Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2018

Κριτική Βιβλίου “Παραμυθένια πρόταση” της Julia Quinn

Η Σόφι Μπέκετ είναι η νόθα κόρη ενός κόμη. Ο ερχομός της μητριάς της και των δύο κοριτσιών της στο σπίτι του πατέρα της θα την υποβιβάσει. Μετά τον θάνατο του κόμη, η κατάσταση στο σπίτι θα αλλάξει δραματικά. Η Σόφι θα γίνει υπηρέτρια των τρελών απαιτήσεων της μητριάς της και της μιας κόρης της. Ένας χορός που θα οργανώσει η λαίδη Μπρίτζερτον θα οδηγήσει τη Σόφι να ζήσει ένα ανέλπιστο όνειρο. Ο χορός μασκέ θα της δώσει τη δυνατότητα να παρευρεθεί και να νιώσει έστω για λίγες ώρες η πριγκίπισσα του παραμυθιού. Μόνο που στις 12 το βράδυ θα αναγκαστεί να εγκαταλείψει τον χορό. Εκεί, θα γνωρίσει τον Μπένεντικτ, έναν από τους γιους της λαίδης Μπρίτζερτον, και θα μαγευτεί από τη γοητεία του. Όμως και ο Μπένεντικτ δε θα μείνει ασυγκίνητος από την παρουσία της.
Αυτή η κίνησή της θα την οδηγήσει σε καταστάσεις δύσκολες. Θα εκδιωχθεί από το ίδιο της το σπίτι και θα αναγκαστεί να εργαστεί ως υπηρέτρια σε ένα σπίτι, όπου θα βιώσει πολύ δυσάρεστα γεγονότα. Ο παρολίγον βιασμός της και η βοήθεια από τον Μπένεντικτ, ο οποίος δε γνωρίζει την αληθινή της ταυτότητα, θα την φέρουν αντιμέτωπη με τους φόβους της.
Μία σύγχρονη ιστορία της σταχτοπούτας έρχεται να συναρπάσει και να συγκινήσει. Μόνο που η συγγραφέας θα την αλλάξει και θα την προσαρμόσει στη γραφή της. Η γραφούσα λαίδη Γουισλνταουν για ακόμα μία φορά προσφέρει φρέσκο χιούμορ στους αναγνώστες. Ο ρομαντισμός για ακόμα μία φορά είναι διάχυτος και προκαλεί ένα όμορφο και ασυναγώνιστο σάστισμα στους αναγνώστες. Η όλη γραφή της Julia Quinn θυμίζει κάτι από τα παλιά και αυτό είναι το στοιχείο που κερδίζει τους αναγνώστες της.
Ο έρωτας, η ερωτική έλξη, η ευγένεια και η στοργή κάνουν τους πάντες να υποκλιθούν στο μεγαλείο του ταλέντου της.
Παρόλο που η ιστορία είναι αρκετά προβλέψιμη, το στήσιμο των χαρακτήρων, ο ρομαντισμός της εποχής, η σκιαγράφηση των ηρώων και οι συνεχείς εναλλαγές του κωμικού και του ρομαντικού στοιχείου ανεβάζουν το συγκεκριμένο πόνημα στα μάτια των αναγνωστών που το κατατάσσουν σε ένα εκ των όμορφων αναγνωσμάτων.
Προσωπικά, απόλαυσα τη γραφή της, ερωτεύτηκα τον Μπένεντικτ, συγκινήθηκα από τη δοτικότητα της λαίδης Μπρίτζερτον, λάτρεψα όλη την οικογένεια Μπρίτζερτον και μαγεύτηκα από τις ατάκες της λαίδης Γουισλνταουν. Κάθε ιστορία αυτής της σειράς με κέρδισε και την αγάπησα όσο λίγες. Αναμφισβήτητα, θεωρώ ότι αξίζει να διαβαστεί. Δεν είναι ένα βιβλίο που θέτει βαθυστόχαστους προβληματισμούς αλλά είναι από τα ελάχιστα που σε γεμίζει και σε αφήνει πλήρη, με μια γλυκιά επίγευση και ένα γεμάτο χαμόγελο στα χείλη.






Βασιλική Διαμάντη 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου