Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2016

Συζητώντας με τις Αναστασία Κορινθίου και Δικαία Μαραβέλια

Ερώτηση 1η: Ποιος είναι ο/η αγαπημένος/η συγγραφέας;

Α. Κορινθίου: Tζότζο Μόις.
Δ. Μαραβέλια: Έλα τώρα η Κορινθίου μου... και οYalom.


Ερώτηση 2η: Ποιο είναι το πρώτο βιβλίο που διαβάσατε;

Α. Κορινθίου: Η Πολυάννα
Δ. Μαραβέλια: Το ψέμα. Ζωρζ Σαρή


Ερώτηση 3η: Τι σημαίνει η συγγραφή για εσάς;

Α. Κορινθίου: Ζωή!
Δ. Μαραβέλια: Σημαίνει έκφραση, εικόνες, ζωή. Όταν γράφω ξεδιπλώνεται μπροστά μου η Δικαία.


Ερώτηση 4η: Ποια είναι η πηγή έμπνευσή σας;

Α. Κορινθίου: Η ζωή!
Δ. Μαραβέλια: Τα πάντα μια εικόνα, μια λέξη, ένα τραγούδι, μια αίσθηση.


Ερώτηση 5η: Τι σας "ώθησε" να ξεκινήσετε τη συγγραφή;

Α. Κορινθίου: Η ...ζωή μου η πολύπλοκη.
Δ. Μαραβέλια: Η προτροπή ενός πολύ καλού μου φίλου, έτσι πριν τρεις χρόνια άρχισα μάθημα δημιουργικής γραφής με την καταπληκτική δασκάλα μου την Έλια Ζεβρού.


Ερώτηση 6η: Πως θα χαρακτηρίζατε το βιβλίο σας "Ζεστό ψωμί και κόκκινη κορδέλα";

Α. Κορινθίου: Ύμνο στην φιλία.
Δ. Μαραβέλια: Ένα βιβλίο που αγγίζει ευαίσθητα κομμάτια της γυναίκας. Από την σοφή γιαγιά μέχρι το εξάχρονο κορίτσι. Είναι ένα βιβλίο που σου αφήνει διδάγματα.


Ερώτηση 7η: Πως σας γεννήθηκε η ιδέα να γράψετε μαζί ένα μυθιστόρημα; Ήταν εύκολη η όλη διαδικασία ή σας δυσκόλεψε κάπου;

Α. Κορινθίου: Βαριόμουν αφόρητα, ένιωθα μοναξιά ακόμη και συγγραφικά και ήθελα παρέα! Ήταν μαγικό όλο αυτό το ταξίδι! Δεν με δυσκόλεψε, ίσα ίσα με βοήθησε να με βρω από την αρχή!
Δ. Μαραβέλια: Η ιδέα της Αναστασίας να γράψουμε το βιβλίο μαζί αποδείχτηκε εξαιρετική. Και ξέρετε την απολαύσαμε την διαδικασία.


Ερώτηση 8η: Μυρωδιές από την παιδική ηλικία έχουν οι φίλες - ηρωίδες μας, η Αλεμήνα και η Χρουσώ. Ποιες είναι δικές σας μυρωδιές που σας θυμίζουν εκείνη την αθώα και αγνή ηλικία;

Α. Κορινθίου: Μμμμ οι γόμες που μύριζαν καρπούζι και το παγωτό από την ΕΒΓΑ της γειτονιάς.
Δ. Μαραβέλια: Είναι η καθημερινή βαρκάδα με την παρέα στο Νημποριό, είναι οι ατελείωτες ώρες τραγουδιού με τον Κώστα να παίζει ακορντεόν και τις τρελές εμάς να τραγουδάμε, Αλέκα, Βαγγέλιω, Ειρήνη, Ελένη, Άννα... είναι η μυρωδιά του φρέσκου κουκουναριού που μου έσπαγε η γιαγιά μου, είναι η Άννα μου, είναι πολλά!


Ερώτηση 9η: Αλεμήνα και Χρουσώ. Πως "γεννήθηκε" η συγκεκριμένη ονοματοδοσία; Συμβολίζει ο κάθε χαρακτήρας των ηρωίδων κάτι από τη δική σας ζωή ή προσωπικότητα;

Α. Κορινθίου: Εγώ είμαι η Αλεμήνα, όνομα νεράιδας. Εεε νεράιδα δεν με λένε;
Δ. Μαραβέλια: Η επιλογή των ονομάτων έκτος από αυτό της Άννα μου ήταν τυχαία.


Ερώτηση 10η: Αθήνα και κάποια νησιά του Αιγαίου, η Σύμη, η Ρόδος και η Κάλυμνος. Τα δύο πρώτα είναι οι δικοί σας τόποι. Γιατί επιλέξατε να τοποθετήσετε την ιστορία σας εκεί και όχι κάπου αλλού;

Α. Κορινθίου: Μα όλα είναι τόποι μου εκτός από την Κάλυμνο που την διάλεξα για την αγριάδα και την αλμύρα της .Την ξενιτιά της.
Δ. Μαραβέλια: Γιατί στον τόπο σου είσαι εσύ. Δεν παριστάνεις κάποιον άλλον, θα το ξανακάνω εγώ αυτό.


Ερώτηση 11η: Στο βιβλίο σας μέχρι το τέλος γίνονται αποκαλύψεις και βγαίνουν στην επιφάνεια κρυμμένα μυστικά του παρελθόντος. Πόσο μπορεί να ανακουφίσει ή να συγκλονίσει έναν άνθρωπο η αλήθεια; Πιστεύετε πως μπορεί να αλλάξει ακόμα και η κοσμοθεωρία του;

Α. Κορινθίου: Φυσικά και ναι. Η αλήθεια είναι όχι απλά το Α και το Ω στην ζωή μας μα και τα 24 γράμματα της ζήσης μας.
Δ. Μαραβέλια: Αλήθεια σημαίνει ότι ζω σε έναν κόσμο που ότι υπάρχει γύρω μου με αντιπροσωπεύει. Κάποιους τους ανακουφίζει και κάποιους άλλους τους αποτελειώνει. Δεν είναι εύκολη η αλήθεια. Πιστεύω επίσης ότι δύσκολα ο άνθρωπος αλλάζει κοσμοθεωρία.


Ερώτηση 12η: Στην ιστορία σας βλέπουμε πως ο έρωτας και το μίσος μπορούν να τυφλώσουν. Η φιλία παρόλα αυτά μπορεί να μείνει αναλλοίωτη σε αυτά καθώς και στον χρόνο; Τι ρόλο παίζει η φιλία και ο έρωτας στις δικές σας ζωές;

Α. Κορινθίου: Η φιλία με έσωσε σαν προδόθηκα από έρωτα. Μια φιλία χάλασε τον έρωτα μου και ένας έρωτας χάλασε χάρη σε φίλη μου. Όλα αυτά μαζί όσο και αν σας μπέρδεψα.
Δ. Μαραβέλια: Πρωταρχικό. Χωρίς έρωτα η ζωή είναι λίγο ανιαρή. Χωρίς φιλία όμως πιστεύω είναι τραγική. Θεωρώ τον εαυτό μου ευλογημένο γιατί έχω και τα δύο στην δική μου ζωή.


Ερώτηση 13η: Ελπίδα για το αύριο και μία δεύτερη ευκαιρία. Πιστεύετε πως ο άνθρωπος μπορεί να έχει και τα δυο ακόμα και αν περάσει ο χρόνος, ακόμα και αν πλησιάσει τη δύση της ζωής του;

Α. Κορινθίου: Είμαι το ζωντανό παράδειγμα πως ναι!
Δ. Μαραβέλια: ...και δύο και τρεις αρκεί να έχει τα μάτια του ανοιχτά και να την αρπάξει από τα μαλλιά, προσοχή όμως γιατί κυκλοφορούν και ευκαιρίες που φορούν περούκα.


Ερώτηση 14η: Η συγγραφή του βιβλίου πως έγινε; Από απόσταση ή συναντηθήκατε πολλές φορές για να ανταλλάξετε απόψεις, ιδέες, ανησυχίες ή προβληματισμούς;

Α. Κορινθίου: Όλα από απόσταση. Αλλά την γεφυρώσαμε με αγάπη και έμπνευση.
Δ. Μαραβέλια: Συναντιόμασταν αλλά τα mail μας ήταν πριβέ... παίζαμε εκεί. Σαν αγώνα τένις.


Ερώτηση 15η: Για ποιο λόγο πιστεύετε πως πρέπει οι αναγνώστες να διαβάσουν το βιβλίο σας;

Α. Κορινθίου: Για να πιστέψουν και πάλι στα θαύματα!
Δ. Μαραβέλια: Δεν μπορείς να αναγκάσεις κάποιον να διαβάσει κάτι. Αν τους αρέσει η περιγραφή στο οπισθόφυλλο του δεν έχουν πάρα να το διαβάσουν. Κατά τ’ άλλα είναι το καλύτερο βιβλίο... αν δεν παινέψεις το σπίτι σου λένε.


Ερώτηση 16η: Τι θα θέλατε να πείτε στους αναγνώστες σας;

Α. Κορινθίου: Ευχαριστώ!
Δ. Μαραβέλια: Να διαβάζετε.


Ερώτηση 17η: Θα θέλατε να μας πείτε μερικά λόγια για το επόμενό σας συγγραφικό βήμα;

Α. Κορινθίου: Ετοιμαστείτε να με δείτε… αλλιώς!
Δ. Μαραβέλια: Είμαι ήδη στη μέση του ταξιδιού με συνεπιβάτες τους καινούργιους χάρτινους ήρωες μου. Τρεις γενιές γυναικών έρχονται να μας δείξουν ότι την "δύναμη" που έχει ο λόγος και πόσο καταστροφική μπορεί να αποδειχθεί η σιωπή...


Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για τη συνέντευξη που μου παραχωρήσατε! Εύχομαι κάθε επιτυχία και καλοτάξιδα όλα τα βιβλία σας!!!










Η Αναστασία Κορινθίου γεννήθηκε στην Αθήνα, όπου ζει πια μόνιμα μετά από 26 θαλασσινά χρόνια στη Ρόδο, που κουβαλά μέσα της για πάντα. Δουλειά της να κάνει τον κόσμο να χαμογελά, μέσα από το ραδιόφωνο και την τηλεόραση όπου εργάζεται. Ανασαίνει για να δημιουργεί και το αποδεικνύει έμπρακτα μέσα από τις πολιτιστικές της δράσεις και τη διοργάνωση πρωτότυπων εκδηλώσεων που αναλαμβάνει, με αφορμή πάντα μορφές τέχνης. Έχει βραβευτεί από την Ακαδημία Γραμμάτων και Τεχνών στα Τίρανα, το Ends Foundation, τον Σύλλογο Γυναικών Νέου Ικονίου, την Unesco και τον ΠΟΔΡ. Σημαντικότερο βραβείο θεωρεί την αγάπη του κόσμου. Έχει γράψει το παιδικό μιούζικαλ «Παραμυθοσαλάτα, Φίνος το δελφινάκι», ενώ στίχοι της έχουν μελοποιηθεί από τους Α. Παπαντωνίου, Ανθούλα, Πετράκος. Το βιβλίο της «Για την καρδιά ενός αγγέλου» μεταφέρθηκε τηλεοπτικά από τον Στράτο Μαρκίδη. Τώρα ετοιμάζεται η θεατρική μεταφορά του βιβλίου της «Ομερτά» και η κινηματογραφική μεταφορά του «Ποτέ μην λες για πάντα».
"Ζεστό ψωμί και κόκκινη κορδέλα", Άνεμος Εκδοτική, 2016
"Ποτέ μην λες για πάντα", Άνεμος Εκδοτική 2015
"Μαμάδες και παραμύθια", Βερέττας 2015
"Σου τηλεφώνησα για ένα αντίο", Ελληνική Πρωτοβουλία 2013
"Ομερτά", Ελληνική Πρωτοβουλία 2013
"Οι γεύσεις λένε την ιστορία τους", Ελληνική Πρωτοβουλία 2013
"Η αδελφότητα των γκρίζων κροτάφων", Δυάς Εκδοτική 2012
"Βαρλίκι", Εμπειρία Εκδοτική 2007
"Το χρονικό μιας απιστίας", Εμπειρία Εκδοτική 2009
"Για την καρδιά ενός αγγέλου", Εμπειρία Εκδοτική 2006
"Γυναίκες από πέτρα", Εμπειρία Εκδοτική 2004

Η Δικαία Μαραβέλια ζει μόνιμα στη Σύμη. Μεγαλωμένη και κανακεμένη, στα γόνατα του παπά Τάσου, με ιερή στιγμή αυτή που την τάιζε γλυκό σταφύλι με τόση ευλάβεια, σαν να ήταν κοινωνία. Τον έβλεπε πάντα να γράφει όταν δεν λειτουργούσε. Τώρα έφτασε η ώρα να ακολουθήσει τα χνάρια του, συντροφιά με τους αγγέλους της.
"Ζεστό ψωμί και κόκκινη κορδέλα", Άνεμος Εκδοτική, 2016





 Ζεστό ψωμί και κόκκινη δαντέλα
Μια δυνατή φιλία και τέσσερις γυναίκες, που κρύβουν τα μυστικά τους σαν καταδίκη μέσα τους.

Ένα τάμα στον Αρχιστράτηγο Πανορμίτη της Σύμης, ένας άγγελος που τον λένε Άννα και άντρες-ήττες ή και νίκες ανάμεσα τους, κεντούν μια ιστορία με άρωμα Αιγαίου και νοσταλγική διάθεση.

Η Χρουσώ καλοσυνάτη και τρυφερή σαν ζεστό ψωμάκι και η Αλεμήνα με το όνομά της νεράιδας και την κόκκινη κορδέλα στα μαλλιά.

Γιατί οι μάνες τους δεν θέλουν να μοιράζονται παιχνίδια σαν παιδιά και σκέψεις σαν γυναίκες;

Ποια μυστικά σκοτεινά κρύβονται στα Δωδεκάνησα, από την Κόμισσα με το σημαδεμένο πρόσωπο και την πανέμορφη Δικαία;

Ο χρόνος έχει υπομονή, oι ηρωίδες μας όχι…

Και ο έρωτας, γίνεται σύμμαχός τους μαζί με την προσευχή, να βρουν την λύτρωση και τις αλήθειες, που θα σώσουν κυριολεκτικά τις ζωές τους.

Ένα μυθιστόρημα για δύο φίλες, γραμμένο από δύο φίλες.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου