Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2019

Κριτική Βιβλίου “Φιλίτσα & Χλόη – Δύο παράξενες φίλες” της Λυδίας Βλάχου


Η Φιλίτσα και η Χλόη είναι δύο διαφορετικές οντότητες. Η μία είναι μία περήφανη τριανταφυλλιά και η άλλη μία μικρή πράσινη κάμπια. Η Φιλίτσα διέπεται από άκρατο εγωισμό καθώς θεωρεί τον εαυτό της μοναδικό, ιδιαίτερο και πανέμορφο ενώ η Χλόη από ταπεινοφροσύνη, αγάπη και δοτικότητα.
Μόλις, η τριανταφυλλιά βλέπει τη μικρή κάμπια νιώθει απέχθεια για το χρώμα της και τη μορφή της. Δεν επιθυμεί να καθίσει στα πέταλά της και κάνει το παν για να τη διώξει από πάνω της. Όμως, ένας κίνδυνος παραμονεύει και μία απροσδόκητη βοήθεια θα ανατρέψει τη συμπεριφορά της Φιλίτσας.
Με αυτόν τον τρόπο η ζωή δείχνει ότι το κάθε πλάσμα έχει λόγο ύπαρξης και δημιουργίας. Και κάπως έτσι μία ιδιαίτερη φιλία μεταξύ αυτών των τόσο διαφορετικών οντοτήτων τόσο σε εμφάνιση όσο και σε συμπεριφορά γεννιέται. Η Χλόη με τον δικό της, μοναδικό, τρόπο καταφέρνει να εξαφανίσει τον εγωισμό της Φιλίτσας και στη θέση του να αναπτυχθεί η φιλία και ο σεβασμός.
Η δημιουργός της ιστορίας, Λυδία Βλάχου, μας παρουσιάζει με τη μοναδική της γραφή έννοιες που οφείλουμε όλοι να ακολουθούμε και πάθη που πρέπει να κατανικήσουμε. Ο γλυκός, στοργικός και "μεταξένιος" λόγος της αγγίζει τις καρδιές των αναγνωστών, μικρών και μεγάλων, και τους κερδίζει με έναν τρόπο που θυμίζει τη γιαγιά που λέει παραμύθια στα εγγόνια της.
Τέλος, η εικονογράφηση αποτελεί αλληλένδετο κομμάτι με το κείμενο και η χρωματική παλέτα της Λιάνας Δενεζάκη μαγεύει με έναν απαράμιλλο τρόπο τον αναγνώστη με την πρώτη ματιά.
Η κομψευόμενη έκδοση αποτελεί ένα ακόμη συν για την αγορά του βιβλίου! Εύχομαι όλοι να αγαπήσουν αυτή την ιστορία όπως και εγώ! 
 
 
 
 
 
Βασιλική Διαμάντη 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου