Πέμπτη 12 Απριλίου 2018

Κριτική Βιβλίου “Ο ΜΑΛΚΟΛΜ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΝΕΤΑΙ και γνωρίζει την άγρια ζωή των ζώων” του David Baddiel

Ο Μάλκολμ μισεί τα ζώα... Για τα γενέθλιά του ζητάει έναν υπολογιστή αλλά οι γονείς του του δίνουν ένα ζωάκι με μεγάλα αυτιά. Και σαν να μην έφτανε αυτό... του κάνουν δώρο και μία εκδρομή στη Φάρμα Όργουελ, συνειρμικά το μυαλό μου πήγε στο εξαιρετικό βιβλίο του George Orwell “Η φάρμα των ζώων”. Μπορώ να πω ότι εν μέρει μας παραπέμπει σε αυτό το μυθιστόρημα.
Στη συγκεκριμένη φάρμα, ο Μάλκολμ θα έρθει αντιμέτωπος με το “μίσος” του, αφού ο Κ-Παξ, έναν τράγο με υπερφυσικές ικανότητες, θα τον μεταμορφώσει σε ζώο ή για να ακριβολογώ σε διάφορα ζώα. Η μεταμόρφωση σε άλλο ζώο γίνεται κατά τη διάρκεια του ύπνου. Πρώτη μεταμόρφωση θα είναι αυτή σε χελώνα, μετά σε γάτα και διάφορα άλλα είδη του ζωικού βασιλείου.
Θα καταφέρει ο Μάλκολμ να γίνει άνθρωπος ή θα αναγκαστεί να ζήσει σε σώμα ζώου; Θα αγαπήσει τα ζώα; Θα καταφέρουν αυτές οι μεταμορφώσεις να τον οδηγήσουν σε μία υπέρμετρη αγάπη για αυτά; Θα κατανοήσει τον τρόπο επιβίωσής τους; Θα βρεθεί και πάλι με την οικογένειά του; Θα τον βοηθήσουν τα ζώα σε αυτή του την απόφαση; Θα καταλάβουν ότι δεν έχουν να κάνουν με ένα ακόμα ζώο της οικογένειάς τους και ότι πρόκειται για έναν άνθρωπο εγκλωβισμένο σε λάθος σώμα;
Αυτά και άλλα πολλά θα απολαύσετε στο χιουμοριστικό βιβλίο του David Baddiel. Τη γραφή του συγγραφέα την γνώρισα με το πρώτο του βιβλίο “Πρακτορείο Γονιών” και με κέρδισε με το πηγαίο του χιούμορ και τις έξυπνες ατάκες, τα οποία κατέληγαν πάντα σε ξεκαρδιστικό και ηχηρό γέλιο. Είναι από τα αναγνώσματα που ντρέπεσαι να τα διαβάσεις δημοσίως. Ο λόγος; Να μην κινδυνεύσεις να θεωρηθείς τρελός.
Οι ατάκες των ζώων, του Μάλκολμ και της οικογένειάς του διασκεδάζουν ακόμα και τους πιο “σκληρούς” και απαιτητικούς αναγνώστες. Η γραφή του λιτή και κατανοητή από παιδί κάθε ηλικιακής ομάδας! Οι αρκετές εικόνες που κοσμούν διάσπαρτες το κείμενο ξεκουράζουν το μάτι παρόλο που είναι ασπρόμαυρες και δίνουν “ώθηση” στη φαντασία να ξετυλιχθεί με ιδιαίτερη μαεστρία.
Η ιστορία, συγγραφικά, είναι πρωτότυπη καθώς δε θυμάμαι να έχω διαβάσει άλλο βιβλίο με τη συγκεκριμένη θεματολογία. Τα μηνύματα που απορρέουν είναι σημαντικά και καταφέρνουν να δώσουν στους μικρούς μας αναγνώστες τη δυνατότητα να κατανοήσουν το ζωικό βασίλειο, να καταλάβουν την αλυσίδα της ζωής, να αγαπήσουν τα ζώα και να δουν πως κάθε ζώο υπάρχει στο περιβάλλον για κάποιο συγκεκριμένο λόγο και φυσικά ότι η ομαδικότητα είναι το κομμάτι που μπορεί να μας οδηγήσει σε ένα σωστό και επιθυμητό αποτέλεσμα. Η αγκαλιά δημιουργεί δεσμούς αγάπης και στοργής αρκεί όλοι να το καταλάβουν! Αξίζει να το διαβάσετε και να τοποθετηθεί σε περίοπτη θέση στις βιβλιοθήκες όλων μας! Είμαι σίγουρη ότι θα γελάσετε, θα χαρείτε και θα συγκλονιστείτε από την ιστορία και όσα θέλει να περάσει ο συγγραφέας μέσα από την υπόθεση του βιβλίου του! ΔΕΚΑ ΜΕ ΤΟΝΟ για ακόμα μία φορά στον συγγραφέα, David Baddiel!!!






Βασιλική Διαμάντη 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου