Πέμπτη 7 Ιουλίου 2016

Συζητώντας με τον Γιώργο Γιώτσα

Ερώτηση 1η: Ποιος/α είναι ο/η αγαπημένος/η σας συγγραφέας;

Γ.Γ.: Ο Stephen King


Ερώτηση 2η: Ποιο ήταν το πρώτο βιβλίο που διαβάσατε;

Γ.Γ.: Ένα παιδί μετράει τα άστρα” του Μενέλαου Λουντέμη.


Ερώτηση 3η: Τι σημαίνει η συγγραφή για εσάς;

Γ.Γ.: Φυγή. Λύτρωση. Μαγεία.
Μια λίμνη κάτω από το φεγγάρι, όπου τα νερά της λάμπουν σαν μαύρο αστραφτερό μετάξι. “Μερικές φορές οι αληθινοί γενναίοι ψαράδες, οι Όστιν, οι Ντοστογιέφσκι, οι Φόκνερ, φτάνουν ακόμα και μέχρι εκεί όπου κολυμπούν τα μεγάλα ψάρια, αλλά είναι επικίνδυνη αυτή η λίμνη. Είναι μεγαλύτερη από όσο δείχνει, είναι βαθύτερη από όσο μπορεί οποιοσδήποτε να φανταστεί... Και αλλάζει όψη, ιδιαίτερα αφού σκοτεινιάσει...”


Ερώτηση 4η: Ποια είναι η πήγη έμπνευσής σας;

Γ.Γ.: Oι ιδέες έρχονται από το πουθενά. Φτάνουν στο χαρτί χωρίς να μολυνθούν από την επίδραση του πνεύματος του συγγραφέα.


Ερώτηση 5η: Τι σας "ώθησε" να ξεκινήσετε τη συγγραφή;

Γ.Γ.: Τι ήταν αυτό δεν μπορώ να το πω με σιγουριά. Ξέρω μόνο ότι βγήκε από μέσα μου, ακάλεστο. Εγώ απλά συμφώνησα.


Ερώτηση 6η: Πως θα χαρακτηρίζατε το τελευταίο σας βιβλίο "Εκ νεκρών";

Γ.Γ.: Ένα μυθιστόρημα φαντασίας και τρόμου, με κοινωνικές προεκτάσεις και στοιχεία αστυνομικού -όλα βαλμένα σε μια πανκ ροκ γραφή.
Το έχω γράψει στην εισαγωγή του βιβλίου, το αποδέχτηκαν (και εμπλούτισαν την άποψη αυτή) αναγνώστες και κριτικοί, οπότε την καταθέτω και εδώ, έτσι ακριβώς όπως το ένιωσα και τότε.


Ερώτηση 7η: Το πρώτο σας βιβλίο είναι μία συλλογή διηγημάτων και το δεύτερο ένα μυθιστόρημα. Ποιο σας ελκύει περισσότερο;

Γ.Γ.: Το διήγημα με ελκύει καθώς σε λίγες σελίδες πρέπει να χτίσεις μια ολόκληρη ιστορία. Όμως όπως σημειώνετε σωστά, τα δύο προσωπικά βιβλία είναι μια συλλογή διηγημάτων και ένα μυθιστόρημα. Και τα δύο με ελκύουν. Δεν έχω προτίμηση. Όποιο εξυπηρετεί καλύτερα την ιστορία που θέλω να πω.


Ερώτηση 8η: Φαντασία, τρόμος και αστυνομικό. Ποιο σας "εκτονώνει" και σας προσελκύει περισσότερο και γιατί;

Γ.Γ.: Ο τρόμος.
Υπάρχει μια σκοτεινή μαγεία σε αυτό το είδος.
Ο φόβος είναι ένα πολύ έντονο συναίσθημα. Aρχέγονο. Bαθιά ριζωμένο σε κάθε άνθρωπo. Τα καλά βιβλία τρόμου είναι δημοφιλή γιατί ο φόβος εξιτάρει. Συναρπάζει. Ξυπνάει τις αισθήσεις μας, μας θέτει σε συναγερμό. Και σε μια εποχή που όλο και περισσότερο μας ταϊζουν με αποχαύνωση, αυτός ο συναγερμός είναι ευπρόσδεκτος.
Ένα καλό βιβλίο τρόμου είναι σαν να μπαίνεις σε ένα σκοτεινό δωμάτιο. Έχεις αγωνία για το τι θα βρεις, και αυτή η αγωνία, αυτός ο φόβος, μας κάνει να αισθανόμαστε πιο ζωντανοί.


Ερώτηση 9η: Έχετε διακριθεί αρκετές φορές. Για ποιο λόγο πιστεύετε πως στην Ελλάδα οι διακρίσεις μένουν στην αφάνεια και δεν είναι ευρέως γνωστές;

Γ.Γ.: Διαφωνώ. Οι διακρίσεις στο ποδόσφαιρο, στις πίστες, στο μόντελινγκ ακόμα και στη βιομηχανία του πορνό προβάλλονται από τα μέσα μαζικής “ενημέρωσης”.
Εκείνες στο χώρο των επιστημών, της υγείας και της λογοτεχνίας δεν είναι τόσο σημαντικές για να προβληθούν ανάλογα.
Για να μιλήσουμε σοβαρά, θεωρώ ευτύχημα που τα τελευταία χρόνια -και με τη βοήθεια των social media και free press- νέοι κυρίως άνθρωποι αλλά και τεχνοκράτες με αγάπη για το βιβλίο, ασχολούνται ενεργά, έτσι ώστε οι διακρίσεις (που είναι απλά το χειροκρότημα σε κάποιες περιπτώσεις) αλλά και το έργο έμπειρων και νέων δημιουργών (που είναι και το αληθινά σημαντικό στην περίπτωση μας) να βρίσκουν διόδους προβολής.


Ερώτηση 10η: "Εκ νεκρών" λοιπόν. Πιστεύετε στη μοίρα;

Γ.Γ.: Πιστεύω και στην Μοίρα και στην Μούσα.


Ερώτηση 11η: Ο Χρήστος σώζεται από ένα αεροπορικό δυστύχημα καθαρά από θέμα τύχης. Πιστεύετε στην τύχη;

Γ.Γ.: Πιστεύω στην τύχη. Μαζί με την ικανότητα και τη θέληση, παίζει μεγάλο ρόλο στις ζωές μας. Ο Χρήστος όμως δε σώζεται απ' το αεροπορικό δυστύχημα από θέμα τύχης...


Ερώτηση 12η: Ο Χρήστος μόνο σε ένα άτομο, στον Μάρκο, εκμυστηρεύεται τις φωνές που ακούει και τη μορφή του Σκοτεινού. Η φιλία μπορεί να απελευθερώσει έναν άνθρωπο λέγοντας τις σκέψεις και τους προβληματισμούς του;

Γ.Γ.: Όπως διαβάζουμε, ο Μάρκος δεν είναι μόνο ένας αληθινός φίλος για το Χρήστο, αλλά τον νιώθει σαν “αδερφό”. Πες με ρομαντικό, αλλά εγώ πιστεύω σε αυτό το είδος φιλίας – να έχεις έναν άνθρωπο με τον οποίο να μοιράζεσαι τα καλά και τα άσχημα, χωρίς καμία σκοπιμότητα και συμφέρον. Η απάντηση μου είναι ναι. Ίσως να είναι η εξαίρεση στον κανόνα της “δοσοληψίας”, αλλά το πιστεύω. Αυτού του είδους η φιλία, συνήθως, γεννιέται στα παιδιά και αρχίζει να πεθαίνει όταν ενηλικιώνομαστε, γιατί η εμπειρία μας έχει διδάξει ότι ως ενήλικοι βλέπουμε τη ζωή, όχι με το συναίσθημα, αλλά με το “στόχο”. Εγώ νιώθω παιδί ακόμα και ίσως για αυτό πιστεύω ότι η φιλία αυτή μπορεί και υπάρχει!


Ερώτηση 13η: Ο Χρήστος και η Έμιλυ ερωτεύονται με την πρώτη ματιά και μένουν βαθιά αγαπημένοι. Πιστεύετε πως είναι εφικτό να δημιουργηθούν βαθιά συναισθήματα από έναν κεραυνοβόλο έρωτα;

Γ.Γ.: Μπορεί το “Εκ Νεκρών” να είναι ένα βιβλίο φαντασίας και τρόμου αλλά ακτινοβολεί την κινητήριο δύναμη αυτού του κόσμου: Την αγάπη. Ο κεραυνοβόλος έρωτας είναι κάτι υπέροχο, κάτι δυνατό και σίγουρα μπορεί να δημιουργήσει τις αυλακιές για τα βαθιά συναισθήματα. Ο Χρήστος και η Έμιλυ εκτός του κεραυνοβόλου έρωτα είναι δύο ψυχές βασανισμένες, δύο άνθρωποι με σκληρό παρελθόν και αυτό τους δένει ακόμα περισσότερο.


Ερώτηση 14η: Τι συμβολίζει για εσάς ο Σκοτεινός και ο Μεγάλος Λευκός;

Γ.Γ.: Οι δύο άκρες της κοσμικής τραμπάλας.
Η χελώνα που κουβαλάει τον κόσμο στην πλάτη της και η παγωνιά που την περιβάλει.


Ερώτηση 15η: Τι πιστεύετε πως πρέπει να έχει ένας καλός συγγραφέας για να μπει στο μονοπάτι της συγγραφής του μυστηρίου και του τρόμου;

Γ.Γ.: Φαντασία εν αρχή. Κανείς δεν ξεκινάει έμπειρος.
Για να γράψει κανείς η καλύτερη συμβουλή που έμαθα ποτέ είναι από το King: “Διάβαζε πολύ, γράφε πολύ”
Και για εμένα, πολύ σημαντικό, χρειάζεται αγάπη. Ειλικρινής, αυθεντική, καυτή σαν τη φωτιά, αγάπη.


Ερώτηση 16η: Για ποιο λόγο πιστεύετε πως πρέπει οι αναγνώστες να διαβάσουν το βιβλίο σας;

Γ.Γ.: Γιατί όχι; Μέχρι τώρα οι εντυπώσεις είναι πολύ καλές, και από εκδότες αλλά και συγγραφείς με μακρά πορεία στο χώρο πράγμα που με χαροποιεί ειλικρινά.


Ερώτηση 17η: Τι θα θέλατε να πείτε στους αναγνώστες σας;

Γ.Γ.: Ένα μεγάλο ευχαριστώ από καρδιάς.
Η συγγραφή είναι μια πράξη μοναχική. Μυστική σαν τα όνειρα.
Το βιβλίο όμως και το ταξίδι που κρύβεται μέσα σ' αυτό, είναι κάτι που έχει πραγματική αξία όταν το μοιραζόμαστε.
Ένα μεγάλο ευχαριστώ λοιπόν σε όλους εσάς που είστε συνοδοιπόροι στο σκοτεινό όσο και μαγικό ταξίδι αυτό.
Αν το απολαμβάνετε εσείς, το απολαμβάνω και εγώ.


Ερώτηση 18η: Θα θέλατε να μας πείτε μερικά λόγια για το επόμενό σας συγγραφικό βήμα;

Γ.Γ.: Το επόμενο βιβλίο θα είναι μια ανθολογία διηγημάτων, τόσο βραβευμένων σε πανελλήνιους και διεθνής διαγωνισμούς όσο και καινούριων καλογυαλισμένων και σκοτεινών -ένα βιβλίο γεμάτο εκπλήξεις. Δύο από τα διηγήματα αυτά συνδέονται τόσο με το “Εκείνος που ψιθυρίζει πάνω από τα βουνά” (εκδ. Momentum, 2012) όσο και με το “Εκ Νεκρών” (εκδ. Λυκόφως, 2015).
Επίσης, το τέταρτο βιβλίο έχει μπει μπροστά και είναι μια ιδέα που δεν με αφήνει να κοιμηθώ τις νύχτες... Για την ώρα βρίσκομαι στην αρχή, αλλά είναι κάτι που με γεμίζει ενθουσιασμό, αναμονή, ενέργεια και ξέρω ότι ο επόμενος χρόνος θα είναι γεμάτος (και) δημιουργικά.
Υπάρχει ακόμα κάτι, αλλά αυτό επιτρέψτε μου να το κρατήσω έκπληξη για την ώρα.


Β.Δ.: Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για τη συνέντευξη που μου παραχωρήσατε! Εύχομαι κάθε επιτυχία και καλοτάξιδο το νέο σας πόνημα!!!

Γ.Γ.: Δική μου τιμή και χαρά Βασιλική. Σε ευχαριστώ θερμά για τη φιλοξενία!
Ο Γιώργος Γιώτσας είναι μια σύγχρονη φωνή στη λογοτεχνία του φανταστικού.
Τα διηγήματα του έχουν διακριθεί σε πολλούς πανελλήνιους λογοτεχνικούς διαγωνισμούς (Diavasame.gr , Ars Nocturna, Συμπαντικές Διαδρομές, Esquire, Eyelands.gr, Μωραϊτης, Εντύποις) όπως και σε διεθνής (Writers Digest) και έχουν δημοσιευθεί σε συλλογές νέων λογοτεχνών.
Το 2012 ο εκδοτικός Momentum εξέδωσε το πρώτο του βιβλίου, με τίτλο "Εκείνος που ψιθυρίζει πάνω από τα βουνά", μια συλλογή διηγημάτων φαντασίας και τρόμου στη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα.
Το 2015, oι εκδόσεις Λυκόφως εκδίδουν το "Εκ Νεκρών" το οποίο είναι το δεύτερο προσωπικό του βιβλίο και πρώτο μυθιστόρημα του. Το "Εκ Νεκρών" βραβεύτηκε και στον Πανελλήνιο διαγωνισμό "Ασημένια Σελίδα' εκδόσεις Εντύποις με τον Α' Έπαινο.
Συνεχίζει να γράφει με συνέπεια, ενώ κατά καιρούς έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον περιοδικών όπως το Tv Zapping, το Mystery, η Athens Voice και το Esquire, όπου έχουν φιλοξενηθεί συνεντεύξεις και αφιερώματα.
(2015) Εκ νεκρών, Λυκόφως
(2012) Εκείνος που ψιθυρίζει πάνω από τα βουνά και άλλες ιστορίες, Momentum
Συμμετοχή σε συλλογικά έργα
(2015) Ασημένια σελίδα 2014, Εντύποις
(2015) Ιστορίες στα όρια, Παράξενες Μέρες
(2014) Θρύλοι του σύμπαντος ΙΙΙ, Συμπαντικές Διαδρομές
(2013) Στοιχειωμένη πόλη, Ars Nocturna
(2010) 19 καινούρια βήματα, Ελευθερουδάκης
Εκ νεκρών
Μια σκοτεινή ιστορία τρόμου "πλάθει" ο Γιώργος Γιώτσας στο μυθιστόρημά του "Εκ Νεκρών" που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Λυκόφως.

Πρωταγωνιστής του μυθιστορήματος ο Χρήστος Ιωάννου, ο οποίος αποκρύπτει ακόμη και από τη γυναίκα του ένα μυστικό που τον στοιχειώνει. Ένας φόνος που ήταν δυστύχημα, ένας φόνος που δεν έπρεπε να γίνει. Αλλά έγινε. Ένας άνθρωπος πέθανε εξ αιτίας του και μάλιστα φρικτά.
Οι τύψεις όμως θα είναι το τελευταίο πράγμα που θα τον απασχολήσουν, όταν ο Χρήστος Ιωάννου φύγει από τη ζωή και ανακαλύψει ότι δεν υπάρχουν ούτε παράδεισος, ούτε κόλαση...
Ένας άνθρωπος που μπορεί να κερδίσει ξανά τη ζωή -ή να χάσει για πάντα ολόκληρη την ύπαρξή του.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου