Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2019

Κριτική Βιβλίου “Ένας ελέφαντας το κάτι άλλο” της Άννης Θεοχάρη


Ένας μικρός ελέφαντας προσπαθεί να μάθει όσα περισσότερα πράγματα μπορεί και τη μαμά του όλο ρωτεί. Η περιέργειά του είναι μεγάλη και ποτέ δεν σταματά να θέλει να μάθει πάρα πολλά. Μα όλο η αγέλη τον χλευάζει και αυτό τον κάνει να στεναχωριέται. Οι απαντήσεις όμως δεν τον ικανοποιούνε καθώς θέλει να γίνει διαφορετικός από όλους τους άλλους.
Άραγε τι θα γίνει στον μικρό ελέφαντα; Γιατί θέλει να είναι διαφορετικός; Θα τα καταφέρει; Γιατί η αρχηγός της αγέλης συνέχεια τον ταπεινώνει; Γιατί όλοι γελάνε μαζί του;
Η συγγραφέας της ιστορίας, Άννη Θεοχάρη, μας προσφέρει ένα ιδιαίτερο παιδικό αφήγημα με ομοιοκαταληξία και με μία ποιητικότητα και λυρικότητα που ενθουσιάζει μικρούς και μεγάλους αναγνώστες! Άλλωστε, κάθε άνθρωπος ασχέτως ηλικίας κρύβει ένα παιδί μέσα του.
Τα θέματα που θίγει με τόσο περίτεχνο και ουσιαστικό τρόπο είναι αυτά της διαφορετικότητας, της αυτοεκτίμησης, της πίστης στον ίδιο μας τον εαυτό και της μοναδικότητας κάθε προσώπου. Φυσικά, δεν παραλείπει να μας δείξει ένα σημαντικό κοινωνικό πρόβλημα, το bullying, χωρίς ωστόσο να του δώσει ιδιαίτερη έμφαση.
Η τρυφερότητα της γραφής της δημιουργού μέσα από τον απλοϊκό και λιτό της λόγο εξάπτει το ενδιαφέρον των παιδιών και σε συνδυασμό με την χρωματική παλέτα που η ίδια έχει δημιουργήσει πετυχαίνουν τον στόχο τους που δεν είναι άλλος από την πλήρη κατανόηση της ιστορίας! Και ποιος δε θα αγαπήσει αυτό το πουά ελεφαντάκι;
Αν, λοιπόν, αναζητάτε ένα παιδικό βιβλίο που να προσφέρει στα παιδιά εκτός από μία ωραία ιστορία ποικίλα μηνύματα τότε το συγκεκριμένο ανάγνωσμα είναι αυτό που χρειάζεστε! Άλλωστε ποιος είπε ότι η διαφορετικότητα είναι κακή; Ο κάθε χαρακτήρας είναι ιδιαίτερος και μοναδικός και μόνο με πίστη και αγάπη μπορούμε να πορευτούμε στη ζωή μας και να γίνουμε χρήσιμοι άνθρωποι και συνάνθρωποι! Αφήστε τα παιδιά σας να κατανοήσουν τη σπουδαιότητά τους και να αποκτήσουν αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση! Μαθήματα ζωής δια χειρός Άννης Θοχάρη που θα βοηθήσουν κάθε παιδί να εξελιχθεί και να διεκδικήσει αυτό που του αξίζει! Γιατί στη ζωή οφείλουμε να διεκδικούμε και να πιστεύουμε στον ίδιο μας τον εαυτό!
 
 
 
 
 
Βασιλική Διαμάντη 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου