Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2019

Κριτική Βιβλίου “Μπέρεν και Λούθιεν” του J. P. P. Tolkien


Η Λούθιεν είναι νεράιδα ενώ ο Μπέρεν θνητός. Μεταξύ τους θα αναπτυχθεί μία μοναδικής ποιότητας αγάπη. Ο Μπέρεν θα πάει μέχρι το κάστρο του Άνγμπαντ για να φέρει το πετράδι που ζήτησε ο πατέρας της Λούθιεν προκειμένου να επιτρέψει έναν γάμο μεταξύ αυτού και της κόρης του. Η Λούθιεν θα αψηφήσει την εντολή του πατέρα της να μην προσπαθήσει να σώσει τον Μπέρεν από το μέρος όπου κρατείται. Η αγάπη της για τον Μπέρεν θα την οδηγήσει ακόμα και στον ίδιο τον Μόργκοθ.
Θα καταφέρει η αγάπη τους να αντέξει; Μέχρι πού μπορεί να φτάσει κάποιος για τον αληθινό τους έρωτα; Πόσο επικίνδυνα μονοπάτια θα διαβούν και οι δυο τους για να είναι μαζί;
Το βιβλίο αποτελείται από την ιστορία του Μπέρεν και της Λούθιεν. Όπως μας πληροφορεί ο γιος του J. P. P. Tolkien, Christopher, ο πατέρας του έγραψε αυτή την ιστορία για να υμνήσει τον έρωτά του με τη γυναίκα της ζωής του, στης οποίας τον τάφο αναγράφει το όνομα της ηρωίδας του “Λούθιεν”. Όσοι διαβάσουν τη βιογραφία της ζωής του θα γνωρίσει πολλές άγνωστες πτυχές αυτής με την ιστορία της γυναίκας του να κερδίζει το ενδιαφέρον και να προκαλεί συγκίνηση σε κάθε άνθρωπο που έχει βιώσει την αληθινή και απόλυτη αγάπη!
Μπορεί η εξέλιξη της ιστορίας να είναι πραγματικά πολύ μικρή, το βιβλίο αποτελείται από αρκετές σελίδες. Η ιστορία του J. P. P. Tolkien μπλέκεται με την εξιστόρηση του γιου του, ο οποίος μας μιλάει για τον πατέρα του και για το πόσο δύσκολο είναι για κάποιον να μπορέσει να ξεμπλέξει όλους αυτούς τους τόμους που έγραψε ο πατέρας του. Εκτός όμως από την ιστορία θα βρεθούμε μπροστά σε επεξηγήσεις περί των διαφόρων και διαφορετικών εξελίξεών της και του τέλους της που ποικίλει. Επίσης, θα διαβάσουμε ωδές για τη Λούθιεν σε διάφορες στιγμές της ζωής της. Η ποιητικότητα και η λυρικότητα αυτών των ωδών αποτυπώνονται στο χαρτί και γίνονται αμέσως ευδιάκριτες από τους αναγνώστες τους. Τέλος, η αμεσότητα του λόγου του ωθεί κάθε αναγνώστη να απολαύσει το συγκεκριμένο πόνημα και να αισθανθεί μία ιδιαίτερη πληρότητα φτάνοντας στο τέλος του βιβλίου.
Πρώτη μου γνωριμία με τον J. P. P. Tolkien –ναι, μη με λιθοβολείται– και μπορώ να πω ότι μαγεύτηκα από τη γραφή του! Αναμφίβολα, αξίζει να διαβάσετε το συγκεκριμένο ανάγνωσμα! Το παρόν βιβλίο κυκλοφορεί σε δύο μορφές από τις εκδόσεις Κέδρος, σε χαρτόδετη αλλά και σε πολυτελέστατη σκληρόδετη έκδοση για τους φαν –και όχι μόνο– αυτού του μεγάλου λογοτέχνη!
 
 
 
 
 
Βασιλική Διαμάντη 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου