Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2018

Συζητώντας με την Αναστασία Στάθη - Λέφα

Ερώτηση 1η: Ποιος/α είναι ο/η αγαπημένος/η σας συγγραφέας;

Α.Σ.Λ.: Πολύ παλιά ήταν ο Ντοστογιέφσκι. Τα τελευταία χρόνια όμως, αλλάζω συχνά προτιμήσεις.


Ερώτηση 2η: Ποιο είναι το πρώτο βιβλίο που διαβάσατε;

Α.Σ.Λ.: Θα ήμουν ευτυχής αν μπορούσα να εφαρμόσω ένα μνημονικό κανόνα που, θα με βοηθούσε να κάνω τέτοια μεγάλα άλματα στο χρόνο.


Ερώτηση 3η: Τι σας ώθησε να ξεκινήσετε τη συγγραφή;

Α.Σ.Λ.: Μια ανεξέλεγκτη παρορμητική δύναμη.


Ερώτηση 4η: Πώς θα χαρακτηρίζατε το βιβλίο σας “Πρόσκληση αγάπης”;

Α.Σ.Λ.: Αυτό ακριβώς το οποίο λέει ο τίτλος: μια πρόσκληση αγάπης.


Ερώτηση 5η: Για ποιον λόγο συμπεριλάβατε στην ιστορία σας τους Δελφούς μαζί με την απολλώνια και τη διονυσιακή φύση του ανθρώπου;

Α.Σ.Λ.: Γιατί κατά έναν ασυνείδητο τρόπο οδηγήθηκα εκεί, από τη δύναμη του συμβολισμού του χώρου. Κατά την άποψή μου δεν υπάρχει πιο κατάλληλος χώρος για να εμπνευστεί κανείς και να στείλει μια πρόσκληση παγκόσμιας αγάπης, καθώς και για να καταδυθεί με την παρότρυνση του γνώθι σαυτόν στα άδυτα της ψυχής του για να συμφιλιώσει το διονυσιακό με το απολλώνιο, θέτοντας έτσι τέρμα στην άσκοπη σύγκρουσή τους.


Ερώτηση 6η: Ο άνθρωπος κρατάει πολλά μυστικά και όταν αυτά αποκαλύπτονται μπορούν να οδηγήσουν τους αποδέκτες στα όρια της τρέλας και του παραλόγου. Θεωρείτε πως η ειλικρίνεια είναι πάντα η καλύτερη οδός ή ορισμένες φορές αναγκαζόμαστε να κουκουλώνουμε τις αλήθειες και να τις συγκαλύπτουμε;

Α.Σ.Λ.: Αν με την αποκάλυψη εικάζουμε ότι θα οδηγηθεί κάποιος στην καταστροφή, σαφώς και δεν θα πρέπει να γίνει. Αν όμως μέσα από τον πόνο και την ψυχική αναστάτωση και ταλαιπωρία υπάρχει η ελπίδα της αφύπνισης και της πνευματικής αναγέννησης, τότε θα έλεγα ότι οφείλουμε να το τολμήσουμε.


Ερώτηση 7η: Η Άννα θα γίνει μεγάλη ζωγράφος. Για να επιτύχουμε στον επαγγελματικό τομέα, και όχι μόνο, χρειάζεται να αγαπάμε πάρα πολύ αυτό με το οποίο ασχολούμαστε; Ποια είναι η άποψή σας;

Α.Σ.Λ.: Εξυπακούεται ότι θα πρέπει να το αγαπάμε πάρα πολύ. Δεν είμαι σίγουρη όμως, αν αυτό είναι σε όλες τις περιπτώσεις αρκετό. Αναρωτιέμαι μήπως θα πρέπει να στο χρωστάει και η ζωή για κάποιο λόγο.


Ερώτηση 8η: Τι θα θέλατε να πείτε στους αναγνώστες σας;

Α.Σ.Λ.: Αν δεν είναι αρκετά όσα τους είπα μέσα από τα γραφόμενα του βιβλίου μου, θα τους πρότεινα να στείλουν κι εκείνοι μια πρόσκληση αγάπης.


Ερώτηση 9η: Θα θέλατε να μας πείτε μερικά λόγια για το επόμενο συγγραφικό βήμα σας;

Α.Σ.Λ.: Το επόμενο συγγραφικό βήμα έχει ήδη γίνει, αλλά όσα θα ακολουθήσουν για να συνθέσουν ένα ολοκληρωμένο έργο, είναι μια έκπληξη, την οποία κι εγώ την περιμένω. Όπως καταλάβατε δεν είμαι από τους συγγραφείς που προσχεδιάζουν. Ξεκινώ το ταξίδι με ένα φορτίο από ασυνείδητες αποσκευές κι όπου με βγάλει. Το ασυνείδητό μας τις περισσότερες φορές γνωρίζει καλύτερα από μας τον προορισμό, αλλά και τη διαδρομή την οποία πρέπει να ακολουθήσουμε για αυτό το σκοπό.


Β.Δ.: Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για τη συνέντευξη που μου παραχωρήσατε! Εύχομαι κάθε επιτυχία και καλοτάξιδα τα βιβλία σας!!!

Α.Σ.Λ.: Κι εγώ σας ευχαριστώ πολύ και εύχομαι ό,τι καλύτερο και σε σας.





Η Αναστασία Στάθη-Λέφα γεννήθηκε στις Θεσπιές Βοιωτίας. Τελείωσε το γυμνάσιο στην Αθήνα και ακολούθησε πανεπιστημιακές σπουδές στην Κτηνιατρική Σχολή Θεσσαλονίκης. Μετά τον γάμο της με τον Κώστα Λέφα εγκαταστάθηκε στους Δελφούς. Έχει δύο παιδιά, την Ηρώ και τον Νίκο. Άσκησε το επάγγελμά της ως ιδιώτης, αλλά και ως δημόσιος υπάλληλος στη Διεύθυνση Κτηνιατρικής Άμφισσας. Το ενδιαφέρον της για τον ψυχισμό του ανθρώπου την οδήγησε αργότερα σε νέες σπουδές στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και είναι κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος ειδίκευσης στην Κοινωνική Ψυχιατρική-Παιδοψυχιατρική. Είναι επίσης, κάτοχος διπλώματος για την ειδίκευσή της στον τομέα «Βασικές Αρχές Ψυχαναλυτικής Ψυχοθεραπείας-Ψυχαναλυτικό Πρίσμα και Δημόσια περίθαλψη». Έχει κάνει σπουδές στην ομοιοπαθητική Ιατρική. Το 1985 εκδόθηκε το πρώτο της μυθιστόρημα με τον τίτλο Χωρίς Συμβιβασμό.
(2018) Πρόσκληση αγάπης, Ωκεανός
(2014) Η ζωή με άλλο βλέμμα, Ωκεανός
(2009) Όσα η ζωή σχεδιάζει, Ζαχαρόπουλος Σ. Ι.
(1988) Ζητώντας την αλήθεια, Κνωσός
(1985) Χωρίς συμβιβασμό, Κνωσός





Πρόσκληση Αγάπης
Η Άννα, μια καλλιεργημένη κοπέλα με πνευματικές αναζητήσεις, μετά τη γνωριμία της με τον Άρη, έναν διακεκριμένο ζωγράφο, αξιοποιεί τη βαθύτερη κλίση της που είναι η ζωγραφική και αναδεικνύεται σε μια διεθνώς αναγνωρισμένη καλλιτέχνιδα. Το μέλλον υπόσχεται πολλά, ωστόσο τραγικές καταστάσεις την αναγκάζουν να εγκαταλείψει απρόσμενα την Αθήνα και να καταφύγει στον ιστορικό χώρο των Δελφών. Η συνάντησή της με τον Ντέιβιντ, έναν Αμερικανό σκηνοθέτη, θα ανοίξει καινούργιο δρόμο στην προσωπική της ζωή. Στο εξής οι αλλαγές στη ζωή της είναι ραγδαίες. Σαρωτικές. Μία ομάδα ανθρώπων από κάθε σημείο του πλανήτη, σαν να συναντήθηκε από κάποιο θείο κάλεσμα, εκεί στους Δελφούς, στον ομφαλό της γης, θα εμπνευστεί από τις δελφικές αξίες και θα προχωρήσει με τη δική της καθοδήγηση σε ένα παγκόσμιο κίνημα αγάπης. Εκεί η Άννα θα ανακαλύψει τις ερωτικές ανάγκες της και θα γνωρίσει βαθύτερα τον εαυτό της. Κι ύστερα, ο Κρις, ο Ελληνοαμερικανός μεγαλοβιομήχανος, μια ισχυρή προσωπικότητα με στέρεα ερείσματα μπαίνει στη ζωή της Άννας και επηρεάζει καθοριστικά τόσο τη δική της πορεία όσο και αυτή της ομάδας... Μια αριστοτεχνικά γραμμένη ιστορία που οι ήρωές της μαθαίνουν να συνδέουν το απολλώνιο με το διονυσιακό, στην αναζήτηση της πιο ικανής αξίας που μπορεί να σηκώσει τα βάσανα και τα πάθη του κόσμου.




Η ζωή με άλλο βλέμμα
Η ιστορία της Μαριάννας ξετυλίγεται σαν αρχαία τραγωδία. Παιδικά τραύματα, γονεϊκός εξευτελισμός και απαξίωση... Κι ύστερα ο βιασμός στην πιο τρυφερή ηλικία... Δύο αποτυχημένοι γάμοι, ένα νεφελώδες εργασιακό τοπίο, μια ανύπαρκτη οικογενειακή ισορροπία και πλήθος αποτυχημένων συντροφικών σχέσεων είναι το μωσαϊκό μέσα στο οποίο αγωνίζεται η ηρωίδα να διεκδικήσει το πεπρωμένο της. Τα εφόδιά της λιγοστά κι αυτά φαίνονται να εξαντλούνται κάθε φορά που η ίδια αφελώς νιώθει να βρίσκεται ένα μικρό βήμα πριν να αγγίξει την ευτυχία. Οι άνδρες της ζωής της, οι περισσότεροι με ονόματα αρχαιοελληνικών τραγικών ηρώων, νομίζει κάθε φορά ότι της προσφέρουν την τυφλή ελπίδα πως επιτέλους βρήκε τον δρόμο της...

Όμως, κάθε φορά οι ελπίδες της διαψεύδονται και μένει πιο μόνη, πιο χαμένη, πιο έρημη από ποτέ... Τί θα μπορούσε ν?αλλάξει την αδιέξοδη πορεία της; Πώς θα μπορέσει να βρει την ισορροπία μέσα της; Η διαδρομή της κάθαρσής της θα ξεκινήσει μόνο όταν θα βρεθεί αντιμέτωπη με τον εαυτό της... 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου