Κυριακή 17 Ιουλίου 2016

Κριτική Βιβλίου “Η κόρη του κεραυνού” της Lucinda Riley

Στο δεύτερο βιβλίο από τα επτά συναντάμε τη δεύτερη κόρη του Πα Σαλτ, Άλι (Αλκυόνη). Είναι η μόνη εκ των έξι κοριτσιών που βρίσκεται μπροστά στην ιδιωτική κηδεία πατέρα τους Πα Σαλτ. Το σοκ που βιώνει είναι τεράστιο. Και εμμέσως κατηγορεί τον εαυτό της που ενώ ο πατέρας της πέθαινε αυτή βιώνε την ομορφότερη περίοδο της ζωής της.
Στήριγμά της θα είναι η σχέση της, ο Θίο, ιστιοπλόος και ο ίδιος όπως και η Άλι. Μαζί του θα γνωρίσει έντονα συναισθήματα. Η αγάπη που τρέφουν και οι δυο μεταξύ τους μεγάλη. Μετά από τη νίκη του πληρώματος τους σε έναν διαγωνισμό ανοιχτής θαλάσσης το ζευγάρι θα περάσει κάποιες ολιγοήμερες διακοπές στο “Κάπου”, το κωδικό όνομα του ελληνικού νησίου Ανάφη που χρησιμοποιεί το ζευγάρι, όπου θα στεριώσουν την αγάπη τους. Εκεί θα τεθεί και το ερώτημα από τον Θίο αν η Άλι θα ήθελε να γίνουν και νόμιμο ζευγάρι με μία σκηνή καθόλου ρομαντική και Σαιξπηρική αλλά θα την χαρακτήριζα άκρως αστεία και φυσικά με πολύ άγχος και μία ντροπαλότητα που σε μεταφέρει σε μία εποχή πολύ μακρινή.
Η ζωή της Άλι θα γκρεμιστεί και πάλι όταν μέσα σε ένα σύντομο χρονικό διάστημα θα χάσει εκτός από τον πατέρα της και τον σύντροφό της κατά τη διάρκεια ενός αγώνα. Η ψυχολογία της θα καταρρακωθεί και θα μπει σε σκέψη το ενδεχόμενο να βρει την καταγωγή της και τους βιολογικούς της γονείς, κάτι που σε διαφορετική τρόπη της ζωής της δεν θα της περνούσε από τον νου της.
Έτσι θα βρεθεί στη Νορβηγία μετά από τα στοιχεία που της άφησε ο πατέρας της και θα προσπαθήσει να ξετυλίξει το κουβάρι του γενεαλογικού δέντρου της οικογένειας Χάλβορσεν και τι την συνδέει με αυτούς.
Σε ένα ακόμα βιβλίο της η συγγραφέως μας προσκαλεί να ανακαλύψουμε τα κομμάτια που συνθέτουν την ιστορία της δεύτερης κόρης του Λα Παλμ. Ευτυχώς στα βιβλία της δεν συναντάμε ίντριγκες και τραβηγμένες ιστορίες αλλά ανθρώπινες και συγκινητικές. Βλέπουμε την ψυχολογία των ηρώων και οι χαρακτήρες τους ξεδιπλώνονται σιγά – σιγά. Ακόμα το βιβλίο βασίζεται εν μέρει σε κάποια αληθινά γεγονότα όπως είναι ο Δεύτερος Παγκόσμιος πόλεμος και στο έργο σημαντικών προσωπικοτήτων όπως ο Ερρίκος Ίψεν και ο Έντβαρντ Γκριγκ. Στην ιστορία η αγάπη και η ανάγκη για αναζήτηση της αλήθειας είναι εμφανείς σε κάθε σελίδα που διαβάζει ο αναγνώστης. Στη Νορβηγία η Άλι θα έρθει αντιμετώπη με κάτι που πραγματικά δεν θα της περνούσε από το μυαλό. Γιατί την έδωσαν για υιοθεσία οι γονείς της; Τι μυστικά κρύβει η οικογένεια Χάλβορσεν; Ένα ταξίδι πολλών γενεών πριν τη γέννησή της ξεδιπλώνεται χωρίς να κουράζει και μας δίνει τη δυνατότητα να δούμε τους χαρακτήρες τους να ξεδιπλώνονται με αριστουργηματικό συγγραφικά τρόπο. Το σημαντικό είναι πως η βοήθεια μερικών ανθρώπων, οι οποίοι θέλουν να γίνουν αρωγοί της προσπάθειάς της να ανακαλύψει την αλήθεια και αν τελικά το ταλέντο της στη μουσική είναι κληρονομικό, θα γίνει η απαρχή μιας αληθινής φιλίας.
Στο “Οι κόρες των αστεριών” βλέπουμε πως το παρελθόν είναι ο καταλυτικός παράγοντας αναζήτησης της ιστορίας της Μαίας ενώ στο δεύτερο “Η κόρη του κεραυνού” ο καταλυτικός παράγοντας είναι το παρόν. Θα περιμένω εναγωνίως το τρίτο μυθιστόρημά της, το οποίο μας δίνει μερικά εντυπωσιακά και αινιγματικά στοιχεία στο τέλος του δεύτερου και θα αφορά την ιστορία της τρίτης κόρης, της Σταρ.





Βασιλική Διαμάν

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου