Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2016

Κριτική Βιβλίου “Ο κρυφός πυρήνας των Ερυθρών Ταξιαρχιών” του Δημήτρη Μαμαλούκα

Τι να πω για αυτό το βιβλίο; Ή για να ακριβολογώ τι να πρωτοπω; Μία μεστή ιστορία, δομημένη με αριστουργηματικό τρόπο. Θα την χαρακτήριζα άνετα ως ένα σύγχρονο αστυνομικό νούαρ, σπάνιο και μάλιστα γραμμένο από έναν Έλληνα συγγραφέα. Μία ιστορία που δεν κάνει κοιλιά ούτε είναι μονοδιάστατη και βαρετή αλλά μας ταξιδεύει στην Ιταλία, σε πόλεις όπως το Μιλάνο, η Φλωρεντία και η Ρώμη και κάπου στο 1979, μία αρκετά ταραγμένη περίοδο, και στο 2007.
Το 1979 έχουμε να κάνουμε με μία αποτυχημένη απόπειρα απαγωγής από τις Ερυθρές Ταξιαρχίες, οι οποίες σε εμένα προσωπικά έγιναν γνωστές και συνδεδεμένες με την απαγωγή και τη δολοφονία του πολιτικού και πρωθυπουργού Άλντο Μόρο. Βέβαια στην προκειμένη περίπτωση έχουμε να κάνουμε με μία ιστορία μυθοπλασίας.
Το 2007 έχουμε μία εξαφάνιση ενός φοιτητή που ασχολείται στην πτυχιακή του εργασία με τις Ερυθρές Ταξιαρχίες. Τυχαίο ή κάτι έχει ανακαλύψει ο Αλεσάντρο; Δολοφονήθηκε ή εξαφανίστηκε; Η μητέρα του Κιάρα θα φτάσει μέχρι εκεί που μπορεί να φτάσει μία μάνα προκειμένου να ανακαλύψει όλη την αλήθεια. Ακόμα και δύο ντετέκτιβ, ή μάλλον σχεδόν ντετέκτιβ, θα επιστρατεύσει προκειμένου να βρει τον γιο της. Έτσι ο Γκαμπριέλε και ο Νικόλα θα προσπαθήσουν να εξιχνιάσουν αυτή την περίεργη εξαφάνιση. Βέβαια και η Έλενα, η κοπέλα του Αλεσάντρο, μετά από ένα μυθιστόρημα που θα πέσει στα χέρια της θα σκαλίσει περισσότερο αυτή την υπόθεση.
Που κρύβεται η αλήθεια; Τι σχέση έχει ένας συγγραφέας; Πως γίνεται να ξέρει μυστικά που δεν θα μπορούσε να γνώριζε; Ποιος είναι το θύητς και ποιο το θύμα;
Ένα πολυπρόσωπο μυθιστόρημα που θα συναρπάσει κάθε αναγνώστη, ακόμα και τον πιο απαιτητικό, και θα τον αναγκάσει να μείνει ξάγρυπνος προκειμένου να φτάσει μέχρι το τέλος της ιστορίας. Σιγά – σιγά ανακαλύπτονται κρυμμένα μυστικά και μισές αλήθειες που δεν μπορεί να φανταστεί κανείς. Αν μου έλεγε κάποιος πως ένας Έλληνας συγγραφέας αστυνομικών βιβλίων θα μπορούσε να με εξιτάρει τόσο πολύ δεν θα τον πίστευα. Το μόνο πράγμα που με απογοήτευσε ήταν το τέλος. Θα το περίμενα με περισσότερη πλοκή και ίσως και κάποιες δραματικές σκηνές. Βέβαια και μόνο πως για την ολοκλήρωση της συγγραφής χρειάστηκαν πέντε ολόκληρα χρόνια μπορώ να κατανοήσω την πιθανή κούραση. Αυτό όμως δεν το κάνει κατώτερο αφού η αποζημίωση για ένα τέτοιο βιβλίο είναι χορταστική και με ήθος. Θα μπορούσε κάλλιστα να είναι μία καταιγιστική αστυνομική ταινία και θα χαρώ ιδιαίτερα αν κάποια στιγμή περάσει και στη μεγάλη οθόνη χαρίζοντας σε όλους εμάς μία εξαιρετικής ποιότητας ταινία.
Η αγωνία και το σασπένς δεν εγκαταλείπουν καθόλου καθ'όλη τη διάρκεια της ανάγνωσης. Πάντα θα αποκαλύπτεται και ένα μυστικό, όπως σιγά – σιγά θα γνωστοποιείται και ποιος κρύβεται πίσω από κάθε κωδικό όνομα της αποτυχημένης απόπειρας απαγωγής. Οι μάσκες θα πέσουν βήμα – βήμα, σελίδα – σελίδα και θα βρεθούμε μέσα σε έναν κυκεώνα συνταρακτικών αποκαλύψεων.
Διαβάστε το και ανακαλύψτε ένα διαφορετικό μυθιστόρημα της αστυνομικής λογοτεχνίας από έναν Έλληνα με πάθος, έρωτα, αγωνία, αλυσιδωτές αποκαλύψεις και αλήθειες συγκαλυμμένες έτοιμες να σκάσουν σαν ένα παραφουσκωμένο μπαλόνι που στο πέρασμά του θα προκαλέσει ανατριχίλα και μία έκρηξη μεγατόνων. Ένα βιβλίο, το οποίο, κατά τη γνώμη μου, είναι πολύ καλύτερο από πολλών ξένων αγαπημένων και γνωστών αντίστοιχων συγγραφέων!!!





Βασιλική Διαμάντη
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου