Κυριακή 7 Οκτωβρίου 2018

Κριτική Βιβλίου “Με νοιάζει, θέλω και μπορώ” της Χρυσής Μαρούση

Η ιστορία ξεκινάει με τον διάλογο του Ουρανού, της Θάλασσας, της Γης και της Φύσης. Όλοι τους είναι απογοητευμένοι με τους ανθρώπους και τις πράξεις τους.
Ένα σχέδιο τίθεται σε εφαρμογή. Η Φύση πρέπει να συνετίσει τον κόσμο. Γι' αυτόν τον λόγο απευθύνονται όλοι τους σε τρεις βασιλιάδες. Ο ένας είναι ο “Δεμενοιαζει”, ο άλλος ο “Δεθέλω” και ο τρίτος ο “Δεμπορώ”. Ο “Δεμενοιάζει” το έχει παρακάνει με τη μόλυνση του αέρα. Ο “Δεθέλω” με τη μόλυνση της θάλασσας και ο “Δεμπορώ” με την καταστροφή της γης.
Θα καταφέρει η Φύση να αλλάξει τη γνώμη των βασιλιάδων; Θα καταλάβουν το λάθος τους; Θα προσπαθήσουν να διορθώσουν όσα προκάλεσαν; Τα παιδιά τους θα δουν την οικολογική καταστροφή που συντελείται;
Πρόκειται για ένα πολύ γλυκό παραμύθι με έντονη την οικολογική συνείδηση αποτυπωμένη στις σελίδες του. Η συγγραφέας κατορθώνει μέσα από τον απλό της λόγο να ευαισθητοποιήσει τους αναγνώστες της και να τους δείξει τον λάθος δρόμο και τον σωστό. Το τελευταίο δάσος κινδυνεύει μα τον ίδιο ακριβώς κίνδυνο διατρέχουμε και εμείς, οι άνθρωποι. Χωρίς πράσινο, χωρίς οξυγόνο, χωρίς καθαριότητα όλα εξαφανίζονται.
Όλους ΜΑΣ ΝΟΙΑΖΕΙ, ΘΕΛΟΥΜΕ και ΜΠΟΡΟΥΜΕ να αλλάξουμε την κατάσταση του πλανήτη μας. Γιατί το μέλλον εξαρτάται από εμάς τους ίδιους. Και αν όχι για εμάς, οφείλουμε για τα παιδιά μας να προστατέψουμε το περιβάλλον, το μέλλον τους.
Η εικονογράφηση είναι εξαιρετικά βοηθητική για το κείμενο. Σαν ένα μυαλό λειτουργούν συνεργατικά η συγγραφέας, Χρυσή Μαρούση, και η εικονογράφος Εμμανουέλα Κακαβιά. Η χρωματική παλέτα της Εμμανουέλας Κακαβιά αιχμαλωτίζει τους μικρούς μας αναγνώστες και η γραφή του κειμένου τους ταξιδεύει σε έναν κόσμο ανθρώπινο, σύγχρονο και απολύτως καταστροφικό.
Κάτι πρέπει να γίνει. Ένας από τους τρόπους καταγράφεται σε αυτό το ιδιαίτερο και αξιαγάπητο παραμύθι, το οποίο οφείλουν να το διαβάσουν όχι μόνο τα παιδιά αλλά και οι μεγάλοι για να καταλάβουν ότι ο κίνδυνος μπορεί να χτυπήσει και τη δική τους πόρτα. Βλέποντάς τον ίσως να κατανοήσουν τη ζημιά που προκαλούν οι ίδιοι, που προκαλούμε όλοι μας!






 Βασιλική Διαμάντη 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου