Κυριακή 7 Οκτωβρίου 2018

Κριτική Βιβλίου “Η μέρα αρχίζει ξανά” της Κατερίνας Νίκα – Μάνου

Η καθημερινή ζωή του δωδεκάχρονου Θάνου ξετυλίγεται μέσα από τις σελίδες του βιβλίου. Το πρωινό ξύπνημα, το πρωινό γεύμα, τα διαβάσματα, οι ονειροπολήσεις του, οι φίλοι του και το σχολείο αποτελούν στιγμές δύσκολες αλλά μοναδικές.
Η ευτυχία είναι ένα πράγμα που κατοικεί δίπλα μας, γύρω μας αλλά δεν τη βλέπουμε. Ώσπου μια στιγμή είναι αρκετή για να δεις τη ζωή με άλλο μάτι, να αγαπήσεις κάθε στιγμή της ημέρας, να μοιραστείς τη ζωή σου με τους γύρω σου, να προσφέρεις ένα χάδι και μία τρυφερή αγκαλιά σε αυτόν που την έχει ανάγκη και να νιώσεις ένα πλημμύρισμα εντός σου ανοίγοντας νέες διαδρομές και νέες εμπειρίες.
Διαδρομές που δεν μπορούσες να δεις, όχι γιατί δεν ήταν εκεί αλλά γιατί κάτι τις έκρυβε. Ο ίδιος σου ο εαυτός. Αλλά τίποτα δεν είναι αδύνατον. Όλα μπορούν να συμβούν αρκεί να ανοίξουμε την πόρτα σε αυτά και να ζήσουμε την κάθε στιγμή με τη μοναδικότητα που τη διέπει. Η ζήλια και ο φθόνος εξανεμίζονται όταν κοιτάμε με τα μάτια της ψυχής και όχι του εγωισμού.
Δε χρειάζεται φαντασία αλλά μία κατανόηση της ομορφιάς και της ουσιαστικότητας της ύπαρξης. Η αγάπη κατορθώνει να υπερνικήσει κάθε απογοήτευση, ο άνθρωπος διαπιστώνει τη ματαιότητα των πραγμάτων και τη σπουδαιότητα των άυλων αγαθών.
Η φιλία γίνεται η εναρκτήρια προσφορά μας προς τον συνάνθρωπό μας. Κάθε δυσάρεστο γεγονός μπορεί να εκμηδενιστεί όταν δίπλα μας έχουμε ανθρώπους που μας νοιάζονται και μας αγαπάνε. Ας ανοίξουμε την καρδιά μας όπως κάνει ο Θάνος και οι φίλοι του και θα ζήσουμε πραγματικά!
Δικαίως το βιβλίο απέσπασε το Πρώτο Βραβείο Ορθόδοξου παιδικού εφηβικού βιβλίου ΙΜΠ της Πειραϊκής εκκλησίας. Εύχομαι να κατακτήσει τις καρδιές όλων των αναγνωστών και να τους δείξει τον δρόμο προς το φως και την ευτυχία!






Βασιλική Διαμάντη 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου