλίνα είναι ευτυχισμένη που έχει έναν άντρα και έναν αδερφό που τη λατρεύουν και δύο αξιολάτρευτα κορίτσια. Ίσως το μόνο άσχημο κομμάτι της ζωής της να είναι η συμπεριφορά της μητέρας της και της αδερφής της. Όλα στη ζωή της είναι τακτοποιημένα και η ενεργή συμμετοχή της στο συσσίτιο τη γεμίζει και της προσφέρει χαρά.
Όλα αυτά μέχρι να πέσει στα χέρια της ένα “άγριο” κόσμημα με γαλάζια πέτρα. Αυτή της η ανακάλυψη θα αλλάξει τα πάντα στη ζωή της. Η νευρικότητα κάνει την εμφάνισή της και όλο το οικοδόμημα της ζωής της θα αρχίσει να καταρρέει.
Πρόκειται για μία ιστορία, η οποία απέσπασε –δικαίως– το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό μυθιστορήματος των εκδόσεων Ελκυστής. Η γραφή της συγγραφέως, Παρασκευής Μπακέλλα, είναι μεθυστική και μας αποδεικνύει ότι ήρθε για να μείνει! Ο λόγος της ρέει αβίαστα με αποτέλεσμα ο αναγνώστης να ρουφάει κάθε λέξη και να μην καταλαβαίνει πότε έφτασε στο τέλος της ιστορίας.
Τα συναισθήματα που ξετυλίγονται κάνουν τον καθένα να αφήνεται στη δίνη τους, τα οποία σε συνδυασμό με το πλάσιμο των χαρακτήρων να προσφέρουν ένα κομψοτέχνημα και ένα μυθιστόρημα που γράφτηκε με πολλή αγάπη και τρυφερότητα.
Η διαδρομή στην Καστοριά, η κεντρική της πλατεία, η βόλτα στην παραλίμνια περιοχή, οι περιγραφές του αρχοντικού, τα εστιατόρια και οι καφετέριες – μπαράκια με μετέφεραν νοερά εκεί ζωντανεύοντας εικόνες μιας πόλης αρχοντικής. Αλλά πιο πολύ με συγκλόνισε η ιστορία του Λουκά, η οποία μου αποτύπωσε μία ζωή που έχουν ζήσει πολλοί αλλά λίγοι κατάφεραν να απεγκλωβιστούν τα βιώματα του παρελθόντος και κυρίως της τρυφερής παιδικής ηλικίας.
Αναζητήστε μία φρέσκια γραφή που μπορεί να έχει ως θεματολογία κάτι σύνηθες αλλά η μαγεία της είναι μοναδική και ιδιαίτερη! Αναμφίβολα θα ενθουσιαστείτε από τον άμεσο λόγο της συγγραφέως και θα θελήσετε να διαβάσετε και το επόμενο πόνημά της, το οποίο περιμένω με αγωνία!
 
 
 
 
 
Βασιλική Διαμάντη 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου