Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2019

Συζητώντας με τους Γιάννη & Μαρίνα Αλεξάνδρου


Ερώτηση 1η: Ποιος/α είναι ο/η αγαπημένος/η σας συγγραφέας;

Γ.Α.: Για φέτος ο Βίκτωρ Ουγκώ με τους Άθλιους.
Μ.Α.: Ο Καρκαβίτσας κυρίως με τα Λόγια της Πλώρης.


Ερώτηση 2η: Ποιο είναι το πρώτο βιβλίο που διαβάσατε;

Γ.Α.: Θυμάμαι που μικρό παιδί είχα κάνει εγχείρηση αμυγδαλών και δεν άφηνα από το χέρι μου τον Δεκαπενταετή Πλοίαρχο του Ιουλίου Βέρν.
Μ.Α.: Στη θύμησή μου από τα πρώτα είναι τα βιβλία της Πηνελόπης Δέλτα και ο Ιβανόης του Walter Scott.


Ερώτηση 3η: Τι σας ώθησε να ξεκινήσετε τη συγγραφή;

Γ.&Μ.Α.: Ήταν τυχαίο. Όταν ο Γιάννης έλειψε για τις δουλειές του στη Σαουδική Αραβία και η Μαρίνα είχε το γιό μας μωρό έμεινε μερικούς μήνες σπίτι. Άρχισε να γράφει για να γεμίσει τις ώρες της. Όταν γύρισε ο Γιάννης του έδωσε να διαβάσει τα γραπτά της και πήγε και κλείστηκε στο μπάνιο φοβισμένη ότι θα την κορόιδευε. Μετά από ένα τέταρτο βγήκε σιγά-σιγά και βρήκε το Γιάννη βυθισμένο στην ανάγνωση. Του άρεσαν αυτά που διάβαζε και όχι μόνο την έσπρωξε να συνεχίσει αλλά μπήκε και ο ίδιος στο παιχνίδι..


Ερώτηση 4η: Πώς θα χαρακτηρίζατε το βιβλίο σας “Ο Ιστός”;

Γ.&Μ.Α.: Χαρακτηρίζεται από τις γνωστές τρεις συνιστώσες των βιβλίων μας: Ανθρώπινες σχέσεις, ταξίδια και ιστορία.


Ερώτηση 5η: Τι σας ενέπνευσε να ασχοληθείτε με τη Μεσαιωνική Ρόδο;

Γ.&Μ.Α.: Ανάποδα πήγαμε: Η Οδύσσεια χιλιάδων Ελλήνων από τη Ρόδο που φύγανε με τους Ιωαννίτες ιππότες για να γλυτώσουν από τους Τούρκους,. Ένα ταξίδι για μια καινούργια πατρίδα που μετά από πολλούς σταθμούς στη Μεσόγειο κατέληξε στη Μάλτα.


Ερώτηση 6η: Μια Ελλάδα εν μέσω κρίσης. Μέσα από την ιστορία σας μας αφηγήστε κάτι σοφό, ότι οι καλές ιδέες ευδοκιμούν ακόμα και σε δύσκολες περιόδους. Που πιστεύετε ότι οφείλεται το γεγονός ο Έλληνας να μην προσπαθεί να βρει τρόπους διεξοδικούς για να κάνει τα βήματά του και να προχωρήσει μπροστά;

Γ.&Μ.Α.: Μα ο λόγος είναι το δέσιμο της οικογένειας. Το ύψιστο αγαθό για όλους τους Έλληνες. Αυτό είναι που μας κρατάει στη πατρίδα μας. Αντίθετα οι άλλοι που φύγανε και ζήσανε, ο καθένας τη δική του Οδύσσεια, ήταν και είναι οι Έλληνες με τη ψυχή μπροστά και το βλέμμα μακριά.


Ερώτηση 7η: Παράνομο εμπόριο πολύτιμων λίθων, μία δραστηριότητα που επαναλαμβάνεται συχνά. Το λαθρεμπόριο κάθε είδους έχει διανθιστεί με την πάροδο των χρόνων ή τα μέσα ενημέρωσης έχουν βοηθήσει στη γνωστοποίηση αυτού; Ποια είναι η άποψή σας;

Γ.&Μ.Α.: Το λαθρεμπόριο οφείλεται σε πάρα πολλές αιτίες, Τα «ματωμένα διαμάντια» του Ιστού χρησίμευσαν και χρησιμεύουν να χρηματοδοτούν εμφύλιους πολέμους σε φτωχά κράτη χωρίς πολιτική σταθερότητα. Άλλα λαθρεμπόρια οφείλονται σε κυβερνήσεις που θέλουν να εφαρμόσουν ένα παράλογο κρατισμό που πρέπει να τον χρηματοδοτήσουν με μεγάλους δασμούς και φόρους. Έτσι έχουμε λαθραία τσιγάρα, λαθραία καύσιμα κλπ.


Ερώτηση 8η: Ξαναγυρνώντας στο παρελθόν, η Ελλάδα έχει πολλές επιρροές από λαούς που την κυβέρνησαν και την υποδούλωσαν. Ασχολούμενοι με την ιστορία, πέραν του περάσματος, ποιοι άλλοι λόγοι ώθησαν Ενετούς, Τούρκους κ.α. στην κατάκτηση της Ελλάδος;

Γ.&Μ.Α.: Στα αρχαία χρόνια θέλανε να κατακτήσουν το πολιτισμό μας, να νοιώσουν οι βάρβαροι καλύτεροι από τους Έλληνες. Έτσι προσπάθησαν τρείς φορές οι Πέρσες να μας κατακτήσουν. Αργότερα οι Καταλανοί, οι Ενετοί και οι Γενοβέζοι θέλανε τα λιμάνια μας, κυρίως στα νησιά μας. Οι Τούρκοι πάλι αν δεν παίρνανε τη Πόλη δεν θα επιζούσανε. Τι να κάνουμε έχουμε το καλύτερο οικόπεδο.


Ερώτηση 9η: Τι θα θέλατε να πείτε στους αναγνώστες σας;

Γ.&Μ.Α.: Να τους ευχαριστήσουμε από καρδιάς που μας στηρίζουν εδώ και 23 χρόνια που κυκλοφορούν τα βιβλία μας. Θα κάνουμε πάντα ότι μπορούμε να μην τους απογοητεύσουμε.


Ερώτηση 10η: Θα θέλατε να μας πείτε μερικά λόγια για το επόμενο συγγραφικό βήμα σας;

Γ.&Μ.Α.: Και ναι και όχι!!! Θα σας πούμε ότι γράφουμε εντατικά, ότι δουλεύουμε, μελετάμε, ψάχνουμε τα ιστορικά στοιχεία, τσακωνόμαστε βέβαια κάθε μέρα και θα σας πούμε το χαρακτηριστικό της νέας μας δουλειάς: Το γαλάζιο της θάλασσας και του ουρανού μας!!! Δεν θα μαρτυρήσουμε όμως ούτε το θέμα ούτε την υπόθεση.


Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για τη συνέντευξη που μου παραχωρήσατε! Εύχομαι κάθε επιτυχία και καλοτάξιδα τα βιβλία σας!!!





O Γιάννης και η Mαρίνα Aλεξάνδρου γεννήθηκαν στην Aθήνα. Έχουν τεχνική εταιρεία. O Γιάννης σπούδασε μηχανολόγος ηλεκτρολόγος στο Πολυτεχνείο του Άαχεν στη Γερμανία και έκανε διδακτορικό στους αυτοματισμούς στο Πολυτεχνείο του Mιλάνου. Mιλάει γερμανικά, ιταλικά, γαλλικά και αγγλικά.
H Mαρίνα σπούδασε διακόσμηση στη Σχολή Bακαλό και στην Aνωτάτη Σχολή Kαλών Tεχνών του Mιλάνου. Mιλάει γαλλικά και ιταλικά.
Oι δυο τους έχουν έναν γιο. Το ζευγάρι είναι στον συγγραφικό χώρο πάνω από είκοσι χρόνια με μεγάλες επιτυχίες.
(2019) Ο ιστός, Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη
(2018) Δύο στιγμές ζωής, Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη
(2016) Για μια ελπίδα, Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη
(2016) Δύο άλλοι κόσμοι, Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη
(2014) Το σπίτι του κάμπου, Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη
(2013) Απλά σ' αγαπώ, Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη
(2013) Το μυστικό της παλιάς αυλής, Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη
(2012) Το μαγικό ταξίδι, Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη
(2011) Το χάραμα μιας ελπίδας, Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη
(2010) Το κύμα του έρωτα, Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη
(2009) Άξενος Πόντος, Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη
(2008) Το πετράδι της Ιωνίας, Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη
(2006) Από την Ανατολή στη Δύση, Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη
(2004) Παλάτια του Βοσπόρου, Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη
(1999) Παραμύθι ο έρωτας, Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη





Ο ιστός
Δυο παλιές βίλες μετατρέπονται σε ξενοδοχεία. Η μία στο Χαλάνδρι και η άλλη στην παλιά πόλη της Ρόδου.
Οι ιδιοκτήτες τους παλεύουν να πετύχουν σε μια εποχή που ο τουρισμός υπόσχεται πολλά. Άθελά τους όμως μπλέκονται στα σχέδια λαθρεμπόρων πολύτιμων λίθων, βάζοντας σε κίνδυνο ακόμα και την ίδια τους τη ζωή.
Δύο παράλληλες ιστορίες ενώνονται σε έναν κρίκο. Η μία στη μεσαιωνική Ρόδο, τη Μάλτα και την Ιταλία, ενώ η άλλη, η σύγχρονη, στην Αθήνα, τη Ρόδο και τη Γενεύη. Βιώνουμε τους πόθους και την αγάπη της Αναστασίας, που ακολούθησε τον Ιππότη της στην οδύσσειά του μέχρι τη Μάλτα, όταν οι Τούρκοι πολιόρκησαν και κατέλαβαν τη Ρόδο.

Το χθες είναι μαγευτικό και μας παρασύρει ονειρικά. Το σήμερα όμως ανεβάζει την αδρεναλίνη και μας αγγίζει έντονα. Γιατί έτσι είναι πάντα στην Ελλάδα, ή όλα μαζί ή τίποτα... 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου