Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2016

Συζητώντας με τη Μεταξία Κράλλη

Ερώτηση 1η: Ποιος είναι ο/η αγαπημένος/η συγγραφέας;

Μ.Κ.: Πάμπολλοι. Συνήθως όμως αναφέρω δυο – τρεις που τα βιβλία τους σημάδεψαν την εφηβεία μου: Λέων Τολστόι, Δημήτρης Χατζής, Μαργαρίτα Λυμπεράκη.


Ερώτηση 2η: Ποιο είναι το πρώτο βιβλίο που διαβάσατε;

Μ.Κ.: Η Βίβλος εικονογραφημένη! Ξεκίνησε να μου το διαβάζει η μητέρα μου και κάπου στη μέση του (ήταν τεράστιο) είχα μάθει πια να συλλαβίζω εγώ και το τελείωσα!


Ερώτηση 3η: Τι σημαίνει η συγγραφή για εσάς;

Μ.Κ.: Απόδραση από την πραγματικότητα.


Ερώτηση 4η: Ποια είναι η πηγή έμπνευσή σας;

Μ.Κ.: Χίλια πράγματα. Κάτι που άκουσα, που είδα, που σκέφτηκα. Τα πάντα μπορούν να δημιουργήσουν μια ιδέα, την αρχή μιας ιστορίας.


Ερώτηση 5η: Τι σας "ώθησε" να ξεκινήσετε τη συγγραφή;

Μ.Κ.: Ένα στοίχημα με φίλες. Ότι θα μπορούσα να γράψω μια ιστορία που θα τους άρεσε. Τους την έστελνα κεφάλαιο κεφάλαιο κι έτσι ξεκίνησαν όλα.


Ερώτηση 6η: Πως θα χαρακτηρίζατε το νέο σας βιβλίο "Κάποτε στη Σαλονίκη";

Μ.Κ.: Ένα ταξίδι στο παρελθόν μιας όμορφης πόλης. Ένα παρελθόν που δεν ήταν πάντοτε όμορφο …


Ερώτηση 7η: Στο βιβλίο σας "Μια φορά και ένα καλοκαίρι" μας εξιστορείτε την ιστορία μιας γυναίκας, η οποία αφήνει την καριέρα της για να μεγαλώσει τα παιδιά του αδερφού της. Πιστεύετε πως μπορεί εύκολα κάποιος να απαρνηθεί μία στρωμένη ζωή και να μπει σε μία "περιπέτεια" πρωτόγνωρη και αρκετά πιο δύσκολη;

Μ.Κ.: Καθόλου εύκολα. Απλώς η Μάρθα στο «Μια φορά κι ένα καλοκαίρι» δεν είχε μεγάλα περιθώρια επιλογών.


Ερώτηση 8η: Από τη Λακωνία μας μεταφέρετε στην Κρήτη μέσω του βιβλίου σας "Η αγάπη φόβο φέρνει". Αρκετοί συγγραφείς εμπνέονται από την Κρήτη και μας χαρίζουν ένα ταξίδι σε αυτό το νησί. Πιστεύετε πως οι κρητικές βεντέτες είναι ένα "πιασάρικο" θέμα;

Μ.Κ.: Ναι, η βεντέτα είναι «πιασάρικο» θέμα. Συνδυάζει στοιχεία που συναρπάζουν σ’ ένα βιβλίο: τον θάνατο, τη βία, την αγωνία, την παράδοση, πολύ συχνά και τον έρωτα. Δεν είναι τυχαίο πόσοι συγγραφείς, απ’ όλο τον κόσμο, έχουν καταπιαστεί με το συγκεκριμένο έθιμο.


Ερώτηση 9η: Η αγάπη, εκτός των άλλων συναισθημάτων, φέρνει φόβο; Ποια είναι δική σας προσωπική άποψη;

Μ.Κ.: Φυσικά. Αφήνεις στον άλλον ένα κομμάτι του εαυτού σου κι αυτό είναι τρομακτικό συναίσθημα. Φοβάσαι ότι θα πονέσεις, ότι θα τελειώσει αυτό που ζεις, μερικές φορές μπορεί να φοβάσαι ακόμα κι ότι δεν θα τελειώσει…


Ερώτηση 10η: "Δεύτερη πράξη". Σε αυτό το βιβλίο σας όπως και στα προηγούμενά σας, οι ήρωες είναι κάτοικοι εξωτερικού με σπουδαία καριέρα στο ενεργητικό τους. Πιστεύετε πως εδώ δεν υπάρχει το περιθώριο για εργασίες τέτοιων χρηματικών απολαβών ή και αντίστοιχων επαγγελματικών "αναρριχώσεων";

Μ.Κ.: Παλιότερα ίσως ναι. Τώρα όμως, με την κρίση, τα περιθώρια είναι ασφυκτικά όχι για να βρει κάποιος μία δουλειά με σοβαρές χρηματικές απολαβές και δυνατότητα εξέλιξης αλλά να βρει μια οποιαδήποτε δουλειά. Δεν είναι τυχαίο πόσα νέα παιδιά φεύγουν στο εξωτερικό αμέσως μετά τις σπουδές τους.


Ερώτηση 11η: "Κάποτε στη Σαλονίκη". Ένα τελείως αντίθετο μυθιστόρημα από όσα μας έχετε συνηθίσει. Αλήθεια γιατί διαλέξατε να μας αφηγηθείτε μία ιστορία με έντονο το ιστορικό στοιχείο και όχι εξ'ολοκλήρου στη μυθοπλασία;

Μ.Κ.: Δεν το διάλεξα εγώ. Ποτέ δεν έχω καταφέρει να διαλέξω τις ιδέες που γεννιούνται μέσα μου και που με τριβελίζουν να γίνουν ιστορίες.


Ερώτηση 12η: Στο βιβλίο σας συναντάμε κάποια ζευγάρια, άλλα αλλόθρησκα και άλλα όχι. Πιστεύετε πως στον έρωτα χωράνε οι θρησκευτικές, κοινωνικές, χρωματικές ή πολιτικές διαφορές;

Μ.Κ.: Για να ερωτευτεί κάποιος, όχι. Ίσα-ίσα, μερικές φορές, η αίσθηση του «απαγορευμένου» τροφοδοτεί τα έντονα συναισθήματα. Η συνέχεια είναι δύσκολη. Να κρατήσει στον χρόνο μια τέτοια σχέση. Χρειάζεται δουλειά, ωριμότητα, «σοφία» και από τις δύο πλευρές.


Ερώτηση 13η: Αν θα μπορούσατε να ζήσετε έναν έρωτα, τον μοιραίο έρωτα, θα διαλέγατε να βιώσετε αυτόν της Χριστίνας και του Αλμπέρτο;

Μ.Κ.: Ευτυχώς ή δυστυχώς δεν διαλέγουμε ποτέ τους έρωτες που ζούμε! Πόσο μάλλον τους μοιραίους…


Ερώτηση 14η: Χρησιμοποιείτε ένα ψευδώνυμο και όχι το αληθινό σας ονοματεπώνυμο. Αυτό έχει δημιουργήσει ένα μυστήριο γύρω από το πρόσωπό σας καθώς και κάποιους συνειρμούς προσπαθώντας κάποιοι να υποθέσουν ποια, πιθανόν, είστε. Γιατί διαλέγετε αυτό το μονοπάτι και όχι την πεπατημένη οδό; Θα μας αποκαλύψετε κάποια στιγμή το αληθινό σας όνομα;

Μ.Κ.: Δεν ένιωσα την ανάγκη να χρησιμοποιήσω το πραγματικό μου όνομα γιατί δεν πιστεύω ότι έχει σημασία ποιος γράφει μια ιστορία αλλά η ίδια η ιστορία. Όσο για ν’ αλλάξω γνώμη στο μέλλον … Έχω μάθει να μην αποκλείω ποτέ τίποτα. Με το μυστήριο όμως που αναφέρετε, φοβάμαι μήπως απογοητεύσω. Είμαι ένας απόλυτα συνηθισμένος άνθρωπος!


Ερώτηση 15η: Για ποιο λόγο πιστεύετε πως πρέπει οι αναγνώστες να διαβάσουν το βιβλίο σας;

Μ.Κ.: Γιατί πιστεύω ότι είναι μια όμορφη ιστορία που εξελίσσεται σε μια ενδιαφέρουσα ιστορική περίοδο.


Ερώτηση 16η: Τι θα θέλατε να πείτε στους αναγνώστες σας;

Μ.Κ.: Ότι τους ευχαριστώ από καρδιάς για την στήριξη και την ενθάρρυνσή τους όλα αυτά τα χρόνια.


Ερώτηση 17η: Θα θέλατε να μας πείτε μερικά λόγια για το επόμενό σας συγγραφικό βήμα;

Μ.Κ.: Αυτή την στιγμή δεν υπάρχει τίποτα ώριμο να πω. Μια πολύ ασαφής ιδέα που ίσως και να μην προχωρήσει.


Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για τη συνέντευξη που μου παραχωρήσατε! Εύχομαι κάθε επιτυχία και καλοτάξιδα όλα τα βιβλία σας!!!
Η ΜΕΤΑΞΙΑ ΚΡΑΛΛΗ (ψευδώνυμο) γεννήθηκε στην Αθήνα το 1975. Σπούδασε νομικά στην Αθήνα και στο Παρίσι. Ζει μόνιμα στην Αθήνα κι εργάζεται ως νομικός. Από τις Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ κυκλοφορούν με μεγάλη επιτυχία τα μυθιστορήματά της ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΚΙ ΕΝΑ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ, Η ΑΓΑΠΗ ΦΟΒΟ ΦΕΡΝΕΙ, ΔΕΥΤΕΡΗ ΠΡΑΞΗ και ΚΑΠΟΤΕ ΣΤΗ ΣΑΛΟΝΙΚΗ.  
"Κάποτε στη Σαλονίκη", 201, Ψυχογιός
"Δεύτερη πράξη", 2014, Ψυχογιός
"Η αγάπη φόβο φέρνει", 2013, Ψυχογιός
"Μια φορά και ένα καλοκαίρι", 2012, Ψυχογιός
 
"Κάποτε στη Σαλονίκη"
Η Χριστίνα Παπάζογλου και ο Αλμπέρτο Ματαλών συναντιούνται στη Θεσσαλονίκη το 1927. Είναι γείτονες και πηγαίνουν στο ίδιο σχολείο. Αυτά είναι και τα μοναδικά πράγματα που τους ενώνουν. Εκείνη είναι ανιψιά του μητροπολίτη της πόλης κι εκείνος γιος μιας εύπορης εβραϊκής οικογένειας.

Ο έρωτας που θα γεννηθεί μεταξύ τους μοιάζει καταδικασμένος. Στη Θεσσαλονίκη του μεσοπολέμου –ένα μωσαϊκό προσφύγων, φτωχολογιάς, αλλά και μιας πλούσιας, ανθηρής ισραηλιτικής κοινότητας– οι κανόνες της κοινωνίας και της θρησκείας δεν αφήνουν άλλο περιθώριο στο ζευγάρι παρά να ακολουθήσει διαφορετικούς δρόμους.

Από τη Θεσσαλονίκη στην Αθήνα κι από κει στη μακρινή Βιέννη, ο Αλμπέρτο και η Χριστίνα γίνονται μάρτυρες των ταραγμένων στιγμών πριν από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Κι όταν αυτός ξεσπάει, ό,τι ως τότε θεωρούνταν δεδομένο ανατρέπεται μέσα στη λαίλαπα των γεγονότων. Η Χριστίνα, ο Αλμπέρτο, ο Μπενίκο, η Νινόν, η Ρούλα και ο Αστέ- ρης θα κληθούν να αναμετρηθούν με τον εαυτό τους και τις πεποιθήσεις τους, αλλά και με όσα, σε πείσμα των καιρών, ποτέ δεν απαρνήθηκαν.

Ένα βιβλίο για μια πόλη, δυο κοινότητες και τους ανθρώπους που βρίσκονται αντιμέτωποι με τον εαυτό τους και την Ιστορία.
"Δεύτερη πράξη"
Όταν ο μεγαλοδικηγόρος Χριστόφορος Ορφανούδης αρρωσταίνει βαριά, η ζωή του Μάριου και της Μιλούς έρχεται τα πάνω κάτω. Ο Μάριος, ο γιος του, –παλιός γνώριμος από το ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΚΙ ΕΝΑ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ–, ζει μόνιμα στις Βρυξέλλες και είναι εδώ και χρόνια αποξενωμένος από τον πατέρα του. Η Μιλού είναι η θετή του κόρη και η αρρώστια του πατριού της είναι το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται αυτή τη στιγμή. Η δουλειά της απειλείται, ενώ η ίδια παλεύει να ξεπεράσει έναν επώδυνο χωρισμό, να διαχειριστεί τη σχέση της με την εγωκεντρική μητέρα της και να φροντίσει τον «τοξικό» πατέρα της.

Οι συνθήκες θα φέρουν αυτούς τους δύο ανθρώπους κοντά και ταυτόχρονα αντιμέτωπους με τις φοβίες τους και με πράγματα από το παρελθόν τους που είχαν απωθήσει για χρόνια. Η δυνατή έλξη που θα γεννηθεί ανάμεσά τους θα τους τρομάξει και θα προσπαθήσουν να τη σαμποτάρουν με όλες τους τις δυνάμεις, παράλληλα όμως θα πυροδοτήσει νέες επιθυμίες που θα διεκδικήσουν την εκπλήρωσή τους. Για να ανακαλύψουν πως, τελικά, ίσως η προσπάθεια να καταλάβεις τον εαυτό σου είναι ο μοναδικός τρόπος να πλησιάσεις τους άλλους.
"Η αγάπη φόβο φέρνει"
Είκοσι χρόνια πριν, η Ειρήνη Ρουσσάκη φυγαδεύτηκε από την Κρήτη για να γλιτώσει από το ξέσπασμα της βεντέτας που έφερε την οικογένειά της αντιμέτωπη για άλλη μια φορά με την οικογένεια των Ορφανών. Φεύγοντας, άφησε πίσω της τους δύο πιο σημαντικούς άντρες της ζωής της: τον δίδυμο αδελφό της Λευτέρη και τον Πέτρο Ορφανό, τον νεανικό και κρυφό της έρωτα.

Πετυχημένη γιατρός κι ερευνήτρια στη Βοστόνη, αποφασίζει να επιστρέψει στα Χανιά για να κλείσει τους παλιούς λογαριασμούς και ν’ αντιμετωπίσει τους δαίμονές της. Πόσο εύκολο είναι κάτι τέτοιο όταν όλοι πίσω στην Κρήτη παραμένουν αγκιστρωμένοι στα ήθη και στις παραδόσεις τους, όταν ο έρωτάς της για τον Πέτρο φουντώνει ξανά, μαζί με την παλιά έχθρα που χωρίζει τις οικογένειές τους; Διχασμένη ανάμεσα στην αδελφική αγάπη και στον έρωτα, η Ειρήνη θα προσπαθήσει να νικήσει το παρελθόν της σ’ ένα δύσκολο κι επίπονο αγώνα.

Με φόντο την Κρήτη τού σήμερα και τους κώδικες τιμής τού χθες εκτυλίσσεται μια ερωτική ιστορία, όπου το μίσος αναμετριέται με το πάθος και ο φόβος με την αγάπη.
"Μια φορά και ένα καλοκαίρι"
Η Μάρθα, αρχαιολόγος, απολαμβάνει μια ενδιαφέρουσα δουλειά στο Παρίσι και μια ισορροπημένη σχέση. Ο θάνατος του αδελφού της και της νύφης της θα την αναγκάσει να εγκαταλείψει τα πάντα και να γυρίσει στην Ελλάδα. Ο μεγαλύτερος σκόπελος που θα κληθεί να ξεπεράσει είναι το ίδιο της το παρελθόν, στο πρόσωπο του παιδικού της φίλου, του Δημήτρη.

O Δημήτρης, γόνος πλούσιας οικογένειας πολιτευτών, ζει μόνιμα στο οικογενειακό κτήμα της Λακωνίας. Μέχρι τώρα, το μεγαλύτερο αγκάθι στην άνετη ζωή του ήταν να πείσει τους γύρω του ότι δεν τον ενδιαφέρει ν’ ασχοληθεί με την πολιτική· ούτε που φαντάζεται λοιπόν την τρικυμία που θα σηκώσει η επανεμφάνιση της Μάρθας και η ακατανόητα εχθρική στάση της απέναντί του.

Γύρω από αυτούς, άλλα πρόσωπα ζουν τις μικρές και μεγάλες ιστορίες τους. Η ανιψιά της Μάρθας, η Αντιγόνη. Ο ξάδελφός της και πρώην τρόφιμος φυλακών, ο Άγης. Η μητριά του Δημήτρη, η Αλίκη. Ο αδελφός του, ο Αχιλλέας. Η νεαρή δασκάλα Ιωάννα.

Μέσα σ’ ένα καλοκαίρι, τρεις ερωτικές ιστορίες θα πλεχθούν κάτω από τον ήλιο. Τρία ζευγάρια θα συναντηθούν, θα ενωθούν και θα συγκρουστούν με πάθος. Και οι λίγοι αυτοί μήνες θα σημαδέψουν για πάντα τη ζωή τους.
 
   

1 σχόλιο:

  1. Τι ωραία συνέντευξη!!! Συγχαρητήρια στην κα Κράλλη !!! Το νέο μυθιστόρημά της " Κάποτε στη Σαλονίκη" είναι καταπληκτικό!!!
    Ενα υπεροχο ταξίδι στην παλια Θεσσαλονίκη και στην πληγωμένη Ελλάδα !!! Από το "Μια φορά και ένα καλοκαιρι", το ¨Η αγάπη φόβο φέρνει", "Δεύτερη Πράξη" και τώρα με το " Κάποτε στη Σαλονίκη" μας ταξίδεψε !!! Ανυπομονώ γι ατο επόμενο!!! Ευχαριστώ !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή