Τρίτη 3 Απριλίου 2018

Κριτική Βιβλίου “Το Άγιο Πάσχα περιμένω μ' ένα ποίημα κεντημένο” της Κατερίνας Νίκα – Μάνου

Θα το χαρακτήριζα ως το πιο εμπεριστατωμένο παιδικό ανάγνωσμα για την περίοδο της Μεγάλης Τεσσαρακοστής.
Όπως μας δίνεται να καταλάβουμε και στον τίτλο του βιβλίου τα ποιήματα κατακλύζουν τις σελίδες. Αποτελείται από ένα πολυσέλιδο έργο με σκοπό να γνωρίσουν τα παιδιά τις γιορτές και τη σημασία της κάθε ημέρας. Έτσι, κάθε γιορτή κεντιέται με ποιηματάκια αποτελούμενα από ρίμες. Ο τρόπος που έχουν τοποθετεί οι λέξεις καταφέρνουν τον σκοπό τους, ο οποίος δεν είναι άλλος από την κατανόηση από τα παιδιά τι σημαίνει αυτή και τι νόημα αποκτούν για κάθε χριστιανό.
Βλέπουμε, λοιπόν, να ξεκινάνε από το Τριώδιο μέχρι την Κυριακή του Πάσχα. Ένα χαλί και σε κάθε κομμάτι του υπάρχει και ένα γράμμα. Όταν το χαλί ολοκληρωθεί θα μάθουμε ποιες λέξεις αποκαλύπτονται. Επίσης, βίοι Αγίων και θαύματα αυτών μαθαίνονται από τους μικρούς μας αναγνώστες. Μερικά από τα κυριότερα που θα βρεθούν μπροστά τους όσοι ξεκινήσουν την ανάγνωση είναι το Μικρό και το Μεγάλο Απόδειπνο, η παραβολή του Τελώνη και του Φαρισαίου, η Κυρά Σαρακοστή, η Προηγιασμένη, οι Χαιρετισμοί της Θεοτόκου, ο Ακάθιστος Ύμνος, τα τρία Ψυχοσάββατα, οι Κυριακές που ακολουθούν και όλη η Μεγάλη Εβδομάδα μέχρι την ημέρα της Κυριακής του Πάσχα.
Στη σελίδα 24 θα μάθουμε ένα κομμάτι από τον αγαπημένο μου ύμνο, το Χαίρε Παρθένε Δέσποινα. Επίσης, θα βρείτε πολλά διαδραστικά και διασκεδαστικά παιχνίδια. Κρυπτόλεξα, χειροτεχνίες, συνταγή για τσουρέκια και μιας σοκολατόπιτας κάνουν την ανάγνωση ένα συνεχές παιχνίδι για τα παιδιά. Πέραν όμως αυτών, θα δούμε την ταπείνωση και την ταπεινοφροσύνη που χρειάζεται να έχει ο άνθρωπος για να φτάσει κοντά στο Θεό. Καθώς και την αγάπη και ανάγκη για γνώσεις! Παρόλο που είναι πολυσέλιδο μέσω των πολλών δραστηριοτήτων που ξεδιπλώνονται θεωρώ ότι δε θα βαρεθούνε οι μικροί μας φίλοι. Ακόμα, πιστεύω ότι είναι μία εξαιρετική επιλογή για να το κάνουμε δώρο στους μικρούς μας ήρωες που ομορφαίνουν τις ζωές μας. Τέλος, πιστεύω ότι όλοι οφείλουμε να έχουμε ένα τέτοιο κόσμημα στη βιβλιοθήκη μας και ευελπιστώ να βρει κάτι αντίστοιχο και για την περίοδο των Χριστουγέννων! Συγχαρητήρια τόσο στη συγγραφέα όσο και στην εικονογράφο για αυτό το ανέλπιστα ονειρεμένο και πρωτότυπο βιβλίο!





Βασιλική Διαμάντη 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου