Κυριακή 22 Απριλίου 2018

Κριτική Βιβλίου “Τα δόντια του Δράκου” του Γιάννη Σπανδωνή

Το βιβλίο μας ταξιδεύει στην εποχή της Αργοναυτικής εκστρατείας, στην κλοπή του Χρυσόμαλλου Δέρατος, στα γεγονότα της επιστροφής του Ιάσονα και των αντρών του έχοντας μαζί τους την μάγισσα, παρθένα και Ιέρεια της παλιάς και μητριαρχικής θρησκείας Μήδεια και στη μετέπειτα κοινή και μη ζωή της Μήδειας και του Ιάσονα.
Πόσο μου αρέσουν οι ιστορίες, οι οποίες πραγματεύονται γεγονότα της μυθολογίας. Η ελληνική μυθολογία είναι αστείρευτη. Αλλά οι συγγραφείς δύσκολα αναλαμβάνουν να συγγράψουν μία ιστορία εκείνης της εποχής. Παρόλο που θα μπορούσαν να υπάρξουν πολλά μυθιστορήματα, τα οποία να στηρίζονται στην ιστορία ενός αρχαίου έθνους, δυστυχώς αυτό δεν συμβαίνει. Ο λόγος; Δεν γνωρίζω... ίσως είναι ο φόβος, η μη προσέλκυση του ενδιαφέροντός τους, η ανάλωση στα ίδια και επαναλαμβανόμενα θέματα που θίγουν οι περισσότεροι συγγραφείς.
Το συγκεκριμένο σύγγραμμα θεωρώ ότι είναι αξιόλογο, καθώς προσφέρει γνώσεις στους αναγνώστες του. Μας μυεί σε έναν κόσμο μακρινό αλλά μαγευτικό. Άλλωστε η μυθολογία μας έχει αμέτρητα τέτοια κομμάτια. Λάτρεψα την ιδιαίτερη σκιαγράφηση του χαρακτήρα της Μήδειας, μιας γυναίκας, η οποία έμεινε ευρέως γνωστή για την πράξη της και όχι για το πάθος της για έναν άντρα ούτε για τη λατρεία της στη μητριαρχική θρησκεία.
Οι εικόνες που δημιουργούνται κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης είναι τόσο λαμπερές και παραστατικές που κατορθώνουν να μαγνητίσουν κάθε άνθρωπο. Η ιδιοσυγκρασία των ηρώων αποτυπώθηκε εξαιρετικά στους χάρτινους χαρακτήρες, οι οποίοι καταφέρνουν να αποκτήσουν ζωή, συναίσθημα, ανδρεία και υπερηφάνεια, όπως ήταν εκείνα τα χρόνια οι άντρες και οι γυναίκες. Η ευστροφία της Μήδειας και η σαγήνη της είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά που σαφώς κορυφώνουν την αγωνία, παρόλο που γνωρίζουμε εκ των προτέρων την πορεία της ζωής της.
Αυτό από μόνο του κατατάσσει τον συγγραφέα ως έναν από τους κορυφαίους. Προσωπικά, με μάγεψε η γραφή του, ο άμεσος εξιστορητικός τρόπος του και η αγάπη και η στοργή με τις οποίες κατανόησε όλα τα βήματα της Μήδειας, λανθασμένα και ορθά μαζί. Το λάτρεψα και είμαι απολύτως βέβαιη ότι το ίδιο θα συμβεί και σε εσάς! Μην χάνετε τον χρόνο σας και ξεκινήστε αυτό το ταξίδι μέσα στη θάλασσα, στη σκέψη, στην αγάπη και στον σεβασμό!






Βασιλική Διαμάντη 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου