Πέμπτη 19 Απριλίου 2018

ΚΡΟΥΣΤΑΛΛΕΝΙΑ ΜΟΥ - ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΑΔΑΚΗ


Η Αντιγόνη , η ηρωίδα του βιβλίου, μεγαλώνει την εποχή του ΄50 σε ένα χωριό της Ευρυτανίας. Ονειρεύεται να σπουδάσει δασκάλα, όμως την σταματούν οι αντιλήψεις των γονιών της που την εποχή εκείνη αυτοί αποφάσιζαν για την τύχη των παιδιών τους και ειδικά των κοριτσιών. Τολμάει να φύγει από το σπίτι της και να αναζητήσει τον τρόπο να κάνει το όνειρο της πραγματικότητα. Στο δρόμο της, συναντά τον Κόσμο , τον ηθοποιό ενός μπουλουκιού, δουλεύει λίγο στον υπαίθριο θίασο μέχρι να μαζέψει τα απαραίτητα χρήματα για να  πάει στην Αθήνα. Συγκεντρώνοντας τα απαραίτητα χρήματα πηγαίνει στην Αθήνα στο σπίτι της νονάς της νομίζοντας πως θα βρει συμπαραστάτη στα όνειρα της. Όμως η Σουλτάνα, η νονά της Αντιγόνης είναι ένας κακεντρεχής  και φιλοχρήματος άνθρωπος και αντί να της συμπαρασταθεί στο δρόμο της σπέρνει περισσότερα εμπόδια. Μέσα στο σπίτι της νονάς της θα νιώσει τον απόλυτο πόνο και την βία σε πολλές της μορφές. Συμπαραστάτες μόνοι ο νονός της και μια φίλη που κάνει στην Αθήνα την Τασία.
Στην Κρήτη μετά από πολλά βάσανα στέλνετε από την νονά της για να σπουδάσει , η οποία έχει απώτερο σκοπό να την απομακρύνει από την Αθήνα.
Εκεί κάνοντας επιτέλους το όνειρο της πραγματικότητα, γνωρίζεται και ερωτεύεται τον Λευτέρη που η αγάπη του την βαφτίζει Κρουσταλλένια…..
Η ηρωίδα του βιβλίου πέρασε πολλά κακοτράχαλα μονοπάτια, ένιωσε πολύ πόνο και απελπισία, ψάχνοντας να φτάσει και να πετύχει το όνειρο της , συναντώντας στο δρόμο της όχι μόνο την κακή πλευρά των ανθρώπων αλλά και την καλοσύνη, την αγάπη και την φιλία.
Ένα βιβλίο που μας μεταφέρει σε μια εποχή που δεν έχουμε ζήσει και γνωρίζουμε τον τρόπο που σκέφτονταν και έπρατταν τότε οι άνθρωποι.
Η συγγραφέας με την μαγευτική και συγκινητική περιγραφή της μας προσφέρει ένα ταξίδι σε εκείνη την εποχή γεμάτο συναισθήματα.
Αγάπησα την Κρουσταλλένια και τον Λευτέρη, αλλά και τον Κόσμο που για κείνον η Αντιγόνη ήταν πάντα το μπουμπουκάκι του και προσπαθούσε να την βοηθήσει όσο μπορούσε, αλλά αντιπάθησα την Σουλτάνα που η καρδιά της ήταν κλεισμένη από χρόνια και είχε ξεχάσει να αγαπάει.
Η γραφή της κας Παπαδάκη είναι  τόσο περιγραφική, γεμάτη έντονα συναισθήματα, που σε παρασύρουν ανάμεσα στο γέλιο και στην έντονη συγκίνηση.
Ένα πολύ όμορφο ταξίδι για όσους θέλουν να ταξιδέψουν μαζί του, με ένα απροσδόκητο τέλος για μένα!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου