Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2019

Κριτική Βιβλίου “Στα μούτρα σου!” του Μιχάλη Κατσιμπάρδη


Ο Γιώργης, ο κεντρικός ήρωας, είναι ένα μικρό παιδί με πολλά ταλέντα, τίμιος, επιμελής, λίγο αφελής και μεγαλωμένος με αρχές της επαρχίας. Η ιστορία τοποθετείται κάπου στη δεκαετία του '70. Η οικογένεια του Γιώργη είναι της εργατικής τάξης, η οποία παλεύει να ζήσει. Ο Ιάκωβος και η Φανή είναι οι γονείς του και η Αθηνά είναι η μικρότερή του αδερφή.
Ένα νεοφερμένο κορίτσι, η Ναυσικά, θα ταράξει την καθημερινότητα του Γιώργη. Ο έρωτας με την πρώτη ματιά θα τον συγκλονίσει στη μικρή ηλικία που βρίσκεται. Και γύρω από τη ζωή του διαδραματίζεται όλη η πλοκή της ιστορίας.
Πρόκειται για ένα μυθιστόρημα που μας μεταφέρει πολλά χρόνια πίσω. Οι περισσότεροι ζήσαμε την ξεγνοιασιά που μας προσέφερε η επαρχία ή/και οι παλιές εποχές της δεκαετίας του 70 και του 80. Οι βόλτες στις αλάνες, τα κοντά παντελόνια των αγοριών, οι σχολικές ποδιές, η ανεμελιά, το παιχνίδι, τα ομαδικά παιχνίδια, όλη αυτή η τρυφερή παιδικότητα που πλανιόταν διάχυτη στους δρόμους και στην ατμόσφαιρα. Η βέργα του δασκάλου που ήταν ο φόβος και ο τρόμος των παιδιών. Οι περισσότεροι έχουν βιώσει τα αρνητικά και τα θετικά εκείνης της περιόδου αφήνοντας όμως μία γλυκιά επίγευση στις αναμνήσεις μας. Τα καφενεία, τα μπακάλικα, οι ταβέρνες αποκτούν τη δική τους χροιά στην ιστορία. Πράγματα που μας δημιουργούν τόση οικειότητα που δεν αφήνουν κανέναν ασυγκίνητο.
Η αληθινή φιλία ξεδιπλώνεται με έναν περίτεχνο τρόπο μέσα από τη γραφή του Μιχάλη Κατσιμπάρδη. Και κάπου εκεί ξεπηδάνε οι εικόνες των μεγάλων με τις ανησυχίες τους, τα γεγονότα της εποχής και τους προβληματισμούς τους. Το ονειρικό ταξίδι στο παρελθόν, το οποίο φαντάζει τόσο ζωντανό, τόσο δικό μας είναι το στοιχείο που κάνει την ανάγνωση μεθυστική.
Η νοσταλγία που προσφέρει το συγκεκριμένο βιβλίο είναι το πιο θετικό προσόν του και “δικαιολογεί” τον λόγο που πρέπει να το διαβάσουμε!





Βασιλική Διαμάντη 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου