Τρίτη 25 Ιουνίου 2019

Κριτική Βιβλίου “Μικρές εμμονές” της Ελευθερίας Παπασάββα

Τρεις γυναίκες, άγνωστες μεταξύ τους, μοιράζονται τα μυστικά τους σε μία άτυπη ομαδική ψυχοθεραπεία σε μία καφετέρια κάθε Πέμπτη. Οι συναντήσεις τους αριθμούν σε δεκαέξι.
Η Χριστίνα είναι μία χωρισμένη γυναίκα με πολλές εμμονές. Η ψυχαναγκαστική της ματιά την οδηγούν σε μία κατάσταση με πολλά προβλήματα.
Η Άννα είναι εσωστρεφής και πάσχει στην κατηγορία της αυτοεκτίμησης. Η αδιαφορία προς τον εαυτό της δημιουργεί μία αυτοκαταστροφική μανία.
Η Ελένη είναι ιδιαιτέρως κοινωνική αλλά επιφανειακή και θυμωμένη. Ο θυμός της έχει τη ρίζα της αρχικά στα παιδικά της χρόνια και τα βιώματά της.
Ποιο είναι το σύνδρομο Clerambault; Τι ακριβώς συμβαίνει σε αυτές τις τρεις γυναίκες; Οι τόσο παράταιρες προσωπικότητές τους που μπορεί να οδηγήσει την καθεμία; Με ποια θηρία καλούνται να πολεμήσουν για να προχωρήσουν μπροστά τη ζωή τους;
Πολλά τα ψυχολογικά θέματα και τα μηνύματα που προκύπτουν διαβάζοντας το συγκεκριμένο βιβλίο. το bullying, η αυτομαστίγωση, η αποδυνάμωση της αυτοεκτίμησης, η εσωστρέφεια, η αυτοκαταστροφή, η προσπάθεια να σταθεί στα πόδια τους χωρίς κανέναν δίπλα τους, η απομόνωση, το ψέμα, οι φόβοι, ο έρωτας, το δριμύ κατηγορώ της κοινωνίας, η χαλιναγώγηση του θυμού, το μεγαλείο της συγχώρεσης και ο ψυχαναγκασμός για την τελειότητα είναι μερικά από αυτά που θα κατανοήσουμε εντρυφώντας στο ψυχολογικό υπόβαθρο που θέλει να αναδείξει η συγγραφέας.
Η φιλία και η ομαδική ψυχοθεραπεία θα σταθούν τα καθαρτήρια για τη συμφιλίωση με τους εαυτούς τους και την απαρχή μιας ουσιαστικής σχέσης μεταξύ τους χωρίς μυστικά. Πρόκειται για ένα μυθιστόρημα που θα οδηγήσει τους αναγνώστες στην καταβύθιση της ψυχής, στην αναγνώριση των εαυτών μας και στην ανάληψη ευθυνών. Όλα αυτά συνθέτουν ένα μυθιστόρημα μελαγχολικό και ιδιαίτερο για ψαγμένους αναγνώστες! Αν είστε από αυτούς, αναζητήστε το και περιηγηθείτε στις σκέψεις της συγγραφέως, οι οποίες αποσκοπούν στην κατανόηση του ίδιου μας του εαυτού και της κοινωνίας μας.
 
 
 
 
 
Βασιλική Διαμάντη 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου