Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2018

Κριτική Βιβλίου “Το Κρυστάλλινο Δάκρυ του Φεγγαριού” της Τάνιας Θεοδοσίου

Η Έμμα είναι ένα άτυχο μικρό κορίτσι. Ορφανή από μητέρα, ο πατέρας της προσπαθεί να της σταθεί όσο περισσότερο μπορεί. Μία απόφαση του πατέρα της θα είναι αρκετή για να βιώσει τον πόνο. Η μητριά της ενώ στην αρχή δείχνει να την αγαπάει, μόλις αποκτήσει το πρώτο της παιδί θα την παραγκωνίσει. Όμως δε θα μείνει μόνο σε αυτό. Θα φροντίσει να την ταπεινώσει και να την τιμωρεί καθημερινά ακόμα και για πράγματα που δεν έχει κάνει ή που δεν είναι ιδιαίτερης σημασίας. Τα χρόνια περνάνε και η κατάσταση αντί να καλυτερεύει, χειροτερεύει συνεχώς. Ακόμα, και μεταξύ του ζευγαριού δεν υπάρχει σωτηρία. Ο πατέρας της Έμμας, Τζαίημς, θα αποφασίσει να φύγει σε επαγγελματικό ταξίδι προκειμένου να βάλει τα πράγματα σε μία σειρά και να πάρει τις σωστές αποφάσεις του.
Ένα ατύχημα θα φέρει τα πάνω – κάτω και η ζωή της Έμμας θα καταρρεύσει σαν στημένο τραπουλόχαρτο. Η μόνη λύση είναι να φύγει εσωτερική σε σχολείο καλογραιών. Εκεί, θα αποκτήσει μία πολύ καλή φίλη και θα καταφέρει να σπουδάσει αυτό που αγαπάει. Τελειώνοντας τις σπουδές της και έχοντας αποκτήσει το δίπλωμα της δασκάλας θα βρει δουλειά σε ένα σπίτι όπου ζει μία ιδιόρρυθμη οικογένεια. Η Κάθριν είναι η θεία της μικρής Σαμάνθα και αδερφή του Ρίτσαρντ. Όλοι θα μαγευτούν μαζί της από την αρχή εκτός από τον Ρίτσαρντ, που έχει πληγωθεί ανεπανόρθωτα από τις γυναίκες. Ένας νέος γολγοθάς ξεκινάει για την ενήλικη, πλέον, Έμμα.
Πρόκειται για ένα ακόμη μυθιστόρημα που μας ταξιδεύει στην Αγγλία της ρομαντικής εποχής. Η αγάπη γίνεται η ναυαρχίδα της ιστορίας και μέσα από αυτήν ξεδιπλώνονται όλες οι πτυχές της και η ποικιλομορφία της.
Φιλοσοφικές συζητήσεις ξετυλίγονται δια στόματος ενός Κινέζου βιοπαλαιστή, τονίζοντας ότι η ευτυχία δεν είναι μακριά μας, αρκεί να ανοίξουμε τα μάτια της ψυχής μας για να τη δούμε. Επίσης, τα υλικά και τα εφήμερα είναι πράγματα ανάξια μπροστά στο μεγαλείο της καρδιάς μας. Δύο κόσμοι, Αγγλία και Κίνα, τόσο μακρινοί ο ένας από τον άλλον. Όχι μόνο με βάση τη χιλιομετρική τους απόσταση αλλά και της θρησκευτικής ιδεολογικής υπόστασης των πιστών.
Λάτρεψα σχεδόν όλους τους χαρακτήρες αλλά και θύμωσα με τη συμπεριφορά της Ελβίρα απέναντι σε ένα μικρό κορίτσι, το οποίο το μόνο που αποζητά είναι μία αγκαλιά, ένα χάδι και κατανόηση. Η καλοσύνη της Κάθριν, η γλυκύτητα της Σαμάνθα, η αρρενωπότητα του Ρίτσαρντ, η ιδανική πατρική φιγούρα του Τζαίημς, η στοργική φιγούρα της αδερφής Μαίρη, η φιλική συμπαράσταση της Γκρέις, η αγάπη και η αγκαλιά της μις Έμιλυ και ο καταλυτικός και ουσιαστικός ρόλος του εφημέριου Τζων Ουίλιαμς.
Το μυθιστόρημα διαβάζεται απνευστί και η σκιαγράφηση των ηρώων προσφέρουν στον αναγνώστη ένα πόνημα εποχής μέσα από την επιβλητική γραφή της Τάνιας Θεοδοσίου. Όλη η πλοκή μου θύμισε ανάγνωσμα κλασικής λογοτεχνίας με εμφανείς επιρροές της αγγλικής μυθιστοριογραφίας όπως η Jane Austen. Το συγκεκριμένο ανάγνωσμα αποτελείται από ένα άρτιο κομψοτέχνημα ρομαντικής λογοτεχνίας και ρεαλιστικού μυθιστορήματος, το οποίο έρχεται να συναρπάσει και να συγκινήσει κάθε απαιτητικό αναγνώστη.






Βασιλική Διαμάντη 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου