Σάββατο 8 Ιουνίου 2019

Κριτική Βιβλίου “Ανιέλα” της Φανής Τερζόγλου

Η Ανιέλα είναι ένα νέο κορίτσι που έζησε την ορφάνια από τον πατέρα του σε πολύ μικρή ηλικία. Μετά από λίγο καιρό την ίδια, σχεδόν, ορφάνια θα βιώσει όταν θα αναγκαστεί να εγκαταλείψει τη μητέρα της. Ο πατριός της την υποχρεώνει να δουλέψει ως υπηρέτρια για να καλύψει τα χρέη του μπεκρή και ακαμάτη πατριού της.
Η Ανιέλα θα περάσει δύσκολα δίπλα στη μαρκησία Κοκό Μπιζού. Η Κοκό ξεπερνά τα όρια της λογικής και μία παραφροσύνη για τον πλούτο και την επίδειξη της κοινωνικής της θέσης οδηγούν τους συνανθρώπους της να τη χλευάζουν.
Ο Φροντιέρ, ο έμπιστος υπηρέτης της μαρκησίας, κάνει ανυπόφορη τη ζωή των υπαλλήλων της οικογενείας. Ο ίδιος έχει ακριβώς την ίδια και απαράμιλλη συμπεριφορά με την κυρία του. Ένα συμβάν θα θέσει σε κίνδυνο τις ζωές πολλών προσώπων.
Τι θα συμβεί; Ποιος έχει απαγάγει το ζεύγος των μαρκησίων; Ποιος είναι ο απώτερος σκοπός τους; Ποιοι θέλουν να τους βλάψουν; Ποια είναι η Καμίλ Ντελακούρ και ποιες είναι οι απαιτήσεις της; Θα καταφέρει να σωθεί το ζεύγος από τα σκοτεινά σχέδια των ληστών και απαγωγέων; Η Ανιέλα πώς θα συμπεριφερθεί σε όλη αυτή τη νέα ιστορία που έχει μπλέξει; Θα σώσει το ζευγάρι ή θα προτιμήσει να πληρώσει με το ίδιο νόμισμα την απαιτητική Κοκό;
Πρόκειται για ένα ρομαντικό μυθιστόρημα εφηβικής λογοτεχνίας, και όχι μόνο. Η ιστορία ρέει αβιάστη και η γραφή είναι άκρως συγκινητική και ρομαντική, μιας άλλης εποχής. Η ευαισθησία της συγγραφέως είναι διάχυτη και διαφαίνεται καθ' όλη τη διάρκεια της ανάγνωσης. Το χιούμορ δε λείπει κάνοντας ακόμα πιο ευκολοδιάβαστο το πόνημα της συγγραφέως, Φανής Τερζόγλου.
Η ανιδιοτέλεια, η καλοσύνη, η στοργή, η εκτίμηση και ο σεβασμός αποτελούν τα μηνύματα που απορρέουν από την ανάγνωση του βιβλίου. Ο ιπποτισμός συναντά την αγένεια και αυτά συγκρούονται σε έναν ανελέητο πόλεμο γεμάτο διδάγματα. Και κάπου εκεί ο αναγνώστης καταλαβαίνει ότι τα λούσα και το χρήμα μπορούν να αλλοιώσουν τον άνθρωπο και να τον κάνουν υπόδουλό τους, ξεχνώντας ακόμα και την ίδια του την καταγωγή. Περιμένω εναγωνίως το επόμενό της δημιούργημα για να ταξιδέψω στον χωροχρόνο της συγγραφέως!
 
 
 
 
 
Βασιλική Διαμάντη 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου