Σάββατο 8 Ιουνίου 2019

Κριτική Βιβλίου “Αδέσποτη πόλη” της Δέσποινας Μάντζαρη

Ο 8χρονος Ρόρι και οι φίλοι του ζουν στην παραγκούπολη. Όλοι τους ανήκουν στη φυλή των Τρίφλινγκ. Υπάρχει το δάσος και η μεγάλη πόλη. Φυσικά οι φυλές δεν αποτελούνται μόνο από γίγαντες και Τρίφλινγκ αλλά και από Τουπέκ, από Σελίν και από Τίντλι. Όλοι τους έχουν κάποια χαρακτηριστικά που τους διαφοροποιούν από τα υπόλοιπα είδη που κατοικούν εκεί. Μία μέρα ο Ρόρι θα σώσει μία Σελίν και μία υπόσχεση θα γεννηθεί μεταξύ τους.
Στη μεγάλη πόλη κατοικούν οι γίγαντες, οι οποίοι εκτός του ότι είναι μάγοι, μπορούν να δαμάσουν τη φωτιά, να φυτέψουν μεταλλικά δέντρα, να εξημερώσουν άγριους δράκους και πολλά ακόμη. Το κυριότερο είναι το “μαγικό τους άγγιγμα”, το οποίο είναι ένα ξόρκι που δεν μπορεί να αντιστραφεί. Με αυτό το ξόρκι μπορούν να μαγέψουν τους Τρίφλινγκ και να τους έχουν πάντα δίπλα τους ή έστω μέχρι να τους βαρεθούν.
Οι τέσσερις φίλοι, η Τενού, ο Ρόρι, η Έλλα και ο Τζο θα εγκαταλείψουν την παραγκούπολη για να βρουν τροφή και να φτάσουν στο δάσος. Ναι, οι Τρίφλινγκ και όλες οι υπόλοιπες φυλές διαβαίνουν τη μεγάλη πόλη για να βρουν τροφή από αυτά που πετάνε οι γίγαντες. Μόνο που κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στη μεγάλη πόλη, η Έλλα θα εξαφανιστεί όταν θα την πάρει από την παρέα μία γιγάντισσα. Δεν μπορούν να την εγκαταλείψουν οι φίλοι της και θα προσπαθήσουν να διασχίσουν επικίνδυνες περιοχές προκειμένου να τη βρουν και να την πάρουν πίσω.
Θα καταφέρουν να βρουν την Έλλα; Θα καταφέρουν να την πάρουν μαζί τους; Τι είναι οι Τρίφλινγκ, οι Τουπέκ, οι Σελίν, οι Τίντλι και οι γίγαντες;
Η συγγραφέας, Δέσποινα Μάντζαρη μας προσφέρει μία ευφάνταστη και μοναδική ιστορία φαντασίας. Μόνο που δεν είναι τόσο φαντασίας, εντέλει. Όλα τα κομμάτια κουμπώνουν το παζλ και οι αποκαλύψεις είναι ραγδαίες και αφήνουν εξαπίνης τους αναγνώστες.
Η ροή στην αρχή ξεκινά με αργό ρυθμό μέχρι που περνώντας το μισό βιβλίο ξεκινά την επιτάχυνση. Για όσους βρουν την ιστορία λίγο παράξενη και ακαταλαβίστικη συστήνω να μην το αφήσουν από τα χέρια τους γιατί θα βρεθούν σε μία αλήθεια πραγματική και ανατριχιαστική.
Δε θα πω πολλά για να μην προδώσω την έκπληξη της ιστορίας αλλά οι συμβολισμοί, η ευαισθησία, η καλοσύνη, η στοργή και η αγάπη διαχέονται καθ' όλη τη διάρκεια της ανάγνωσης που ο καθένας κλείνοντας το βιβλίο θα συγκινηθεί και θα δακρύσει από μία κατάληψη ποικίλων και διφορούμενων συναισθημάτων. Η θλίψη θα συναντήσει τη χαρά και όλα μαζί θα προσδώσουν στο τέλος την αληθινή όψη της ζωής.
Μέσα από όλο της το πόνημα σκέψεις, αναρωτήσεις και προβληματισμοί θα ξετυλίξουν το κουβάρι της δικής μας ψυχής. Ο λιτός της λόγος και η σκληρή γλώσσα της μας δείχνουν ότι ένας δημιουργός με ευαισθησίες και αγάπη για το περιβάλλον, ζωικό και φυτικό, μπορούν να αναδείξουν σημαντικά θέματα, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους να βρουν τον “δρόμο” τους και να σκεφτούν με το συναίσθημα και την ανιδιοτέλεια. Τα μηνύματα που προκύπτουν διαβάζοντας αυτό το πόνημα είναι τόσα πολλά που αναμφίβολα θα κερδίσει όλο το αναγνωστικό του κοινό. Η φιλία και η αγάπη είναι τα κυριότερα και έπονται η επιβίωση, η συνεργασία, η ομαδικότητα, η απώλεια και άλλα πολλά που αν μη τι άλλο θα δώσουν τροφή για σκέψη και συλλογισμό για να κάνουμε τον κόσμο καλύτερο και πιο αληθινό! Διαβάστε το και θα ταξιδέψετε σε έναν κόσμο πολύ κοντά στον δικό μας! Προβληματιστείτε και δράστε! Βοηθήστε και αφουγκραστείτε! Εύχομαι οι κοινωνικές ανησυχίες της συγγραφέως να μη μείνουν εδώ αλλά να τις ενσωματώσει με τον ιδιαιτέρως χαρακτηριστικό τρόπο και στα επόμενα πονήματά της! Μαγευτείτε και εσείς με τη γραφή της και γνωρίστε τις φυλές που μας παρουσιάσει με τόσο αριστοτεχνικό τρόπο η Δέσποινα Μάντζαρη! Περιμένουμε το επόμενο έργο της με ανυπομονησία!
 
 
 
 
 
Βασιλική Διαμάντη
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου