Σάββατο 8 Ιουνίου 2019

Κριτική Βιβλίου “Κοντά στον ήλιο” της Λίτσας Καποπούλου

Ο φεγγαροαστρούλης Φεγγούλης και ο φίλος του Ουρανούλης θα βιώσουν μία περιπέτεια θαυμάσια και μη αναμενόμενη.
Λόγω της κοσμιοτάτης συμπεριφοράς τους, η μητέρα του Φεγγούλη, η φεγγαροαχτίδα Ασημένια, τους συστήνει από κοντά τη θεά Άρτεμις, η οποία με τη σειρά της θα τους γνωρίσει τον θεό Απόλλωνα, τον δίδυμο αδερφό της.
Ο Απόλλωνας, ο οποίος θα ενθουσιαστεί με το ήθος και την ευγένεια των δύο αυτών φίλων αποφασίζει να τους πάρει μαζί του για μία βόλτα με το άρμα του στον Ήλιο. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, γνώσεις θα αποκομίσουν ο Φεγγούλης και ο Ουρανούλης. Πολλές οι ιστορίες που θα τους εξιστορήσει ο θεός Απόλλωνας.
Ποιος είναι ο Ίκαρος και ποιος ο Φαέθων; Τι θα μάθουν οι μικροί φίλοι για το ηλιακό σύστημα; Ποιοι είναι οι πλανήτες μας και ποιος ο δορυφόρος της Γης; Η Ελλάδα τι θέση κατέχει στην καρδιά του Απόλλωνα; Ποια θαυμαστά μέρη έχει;
Κάθε σελίδα αποτελεί και μία αποκάλυψη. Οι μικροί μας αναγνώστες θα μάθουν για την Αρχαία Ελλάδα, για τη Δήλο, τον Όλυμπο –το βουνό όπου κατοικούσαν οι Ολύμπιοι θεοί–, το Μαντείο των Δελφών και το Ικάριο πέλαγος.
Όλη η ιστορία περνάει με τόσο ιδιαίτερο και προσεγμένο τρόπο όπως είναι και η δημιουργός της. Η ευαισθησία της διαφαίνεται καθ' όλη την ανάγνωση του βιβλίου. Τα μηνύματα που προσπαθεί να περάσει και να διδάξει στα παιδιά είναι η σωστή συμπεριφορά, η ευγένεια, ο σεβασμός, η φιλία, η υπακοή και η αναγκαιότητα της γνωριμίας μας με την ιστορία του τόπου μας! Άλλωστε, κανένας λαός δεν μπορεί να προχωρήσει μπροστά αν δεν γνωρίζει τις ρίζες του και την ένδοξη ιστορία του, και πόσω μάλλον η Ελλάδα που έχει επιδείξει πολλά ανά τους αιώνες!
Η εικονογράφηση ανήκει στην Άννα Τσιλιγκίρογλου – Φαχαντίδου και παρότι είναι ασπρόμαυρη αποτυπώνει το κείμενο με χαρακτηριστική πινελιά και κάνει κάθε αναγνώστη να μαγευτεί από τον συνδυασμό εικόνων – κειμένου. Περιμένω εναγωνίως το επόμενο πόνημα της συγγραφέως, Λίτσας Καποπούλου, που είμαι σίγουρη ότι θα συναρπάσει τον καθένα!
 
 
 
 
 
Βασιλική Διαμάντη 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου