Παρασκευή 14 Ιουνίου 2019

Συζητώντας με τη Λίτσα Καποπούλου για το παιδικό της βιβλίο "Κοντά στον ήλιο"


Ερώτηση 1η: Τι σημαίνει λογοτεχνία για εσάς;

Λ.Κ.: Μαγικά ταξίδια του νου και της καρδιάς με ψυχοθεραπευτικές ιδιότητες.


Ερώτηση 2η: Ποιο είναι το χαρακτηριστικό γνώρισμα, κατά τη γνώμη σας, που κάνει κάποιον δημιουργό ξεχωριστό και αγαπητό στο αναγνωστικό κοινό;

Λ.Κ.: Η πρωτοτυπία και το ιδιαίτερο προσωπικό ύφος. Τόσο στη σύλληψη των ιδεών, όσο και στον τρόπο έκφρασης. Στο τέλος δεν θυμόμαστε την πλοκή μόνο από τα έργα κάποιου αγαπημένου δημιουργού, αλλά κυρίως το στυλ του.
Εννοείται ότι η διαφήμιση και η προβολή παίζουν σπουδαίο ρόλο στο να γίνουν γνωστά αξιόλογα έργα και κατ’ επέκταση και οι δημιουργοί τους.


Ερώτηση 3η: Τι συναισθήματα νιώθετε κατά τη διάρκεια της συγγραφής;

Λ.Κ.: Απελευθέρωση, μαγεία, πόνο.


Ερώτηση 4η: Πώς θα χαρακτηρίζατε το βιβλίο σας “Κοντά στον ήλιο”;

Λ.Κ.: Σαν ένα χρήσιμο ανάγνωσμα για μικρούς και μεγάλους. Και τούτο διότι οι μεγάλοι είναι εκείνοι, που αφού διαβάσουν το παιδικό βιβλίο θα το δώσουν στους μικρούς μας φίλους.


Ερώτηση 5η: Ο Φεγγούλης και ο Ουρανούλης πλησιάζουν τον Ήλιο και μαθαίνουν ιστορίες γνώσης. Πόσο σημαντικό είναι για τα παιδιά αυτό;

Λ.Κ.: Για μένα είναι το παν. Μην ξεχνάμε την προτροπή του Αϊνστάϊν: Αν θέλουμε τα παιδιά μας να γίνουν έξυπνα να τους διαβάζουμε παραμύθια. Αν θέλουμε να γίνουν ακόμη πιο έξυπνα να τους διαβάζουμε περισσότερα παραμύθια. Δεν είναι τυχαίο ότι οι μεγαλύτεροι εφευρέτες είναι εκείνοι, που ως παιδιά άκουγαν ή διάβαζαν παραμύθια.


Ερώτηση 6η: Η μυθολογία περνάει μέσα από τις σελίδες του βιβλίου. Θεωρείτε ότι είναι το πιο σημαντικό πράγμα για κάθε άνθρωπο να εφοδιαστεί με γνώσεις που αφορούν την ιστορία του τόπου του;

Λ.Κ.: Όχι μόνο. Όμως αφού είχαμε την Τύχη να γεννηθούμε Έλληνες σαφώς πρέπει να δώσουμε την πρωτοκαθεδρία στον ανεξάντλητο πλούτο ιστορίας, παράδοσης και μυθολογίας της πατρίδας μας, που είναι εκείνη, που γέννησε τον Πολιτισμό.


Ερώτηση 7η: Οι φίλοι της ιστορίας σας μαθαίνουν εκτός από γνώσεις και τρόπους συμπεριφοράς. Πιστεύετε ότι αυτά για να υπάρξουν και να αναπτυχθούν χρειάζεται να διδαχθούν από ικανούς γονείς ή η προσωπικότητα του καθενός διαμορφώνεται από τα κοινωνικά ερεθίσματα;

Λ.Κ.: Σίγουρα είναι το ιδεώδες αν οι γνώσεις και οι τρόποι συμπεριφοράς διδάσκονται στις ευαίσθητες παιδικές ψυχές από ικανούς γονείς και παιδαγωγούς. Όμως η μοναδική προσωπικότητα καθενός αποτελεί την ειδοποιό διαφορά. Πολλοί από τους χρήσιμους ανθρώπους με σημαντική προσφορά στο κοινωνικό σύνολο δεν είχαν την ευλογία να υπάρχουν στον άμεσο περίγυρό τους τα κατάλληλα άτομα.


Ερώτηση 8η: Αν θα έπρεπε να διαλέξετε μεταξύ όλων των ειδών της λογοτεχνίας, ποια είναι αυτή που σας εμπνέει και σας εκφράζει περισσότερο;

Λ.Κ.: Θα έλεγα το μυθιστόρημα. Όμως και η θεατρική γραφή και το διήγημα ήταν για μένα πρόκληση. Την παιδική λογοτεχνία θεωρώ το δυσκολότερο είδος.


Ερώτηση 9η: Τι θα θέλατε να πείτε στους αναγνώστες σας;

Λ.Κ.: Να διαβάζουν, να αξιοποιούν τα τάλαντα, με τα οποία τους προίκισε η Φύση, να πιστεύουν σε Αξίες, να χαμογελούν και να ονειρεύονται…


Ερώτηση 10η: Θα θέλατε να μας πείτε μερικά λόγια για το επόμενο συγγραφικό βήμα σας;

Λ.Κ.: Είναι έτοιμο άλλο ένα παραμύθι, το οποίο ευελπιστώ να εκδοθεί στα τέλη του χρόνου και να συμπορευθεί με το «Κοντά στον Ήλιο». Ολοκληρώνω και το τρίτο μου μυθιστόρημα, που θα αποτελεί μια μορφή τριλογίας με τα δύο προηγούμενα, διατηρώντας ωστόσο το κάθε ένα την αυτοτέλεια και ανεξαρτησία του.


Β.Δ.: Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για τη συνέντευξη που μου παραχωρήσατε! Εύχομαι κάθε επιτυχία και καλοτάξιδο το βιβλίο σας “Κοντά στον Ήλιο”!!!

Λ.Κ.: Κι εγώ σας ευχαριστώ θερμά Κυρία Βασιλική Διαμάντη για τις ευχές και τις εύστοχες και ποιοτικές ερωτήσεις σας. Αντεύχομαι υγεία και κάθε επιτυχία!





Η Λίτσα (Σταυρούλα) Καποπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα 25 Δεκεμβρίου 1956. Τελείωσε το εξατάξιο Γυμνάσιο Θηλέων Βό­λου. Είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και Σχολής Δημοσιογραφίας. Υπηρέτησε τη Δικαιοσύνη ως Δικηγόρος Αθηνών και ως Δικαστική Λειτουργός σε Φενεό Κορινθίας, Κόρινθο, Σκιάθο και Αθήνα. Παρακολούθησε κύκλους δημιουργικής γραφής στα εργαστήρια Ιανός και στο Θέατρο των Αλλαγών σεμινάρια σεναρίου, σκηνοθεσίας - υποκριτικής και θεατρικής γραφής.
Αποσπάσματα από τα έργα της περιέχονται στο Ανθολόγιο του Κύκλου Ελλήνων Λογοτεχνών Δικαστών "Ποιητική Αδεία", εκδόσεις "Ανάτυπο", 2018.
(2019) Κοντά στον ήλιο, Πνοή
(2018) Σενάρια στο θέατρο της ζωής, Ανάτυπο
(2015) Στο βασίλειο της μοίρας, Ανάτυπο
(2013) Πνοή, Δίαυλος
Συμμετοχή σε συλλογικό έργο
(2018) Ποιητική αδεία, Ανάτυπο





Κοντά στον Ήλιο
Ο φεγγαροαστρούλης Φεγγούλης και ο φίλος του, Ουρανούλης, γνωρίζουν τον θεό του Ήλιου, Απόλλωνα, τον δίδυμο αδελφό της θεάς του Φεγγαριού, Άρτεμης. Ο Απόλλωνας συγκινείται από την ευγένεια που έχουν τα δύο πλασματάκια και αποφασίζει να τα πάρει μαζί του για μια βόλτα με το άρμα του.
Ο Φεγγούλης κι ο Ουρανούλης περνούν χρόνο κοντά στον Ήλιο. Χαίρονται, μαθαίνουν, διδάσκονται. Ο Απόλλωνας τους μιλάει για τον Ουρανό, τη Γη, την Ελλάδα και τους διηγείται τις ιστορίες του Φαέθοντα και του Ίκαρου. Στο τέλος της ημέρας οι δύο αδελφικοί φίλοι επιστρέφουν στη φεγγαρογειτονιά τους ενθουσιασμένοι.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου