Σάββατο 8 Ιουνίου 2019

Κριτική Βιβλίου “Η Εριέττα και το βιβλίο φαντασίας” της Μαριάμ Πολυγένη

Η Εριέττα αγαπάει μόνο τα παιχνίδια. Παρόλο που στο σπίτι της έχει πληθώρα βιβλίων, κανένα δεν τη συγκινεί. Όμως υπάρχουν δύο που διάβασε λόγω του ότι της άρεσαν τα χρωματιστά εξώφυλλα. Αλλά θυμάται το βιβλίο που της διάβαζε η μητέρα της το βράδυ για να κοιμηθεί.
Συχνά πηγαίνει μαζί με τους γονείς της στη γιαγιά της, την οποία αγαπάει πάρα πολύ γιατί της κάνει πάντα όλα τα χατίρια και της δίνει τις μεγαλύτερες μερίδες γλυκού. Μόνο που δεν της φτάνει για να χορτάσει την αγάπη της γιαγιάς της μία – δύο μέρες. Γι' αυτό οι γονείς της αποφασίζουν να την αφήσουν με τη γιαγιά της από την Παρασκευή και οι ίδιοι να πάνε την Κυριακή να την πάρουν.
Φτάνοντας την Παρασκευή στο σπίτι της γιαγιάς της πηγαίνει κατευθείαν στο δωμάτιο για να παίξει με τα παιχνίδια της. Μία περίεργη φωνή θα την παραξενέψει. Προσπαθεί να βρει από πού έρχεται και με έκπληξη διαπιστώνει ότι ένα βιβλίο της μιλάει.
Ποιο είναι αυτό το βιβλίο; Πώς γίνεται ένα βιβλίο να μιλάει; Θα καταφέρει να αγαπήσει τα βιβλία; Γιατί τα θεωρεί βαρετά; Γιατί αγαπάει τόσο πολύ τα παιχνίδια;
Το Βιβλίο Φαντασίας θα δείξει στην Εριέττα έναν κόσμο που αγνοούσε. Θα της διδάξει ότι για να υπάρξουν παιχνίδια θα πρέπει πρώτα ο κόσμος να διαβάζει βιβλία. Οι εφευρέσεις ποτέ δεν έγιναν χωρίς επιμονή και διάβασμα. Και το κυριότερο, θα της δείξει ότι όλα μπορούν να γίνουν με τη φαντασία μας!
Βλέπουμε, επίσης, ότι τα νέα παιδιά γυρνάνε την πλάτη στα βιβλία γιατί οι γονείς τα παρέχουν κάθε προϊόν τεχνολογίας όπως είναι το τάμπλετ στην τωρινή κοινωνία. Άλλωστε, οι εποχές αλλάζουν και όλα εξελίσσονται.
Η εικονογράφηση ανήκει στη Μαριάννα Συμεωνίδη και καταφέρνει να γίνει ένα σώμα με το κείμενο της συγγραφέως, Μαριάμ Πολυγένη.
Πρόκειται για ένα βιβλίο που προάγει τη φιλαναγνωσία και προσπαθεί να δώσει στα παιδιά έναν λόγο να διαβάζουν βιβλία. Γνώσεις, νέες εμπειρίες και ταξίδια στη φαντασία απορρέουν από τις σελίδες του βιβλίου και μαγεύουν κάθε παιδί, μικρό ή μεγάλο! Κάθε λέξη αποκτά νόημα και μας δείχνει ότι η ανάγνωση των βιβλίων είναι απαραίτητο εφόδιο για τη ζωή των παιδιών και τη σκιαγράφηση των χαρακτήρων τους.
Επιπλέον, δεν αφήνει ασυγκίνητους και τους μεγάλους καθώς αποτελεί έναν οδηγό για να προβάλουν προς τα παιδιά τους τη φιλαναγνωσία!
 
 
 
 
 
Βασιλική Διαμάντη 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου