Δευτέρα 31 Μαΐου 2021

Συζητώντας με τη Βίκυ Μάγκου

 

Ερώτηση 1η: Ποιος/α είναι ο/η αγαπημένος/η σας συγγραφέας;

Β.Μ.: Δε μπορώ να πω ότι είναι μόνο ένας! Θα αναφέρω τον Fyodor Dostoyevsky. Μια εξέχουσα φυσιογνωμία της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Το «Έγκλημα και τιμωρία» είναι ένα από τα αγαπημένα μου μυθιστορήματα, η υπόθεση του οποίου, μέσα από την πλοκή που διαδραματίζεται, σου γεννάει προβληματισμούς και υπαρξιακές συγκρούσεις ανάμεσα στο δίκαιο και άδικο. Δεν είναι τυχαίο που το έργο αυτό διδάσκεται σε πολλές σχολές ψυχολογίας παγκοσμίως.
Μένοντας στο Ηράκλειο της Κρήτης δε σας κρύβω ότι υπάρχει παντού το στίγμα του Νίκου Καζαντζάκη! Πολύ μπροστά από την εποχή του, δε φοβήθηκε ποτέ να αποτυπώσει τις σκέψεις του στο χαρτί ακόμα κι αν ήξερε ότι η πατρίδα του δεν ήταν έτοιμη να το δεχτεί. «Ο Χριστός ξανασταυρώνεται», «Ο τελευταίος Πειρασμός» είναι δύο έργα από τα οποία έχω ξεχωρίσει, χωρίς να υποτιμήσω το «Βίος και Πολιτεία του Ζορμπά» και τα υπόλοιπα. Μια συγγραφική μορφή, που αναγνωρίστηκε περισσότερο στο εξωτερικό εκείνης της εποχής σε αντίθεση με την Ελλάδα… Μετά τον θάνατό του όμως έγινε απόλυτα αποδεκτός και θαυμαστός για την παρακαταθήκη που άφησε!
Τέλος ένας ακόμη αγαπημένος με εντελώς διαφορετικό ύφος είναι ο Stefen King. Μοναδικός κι εκείνος στο είδος του κατά την προσωπική μου άποψη! Τα «the green mile», « Misery» είναι δυο ιστορίες που έχω ξεχωρίσει. Ο King με τα έργα του μεταφέρει τον αναγνώστη σε μια άλλη διάσταση τρόμου και φαντασίας, διατηρώντας το ενδιαφέρον του μέχρι το τέλος.


Ερώτηση 2η: Ποιο είναι το πρώτο βιβλίο που διαβάσατε;

Β.Μ.: Μεγάλωσα με τα παραμύθια του Hans Christian Andersen. Αργότερα άρχισα να αναζητώ και άλλα βιβλία. Η αλήθεια είναι ότι έχουν περάσει πολλά χρόνια και δε θυμάμαι ακριβώς ποιο ήταν το πρώτο που έπιασα στα χέρια μου. Θυμάμαι όμως ένα βιβλίο που διάβασα, το οποίο μου είχε αφήσει μια όμορφη αίσθηση! Είχα διαβάσει λοιπόν και ΄γω τότε για τον νεαρό βοσκό από την Ανδαλουσία... Πίστευα και πιστεύω ακόμα ότι ο θησαυρός κρύβεται μέσα μας! Ο Αλχημιστής του Paulo Coelho ήταν ένα από τα βιβλία που ξεχώρισα στις αρχές της νιότης μου.
Δε θεωρώ κακό για έναν άνθρωπο να παλεύει για τα όνειρά του! Πάντα ήμουν ρεαλίστρια. Ήθελα να πατάω γερά τα πόδια μου στη γη. Ταυτόχρονα όμως κυριαρχούσε μέσα μου και ένα βαθύ αίσθημα αισιοδοξίας! Μου άρεσε η ιδέα ότι μπορεί να έχω «σύμμαχο το σύμπαν». Πιστεύω ότι αν κάτι μας διατηρεί θετική την ψυχολογία και μας βοηθάει να πραγματοποιούμε τους στόχους μας, πρέπει να το «κρατάμε μαζί μας».


Ερώτηση 3η: Τι σας ώθησε να ξεκινήσετε τη συγγραφή;

Β.Μ.: Αφορμή για τη συγγραφή, ήταν η επιθυμία που είχε ο γιός μου να του διηγούμαι ιστορίες από τη φαντασία μου. Πριν από έξι χρόνια γεννήθηκε ο Κλιφ. Είχε μπει στο συρτάρι του γραφείου μου και είχε ξεχαστεί εκεί.
Κάποια στιγμή λοιπόν ύστερα από την παρότρυνση κάποιων δικών μου ανθρώπων αποφάσισα να δώσω στον Κλιφ και στην παρέα του τη δυνατότητα να έρθουν κοντά στα παιδιά και να τους διδάξουν πώς να γίνονται μέρα με τη μέρα καλύτεροι άνθρωποι! Ένας σημαντικός λόγος που ήθελα να βγει προς τα έξω η ιστορία του Κλιφ ήταν για να βάλω και γω το «λιθαράκι» μου στην καταπολέμηση αυτής της μάστιγας που λέγεται bullying.


Ερώτηση 4η: Πώς θα χαρακτηρίζατε το βιβλίο σας “Όταν ο Κλιφ νίκησε τον φόβο”;

Β.Μ.: Είναι ένα βιβλίο που απευθύνεται σε μικρά παιδιά, διότι πιστεύω ότι σ΄ αυτές τις ηλικίες χτίζεται η προσωπικότητα! Δημιουργήθηκε με σκοπό να βοηθήσει στην εξάλειψη της ενδοσχολικής βίας. Όλοι πλέον γνωρίζουμε τις επιπτώσεις που προκαλεί στον άνθρωπο ο εκφοβισμός και η βία. Πόσο ακόμα σε ένα παιδί. Όσο πιο πολλά βιβλία γραφτούν για να συνεισφέρουν στην καταπολέμηση αυτού του φαινομένου, τόσο το καλύτερο. Μπορεί να μη διαθέτω κάποιο πτυχίο ψυχολογίας, είμαι όμως μητέρα ενός παιδιού που πέρασε από παιδικό σταθμό, νηπιαγωγείο και δημοτικό. Ο γονιός ποτέ δε θα πάψει να αγωνιά για το παιδί του.
Το συγκεκριμένο θέμα δε γράφτηκε για να προκαλέσει την αγωνία των μικρών αναγνωστών. Δεν ήταν αυτός ο σκοπός μου! Ήθελα να τους βοηθήσω να σκεφτούν από τώρα που είναι μικροί και αναπλάθεται ο χαρακτήρας τους, ότι κάποια στιγμή στη ζωή τους μπορεί να συμβεί ένα παρόμοιο γεγονός. Εξάλλου ποιός είναι ο ρόλος των παραμυθιών; Να τους δίνουν διδάγματα.
Δε θα πω όμως περισσότερα… Προτιμώ να ακούω τι λένε οι αναγνώστες για το βιβλίο μου!


Ερώτηση 5η: Ως συγγραφέας και εικονογράφος του βιβλίου σας θα θέλατε να μας πείτε μερικά λόγια για το πόσο απαιτητικές είναι οι “εργασίες” των δύο αυτών ξεχωριστών αλλά αλληλένδετων δουλειών;

Β.Μ.: Τόσο η συγγραφή μιας ιστορίας με ομοιοκαταληξία όσο και η εικονογράφηση απαιτούν αρκετό χρόνο για να βγει ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα, λαμβάνοντας υπόψη και τις υπόλοιπες υποχρεώσεις.
Σκεφτόμουν ότι θα έπρεπε να είναι ελκυστικό στα μάτια των παιδιών. Είχαμε φανταστεί τους ήρωες μαζί με τον γιό μου! Τους είχα σχεδιάσει αρχικά σε ένα πρόχειρο χαρτί. Όταν είδα ότι ενθουσιάστηκε, αποφάσισα να δώσω εικόνα στην ιστορία. Χρησιμοποίησα λοιπόν τα συγκεκριμένα σκίτσα. Δεν είχα γνώσεις ζωγραφικής, αλλά ήθελα να φανεί σαν μια παιδική ζωγραφιά... Επικεντρώθηκα περισσότερο στις εκφράσεις των προσώπων για να δώσω μεγαλύτερη έμφαση στα συναισθήματα!


Ερώτηση 6η: Ο Κλιφ θα νικήσει τον φόβο του. Πόσο εφικτό θεωρείτε ότι είναι αυτό στην πραγματική ζωή;

Β.Μ.: Ο Κλιφ νίκησε τον φόβο του μετά από ένα μεγάλο χρονικό διάστημα πλαισιωμένο από απειλές και βασανιστήρια. Νίκησε τον φόβο του, όταν πήρε την απόφαση να μιλήσει , όταν κάποιοι τον βοήθησαν, όταν ένιωσε ότι δεν ήταν μόνος… και κυρίως λόγω του ότι συνεργάστηκαν όλοι… γονείς, δασκάλα, παιδιά…
Πόσο εφικτό είναι αυτό στην πραγματική ζωή;
Εύχομαι να είναι εφικτό σε όλες τις περιπτώσεις… Πολύ φοβάμαι όμως ότι τα πράγματα δεν είναι τόσο εύκολα στη δύσκαμπτη και πολυμορφική κοινωνία που ζούμε… και σίγουρα το πρόβλημα δε λύνετε με ευχές!
Δυστυχώς πολλά περιστατικά βίας στοιχειώνουν καθημερινά τα σχολεία. Να αναφερθώ στην παρέα των Γυμνασιόπαιδων στον Κορυδαλλό που ύστερα από ένα απειλητικό ραβασάκι έστειλαν στο νοσοκομείο τα δύο παιδιά; Να μιλήσω για τον ξυλοδαρμό του μαθητή Λυκείου στον Βύρωνα που υπερασπίστηκε την αδερφή του, επειδή δέχτηκε bulling και εκείνη; Να πω για τη γνωστή υπόθεση του παιδιού από τη Βέροια; Να θυμηθώ το μοιραίο τέλος του σπουδαστή της Γαλακτοκομικής Σχολής από την Κρήτη; Την αυτοκτονία του δεκαπεντάχρονου μαθητή στην Αργυρούπολη και το σημείωμα που άφησε πίσω αναφέροντας έξι συμμαθητές του; Και πόσες άλλες ακόμα υποθέσεις που κακώς ξεχάστηκαν με την πάροδο του χρόνου.
Σύμφωνα με μαρτυρίες εκπαιδευτικών πολλές φορές φοβούνται και οι ίδιο να καταγγείλουν κάποια περιστατικά... Φανταστείτε λοιπόν τι γίνεται με τα θύματα…
Δε γίνονται πάντα καταγγελίες για όσα ενημερώνονται ή βλέπουν καθημερινά στα σχολεία.
Και όταν το κάνουν δεν υπάρχουν τόσο ισχυροί συμβουλευτικοί μηχανισμοί ώστε να μπορέσουν να παραπέμψουν τα ίδια τα παιδιά και τους γονείς τους. Ακόμα και αυτό δεν είναι πάντα εφικτό, αφού πολλοί είναι οι γονείς που δεν συνεργάζονται, γιατί δεν παραδέχονται ποτέ ότι το παιδί τους έχει βλάψει σωματικά ή ψυχικά ένα άλλο παιδί! Εκεί δυσκολεύουν περισσότερο τα πράγματα… Παρόλα αυτά όμως όσο δύσκολη κι αν είναι η κατάσταση που βιώνει ένα παιδί θα πρέπει να μιλήσει γι αυτό που του συμβαίνει. Αρκεί να κάνει την αρχή και να ζητήσει βοήθεια! Κι όποιες κι αν είναι οι απειλές που δέχεται, δε πρέπει να του στερήσουν την ελευθερία και την ίδια του τη ζωή! Ας σκεφτούμε ότι σύμφωνα με το άρθρο 312 το bullying πλέον θεωρείται ποινικό αδίκημα με φυλάκιση τουλάχιστον έξι μηνών!


Ερώτηση 7η: Το bullying είναι ένα από τα στοιχεία που συνθέτουν την ιστορία σας. Γιατί πιστεύετε ότι υπάρχει ακόμα σε μία εποχή όπου η γνώση είναι παντού και όλοι –γονείς, παιδιά, εκπαιδευτικοί– γνωρίζουν πώς μπορεί να εξαλειφθεί;

Β.Μ.: Γνώση μπορεί να υπάρχει… Αν όμως δεν αλλάξουμε νοοτροπία και αν δεν αναλάβει ο καθένας μας την προσωπική του ευθύνη, θα εξακολουθεί να υφίσταται.
Έχουμε όλοι υποχρέωση, γονείς, καθηγητές, πολιτεία να είμαστε δίπλα στα παιδιά.
Πιστεύω ότι και οι καθηγητές δεν έχουν την επαρκή ενημέρωση που απαιτείται. Θα ήταν μια καλή ιδέα να καθιερωθεί μάθημα στα σχολεία με θέμα την αντιμετώπιση του bullying. Αυτό θα αποτελέσει μεγάλη βοήθεια και για τους καθηγητές και το σχολείο γενικότερα.
Θα αναφερθώ στα παιδιά που ασκούν εκφοβισμό και θα πω ότι προφανώς έχουν χαμηλά επίπεδα Ενσυναίσθησης και δε μπορούν εύκολα να αντιληφθούν πως αισθάνεται το παιδί που δέχεται τη συστηματική βία, που μπορεί να είναι σωματική, λεκτική ή ακόμα και διαδικτυακή. Κι αυτό γιατί δε μπορούν ή δε θέλουν να μπουν στη θέση του άλλου να δουν πως νιώθει.
Εμείς οι γονείς πρέπει να μεταλαμπαδεύσουμε αυτήν την ικανότητα στα παιδιά μας! Με ποιο τρόπο; Μέσα από τον τρόπο που συμπεριφερόμαστε στους άλλους και με συζήτηση. Τα παιδιά αντιγράφουν συμπεριφορές, πόσο ακόμα των γονιών τους!
Εκείνα που δέχονται bullying τις περισσότερες φορές δε μιλάνε, είτε γιατί ντρέπονται, είτε γιατί φοβούνται… Κι αυτό γιατί δεν έχουν την αυτοπεποίθηση και το θάρρος να αντιμετωπίσουν τις δύσκολες καταστάσεις.
Επιπλέον υπάρχουν και τα άλλα παιδιά που αντιλαμβάνονται ότι ασκείται συστηματικό bullying σε κάποιον και δε μιλάνε ούτε εκείνα. Πόσες φορές έχουμε ακούσει τη φράση «Πού να μπλέκεις τώρα; Γύρευε τη δουλειά σου. Μην ασχοληθείς! Θα βρεις τον μπελά σου!» Αυτό που θα πρέπει να μας προβληματίσει είναι ότι σήμερα μπορεί να είναι το παιδί του γείτονα… Αύριο όμως μπορεί να είναι το δικό μας παιδί! Τα αδιάφορα παιδιά θα είναι και οι μελλοντικοί αδιάφοροι πολίτες. Μια κοινωνία όμως χρειάζεται ενεργούς πολίτες με θάρρος και αποφασιστικότητα!


Ερώτηση 8η: Η ψυχική υγεία του Κλιφ θα καταρρακωθεί. Για να επανέλθει ένας άνθρωπος και να ενδυναμώσει τις ψυχικές του αντοχές χρειάζεται απαραιτήτως στήριξη ή η δική του προσπάθεια αρκεί; Ποια είναι η προσωπική σας άποψη;

Β.Μ.: Η ψυχική υγεία αποτελεί έναν σημαντικό παράγοντα για έναν ισορροπημένο τρόπο ζωής! Η ενδυνάμωση των ψυχικών αντοχών χρειάζεται προσπάθεια και επιμονή. Προσωπικά πιστεύω ότι η κάθε περίπτωση είναι διαφορετική. Κάποιοι άνθρωποι καταφέρνουν να εξωτερικεύσουν μεγάλη δύναμη από μέσα τους. Κάποιοι άλλοι δυσκολεύονται. Η προσωπική μου άποψη είναι ότι αν βλέπουμε ότι η προσπάθειά μας δεν έχει αποτέλεσμα, πρέπει οπωσδήποτε να ζητάμε βοήθεια!


Ερώτηση 9η: Τι θα θέλατε να πείτε στους αναγνώστες σας;

Β.Μ.: Θέλω να τους ευχαριστήσω για την αγάπη τους, τα καλά τους λόγια και να τους πω ότι η ιστορία που έπιασαν στα χέρια τους και μοιράστηκαν με τα μικρά πλασματάκια τους είχε ένα και μόνο σκοπό! Να βοηθήσει τα παιδιά να μπουν στη θέση του Κλιφ και να νοιώσουν τα συναισθήματά του! Να είναι προετοιμασμένα σε περίπτωση που συμβεί παρόμοιο γεγονός και να μιλήσουν γι αυτό που τους συμβαίνει! Να συμμεριστούν το πρόβλημά του! Να καταλάβουν ότι κανένας δεν έχει δικαίωμα να στερεί τη χαρά από τον άλλον!!! Να μην επιτρέψουν στο μέλλον τέτοια περιστατικά! Να γνωρίζουν από τώρα ότι η σιωπή είναι συνενοχή! Να φέρονται πάντα στους άλλους όπως θα θέλανε να τους φέρονται! Όσο πιο νωρίς τα γνωρίζουν όλα αυτά, τόσο καλύτερο για εκείνα και για την κοινωνία γενικότερα.
Θα ήθελα να ζητήσω από όλους τους γονείς να είναι κοντά στα παιδιά τους! Να τα βοηθήσουν καλλιεργώντας τους από νωρίς το αίσθημα της αυτοπεποίθησης και της αγάπης για τον συνάνθρωπο. Έτσι δε θα μετατραπούν σε θύματα, αλλά ούτε και σε θύτες αργότερα γιατί η καζούρα θα πρέπει να σταματάει όταν προκαλεί τρόμο και ταραχή στα άλλα παιδιά. Θα πρέπει να μη διστάζουν να καταγγέλλουν τα φαινόμενα εκφοβισμού και να μη φοβούνται να ζητούν βοήθεια!
Τους στέλνω την αγάπη μου και τους αφιερώνω την τελευταία φράση του βιβλίου μου!
«Έχουμε δυο εχθρούς, είναι ο φόβος και η θλίψη!
Μην αφήσετε ποτέ ένα απ΄ τα δυο να σας νικήσει!»


Ερώτηση 10η: Θα θέλατε να μας πείτε μερικά λόγια για το επόμενο συγγραφικό σας βήμα;

Β.Μ.: Η αλήθεια είναι ότι οι υποχρεώσεις είναι πολλές και δεν συνηθίζω να μιλάω για μελλοντικά σχέδια, αν δεν είμαι απόλυτα σίγουρη. Το βέβαιο είναι ότι όταν εκδοθεί νέο βιβλίο μου, θα το ανακοινώσω με μεγάλη χαρά!


Β.Δ.: Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για τη συνέντευξη που μου παραχωρήσατε! Εύχομαι κάθε επιτυχία και καλοτάξιδο το βιβλίο σας!!!

Β.Μ.: Εγώ σας ευχαριστώ για τη συνέντευξη και για τη δυνατότητα που μου δώσατε να μιλήσω για το βιβλίο μου! Εύχομαι και σε εσάς ότι καλύτερο! Να είστε πάντα καλά!





Η Βίκυ Μάγκου γεννήθηκε στη Νίκαια και μεγάλωσε στον Κορυδαλλό Αττικής. Είναι παντρεμένη και έχει έναν γιο. Είναι απόφοιτη Λογιστικής, της σχολής Διοίκησης και Οικονομίας του Τεχνολογικού Ιδρύματος Ηρακλείου Κρήτης. Μέχρι και σήμερα απασχολείται στον ιδιωτικό τομέα. Ένα συναισθηματικό δέσιμο ανάμεσα στην Αθήνα και την Κρήτη, την κάνει να μην τις αποχωρίζεται ποτέ!
Πρόκειται για το πρώτο της συγγραφικό εγχείρημα. Πηγή έμπνευσης η αγάπη της για τα παιδιά και η ευαισθητοποίησή της όσον αφορά τις σοβαρές επιπτώσεις που έχουν στη σωματική και ψυχική υγεία των παιδιών, ο σχολικός εκφοβισμός και η ενδοσχολική βία.





Όταν ο Κλιφ νίκησε τον φόβο
Ένας καινούργιος μαθητής έκανε την εμφάνισή του στο σχολείο των εντόμων. Ο Κλιφ το μυρμηγκάκι είναι ο πρωταγωνιστής της ιστορίας.
Η δασκάλα και οι συμμαθητές του τον καλοδέχονται με χαρά! Δεν είναι όμως όλοι χαρούμενοι με την άφιξη του νέου μαθητή.
Κάτι θα συμβεί και η ψυχική υγεία του Κλιφ θα κλονιστεί σε μεγάλο βαθμό!
Ώσπου μια μέρα παίρνει τη μεγάλη απόφαση…

Παρασκευή 14 Μαΐου 2021

Συζητώντας με τη Στέλλα Καρνά

 

Ερώτηση 1η: Ποιο είναι το πρώτο βιβλίο που διαβάσατε;

Σ.Κ.: «Το Λεμονοδάσος», που για κάποιο μοναδικό λόγο με άγγιξε και το ξεχώρισα.


Ερώτηση 2η: Τι σας ώθησε να ξεκινήσετε τη συγγραφή;

Σ.Κ.: Η αγάπη μου για την ντοπιολαλιά μας. Η Λέσβος θα είναι για πάντα το σπίτι μου, παρόλο που έχω φύγει αρκετά χρόνια, έχω έντονα βιώματα, αναμνήσεις και πολλές εικόνες.


Ερώτηση 3η: Πώς θα χαρακτηρίζατε το βιβλίο σας “Μικρές ιστορίες της Λέσβου”;

Σ.Κ.: Χιουμοριστικό, ευχάριστο, ξεκούραστο που σε ταξιδεύει με τις ιδιαίτερες λέξεις του τοπικού ιδιώματος και που αυτές δημιουργούν εικόνες κάθε λογής.


Ερώτηση 4η: Πώς σας γεννήθηκε η ιδέα της συγγραφής των διηγημάτων και κατ' επέκταση της έκδοσής τους;

Σ.Κ.: Αφορμή αποτέλεσε μία φωτογραφία που είχα τραβήξει πριν 40 χρόνια και απεικονίζει γειτόνισσές μου στον Πολιχνίτο κατά τη διάρκεια εργασιών προετοιμασίας για τον αργαλειό, το γνωστό διάσιμο, ή «διάσμου» όπως το λέμε στο τοπικό ιδίωμα.


Ερώτηση 5η: Η καθημερινότητα περνάει μέσα από τις σελίδες του βιβλίου σας. Οι δυσκολίες μιας άλλης εποχής κυρίως αφού οι νέοι άνθρωποι δύσκολα καταπιάνονται με αυτά. Πού πιστεύετε ότι οφείλεται αυτή η απομάκρυνση των νέων από τις ασχολίες των παλαιότερων ανθρώπων;

Σ.Κ.: Η κοινωνία μας έχει εξελιχθεί και εξελίσσεται διαρκώς. Αυτό δεν μπορούμε να το αποτρέψουμε. Δεν έχουμε λόγο να το κάνουμε. Οι νέοι είναι αυτοί που εκφράζουν από μόνοι τους την εξέλιξη και δεν πρέπει να τους γυρίσουμε πίσω. Μπορούμε ωστόσο, να τους δείξουμε τί πρέπει να διατηρήσουν και να το φέρουν μαζί τους.


Ερώτηση 6η: Οι ιστορίες σας είναι διαμάντια ντοπιολαλιάς. Για κάποιους μπορεί να είναι δύσκολα να παρακολουθήσουν τα κείμενά σας. Σας φόβισε ή έστω σας προβλημάτισε καθόλου αυτό;

Σ.Κ.: Σας ευχαριστώ πολύ για το όμορφο σχόλιο, με γεμίζει δύναμη να συνεχίζω να γράφω.
Σίγουρα για έναν αναγνώστη που δεν έχει καταγωγή από τη Λέσβο είναι δύσκολο να το κατανοήσει πλήρως, και να παρακολουθήσει τη σειρά των γεγονότων, γιατί άλλωστε και τα κείμενα που γράφω στην σελίδα μου στο facebook «ΤΟΥ ΞΑΚΟΥΣΤΟ ΜΑΚΡΥ ΣΟΥΚΑΤΣ» απευθύνονται στους ντόπιους τους νησιού μας. Ωστόσο έχω διαπιστώσει ότι πολλοί φίλοι μου με καταγωγή από τη Θεσσαλία, την Αιτωλοακαρνανία ή και από άλλα νησιά μπορούν να τα διαβάσουν και να κατανοήσουν τόσο τις λέξεις όσο και τη ροή από τις ιστορίες μου.
Βέβαια παρά τις δυσκολίες που υφίστανται τόσο από τους αναγνώστες μου στην ανάγνωση όσο και από εμένα στην γραπτή διατύπωση των λέξεων, θεωρώ ότι το γλωσσικό ιδίωμα της Λέσβου αποτελεί στοιχείο που μας επιτρέπει να ανιχνεύουμε την ιστορική εξέλιξη της γλώσσας μας, είναι ένα στοιχείο παράδοσης που χαρακτηρίζει και συγκροτεί τον λαϊκό μας πολιτισμό.


Ερώτηση 7η: Τα ήθη και έθιμα, οι παραδόσεις και τα πιστεύω των πρεσβύτερων με τα οποία έχουν μεγαλώσει και γαλουχηθεί γενιές και γενιές τείνουν να εξαλειφθούν. Πολλοί λένε λαός χωρίς ιστορία και παραδόσεις δεν υφίσταται. Ποια είναι η προσωπική σας άποψη;

Σ.Κ.: Τα ήθη, τα έθιμα και οι παραδόσεις θεωρώ ότι πρέπει να τα διατηρούμε όχι μόνο από εσωτερική ανάγκη για να μας γεμίζουν ικανοποίηση αλλά και ως συνέχεια της παρακαταθήκης των παλαιότερων γενεών.


Ερώτηση 8η: Τι θα θέλατε να πείτε στους αναγνώστες σας;

Σ.Κ.: Θέλω να τους ευχαριστήσω και τους θεωρώ συνταξιδιώτες μου στην πορεία αυτή. Χαίρομαι κάθε φορά που οι αναγνώστες μου ταξιδεύουν μέσα από τις ιστορίες μου σε μακρινές εποχές και ελπίζω να θυμούνται γεγονότα που ενδεχομένως έχουν βιώσει και οι ίδιοι.


Ερώτηση 9η: Θα θέλατε να μας πείτε μερικά λόγια για το επόμενο συγγραφικό σας βήμα;

Σ.Κ.: Συνεχίζω να γράφω και άλλες ιστορίες στο ίδιο ύφος με λέξεις από το τοπικό ιδίωμα ώστε να θυμούνται οι παλιοί και να γνωρίζουν οι νέοι.


Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για τη συνέντευξη που μου παραχωρήσατε! Εύχομαι κάθε επιτυχία και καλοτάξιδο το βιβλίο σας!!!





H Στέλλα Καρνά γεννήθηκε το 1954 στον Άνω Σταυρό Λέσβου. Σε ηλικία ενάµισι έτους υιοθετήθηκε από µια οικογένεια στον Πολιχνίτο Λέσβου. Είχε την τύχη να µεγαλώσει κοντά σε ανθρώπους που της δίδαξαν ήθος και ευγένεια. Πέρασε πολύ καλά παιδικά και εφηβικά χρόνια κοντά τους, µα πάνω απ’ όλα πήρε αγάπη.
Ως παιδί, είχε να αντιµετωπίσει το στίγµα της υιοθεσίας. Τραυµατική εµπειρία για ένα παιδί, που δύσκολα µπορεί να τη διαχειριστεί. Ωστόσο, οι γονείς της ήταν πάντα δίπλα της. Στα είκοσι ένα της χρόνια, παντρεύτηκε και απέκτησε δύο γιους. Μετά από µια δύσκολη συµβίωση, σε ηλικία τριάντα ετών ο γάµος της έληξε. Σ’ ένα µικρό περιβάλλον, µε δύο µικρά παιδιά, χωρίς δουλειά, χωρίς πόρους.
Μέσα από αυτές τις δυσκολίες ένιωσε να γίνεται δυνατή, να αναλαµβάνει πρωτοβουλίες. Μετακόµισε στην Αθήνα µε τα παιδιά της, για να εργαστεί. Τώρα είναι συνταξιούχος.
Αυτό είναι το πρώτο της βιβλίο.





Μικρές Ιστορίες της Λέσβου
Εύθυµες, αυτοτελείς ιστορίες καθηµερινότητας, γραµµένες σε τοπικό ιδίωµα της Λέσβου. Την αφορµή αποτέλεσε µια φωτογραφία που είχε τραβήξει η ίδια η συγγραφέας πριν σαράντα χρόνια και απεικονίζει γειτόνισσές της κατά τη διάρκεια εργασιών προετοιµασίας για τον αργαλειό.
Παραστάσεις από τα παιδικά και εφηβικά της χρόνια ζωντανεύουν τις συνήθειες, τα ήθη και τα έθιµα του τόπου που µεγάλωσε. Ανοίγει ένα τεράστιο παράθυρο στο παρελθόν, όπου µπροστά µας εκτυλίσσονται ιστορίες µε λέξεις και εικόνες του τότε µέχρι και σήµερα.
Πετυχαίνει να παντρέψει το χθες µε το σήµερα, επιθυµώντας τα κείµενά της να βρεθούν στα χέρια νέων ανθρώπων και µέσα από τις εικόνες που παραθέτει, να διατηρηθεί το τοπικό ιδίωµα της περιοχής, ως έκφραση της γλωσσικής ποικιλοµορφίας, και κοµµάτι της πολιτιστικής κληρονοµιάς της Λέσβου.

Δευτέρα 10 Μαΐου 2021

Συζητώντας με τον Αλέξανδρο Ακριτίδη

 

Ερώτηση 1η: Ποιος/α είναι ο/η αγαπημένος/η σας συγγραφέας;

Α.Α.: Αγαπάω πολλούς, αλλά θα έλεγα ότι με αγγίζουν και με εντυπωσιάζουν περισσότερο ο Καζαντζάκης και ο Παπαδιαμάντης.


Ερώτηση 2η: Ποιο είναι το πρώτο βιβλίο που διαβάσατε;

Α.Α.: Αν θυμάμαι καλά, oι «Μεγάλες προσδοκίες» του Ντίκενς.


Ερώτηση 3η: Τι σας ώθησε να ξεκινήσετε τη συγγραφή;

Α.Α.: Αυτό το είχα πάνα μέσα μου από παιδί. Έγραφα αρχικά ποίηση. Αργότερα προσπάθησα και στον πεζό λόγο. Θεωρώ ότι είναι όλα αυτά ακατέργαστα ταλέντα που πρέπει ωστόσο να δουλέψεις σκληρά για να φτάσεις στο σημείο να εκδίδεις βιβλία.


Ερώτηση 4η: Πώς θα χαρακτηρίζατε το βιβλίο σας “Ο θησαυρός του Γαλακτού”;

Α.Α.: «Ο Θησαυρός του Γαλακτού» είναι ένα νεανικό μυθιστόρημα. Μια όμορφη περιπέτεια, μιας παρέας παιδιών, που έχει ως κύριο σκοπό τη γνώση της ιστορίας και την κατανόηση των μεταβολών που συντελέστηκαν, ιδιαίτερα τα τελευταία 200 χρόνια, στον τόπο τους.


Ερώτηση 5η: Πώς σας γεννήθηκε η ιδέα να γράψετε αυτό το βιβλίο;

Α.Α.: Γνώριζα πάντα τη δύναμη της λογοτεχνίας να μεταδίδει ένα ιστορικό γεγονός με πιο όμορφο και ευχάριστο τρόπο, ιδιαίτερα στις νεότερες ηλικίες. Κι επειδή τα γεγονότα που περιγράφονται στο βιβλίο είναι, θα έλεγα, “άγνωστα” στο ευρύ κοινό, ήθελα να τα διαδώσω περεταίρω, και μάλιστα μέσα από παιδικές φωνές και εμπειρίες. Λαός που δεν γνωρίζει την ιστορία του, δεν έχει μέλλον, λένε κάποιοι. Δεν είναι δυνατόν συνεπώς, τέτοιες σημαντικές θυσίες, που οδήγησαν στη δική μας σημερινή ελευθερία, να λησμονιούνται.


Ερώτηση 6η: Η συγγραφή ενός ιστορικού έργου απαιτεί χρόνο και έρευνα. Πόσο χρονικό διάστημα σας πήρε να συγκεντρώσετε πληροφορίες σχετικά με το γεγονός αυτό;

Α.Α.: Για να γράψω αυτό το βιβλίο, παρόλο που είναι μικρό σε μέγεθος, χρειάστηκα δυο ολόκληρα χρόνια. Δυστυχώς, δεν υπήρχαν πολλά στοιχεία για τα γεγονότα που περιγράφω και ήταν αρκετά δύσκολη η αναζήτηση της βιβλιογραφίας και της τοπικής έρευνας.


Ερώτηση 7η: Ήρωες της ελληνικής, και όχι μόνο, επανάστασης καθώς και ιστορικά γεγονότα έχουν χαθεί στη λήθη του χρόνου. Πού πιστεύετε ότι οφείλεται αυτό;

Α.Α.: Σαφώς και έχουν χαθεί πολλές πληροφορίες και φταίει η εκπαίδευση γι’ αυτό. Προσπαθούμε να απλοποιήσουμε τα βιβλία της ιστορίας, απαλείφοντας οποιαδήποτε σκηνή θα δημιουργούσε “ρήξεις” και εντάσεις στην εξωτερική μας πολιτική. Τη στιγμή που πολλοί γείτονές μας κάνουν ακριβώς το αντίθετο... Σε λίγο δεν θα γνωρίζουμε, όχι μόνο για τα γεγονότα της Επανάστασης του 1821, αλλά και της πρόσφατης Μικρασιατικής καταστροφής. Ας ελπίσουμε ότι κάποτε θα ξυπνήσουμε ως Έθνος και θα βάλουμε τα πράγματα στη σωστή τους βάση. Διόρθωση των μυθευμάτων που σχετίζονται με την Επανάσταση, αποδοχή των δικών μας λαθών αλλά και πιο ρεαλιστική απεικόνιση της Ιστορίας μας.


Ερώτηση 8η: “Ο θησαυρός του Γαλακτού” μας δείχνει πολλά πράγματα με κυριότερο ότι ένας θησαυρός δεν είναι πάντα συνυφασμένος με γνώμονα τη χρηματική αξία ενός πράγματος αλλά, πολλές φορές, με τη συναισθηματική. Γιατί ο κόσμος, πλέον, όταν σκέφτεται θησαυρούς το μυαλό του ταξιδεύει σε ευκολία και στα χρήματα; Ποια είναι η προσωπική σας άποψη;

Α.Α.: Πράγματι, ο άνθρωπος είναι τυχοδιώκτης από τη φύση του. Πολλοί εξ ημών κυνηγούν πάντα το γρήγορο και άμεσο χρήμα, παρά την απόκτησή του μέσω θυσιών, προσπαθειών και μόρφωσης. Ιδιαίτερα στη χώρα μας, όταν ένας νέος με άπειρα μορφωτικά προσόντα βλέπει την κάθε δημόσια υπηρεσία να γεμίζει με αμόρφωτους κομματικούς, που απολαμβάνουν μισθούς και προνόμια, τη στιγμή που αυτός πασχίζει να βρει μια αξιοπρεπή θέση εργασίας, η απογοήτευση είναι έκδηλη. Ναι, αυτό το βιβλίο μιλάει για αξίες που χάνονται, για κόπους που ανταμείβονται με ηθικά και πνευματικά “παράσημα”. Θησαυρός είναι η γνώση, η σωστή παιδεία, η κατανόηση της πνευματικής καλλιέργειας του ανθρώπου.


Ερώτηση 9η: Τι θα θέλατε να πείτε στους αναγνώστες σας;

Α.Α.: Να διαβάζουν τα πάντα. Ένα βιβλίο δεν είναι μόνο μια ευκαιρία για μια προσωρινή χαλάρωση, όπως και το “χαμηλής ποιότητας” θέατρο που έλεγε και ο Κουν. Πρέπει να σου αφήνει κάτι για να σκεφτείς. Να ψάξεις και να αναζητήσεις περισσότερα στοιχεία, να προβληματιστείς. Ας παραδειγματιστούμε και από τον υπόλοιπο κόσμο που δεν κυριαρχεί η αισθηματική λογοτεχνία, όπως στη χώρα μας… Άρα, μην περιμένετε να σας σερβίρουν άλλοι την πνευματική σας τροφή, αλλά πηγαίνετε στον μπουφέ και διαλέξετε μόνοι σας αυτό που σας ταιριάζει.


Ερώτηση 10η: Θα θέλατε να μας πείτε μερικά λόγια για το επόμενο συγγραφικό σας βήμα;

Α.Α.: Ετοιμάζω διάφορα πράγματα που περιλαμβάνουν παιδικό βιβλίο, θέατρο, μυθιστόρημα ενηλίκων αλλά και ποίηση. Ακόμα όμως δεν ξέρω ποιο θα κόψει πρώτο το νήμα!


Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για τη συνέντευξη που μου παραχωρήσατε! Εύχομαι κάθε επιτυχία και καλοτάξιδο το βιβλίο σας!!!





Ο Αλέξανδρος Ακριτίδης κατάγεται από τη Μελίκη Ημαθίας. Γεννήθηκε το 1975 στην Καλαμάτα, ενώ έχει και ρίζες από τα Πλατανάκια Σερρών. Είναι στέλεχος των Ενόπλων Δυνάμεων και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη, όπου ζει με τη σύζυγό του και τα δύο του παιδιά.
Τον Μάιο του 2010 δημιούργησε την καταξιωμένη στον χώρο της ιστοσελίδα apostaktirio.gr, η οποία έχει ως κύριο άξονα τη διάδοση της Λογοτεχνίας και των Τεχνών γενικότερα. Στα δέκα χρόνια λειτουργίας της σελίδας πραγματοποίησε περισσότερους από 200 σχολιασμούς βιβλίων αλλά και σημαντικές συνεντεύξεις με ανθρώπους των Τεχνών και της Επιστήμης.
Το 2012 έλαβε το πτυχίο του από το Τμήμα Ελληνικού Πολιτισμού της Σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου.
Έχει διατελέσει Πρόεδρος του Λαογραφικού Ομίλου Μελίκης και Περιχώρων (2012-2014) και Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Μελίκης Ημαθίας (2014 -2019).
Το βιβλίο «Της ζήσης χαρμολύπες» απέσπασε το Βραβείο Καλύτερης Συλλογής Διηγημάτων από το Πετρίδειο Ίδρυμα της Κύπρου το 2016. Τα διηγήματα «Το ματωμένο βουνό» και «Ο θησαυρός» ανέβηκαν ως θεατρικά έργα από το 6ο Διαπολιτισμικό Δημοτικό Σχολείο Κορδελιού Θεσσαλονίκης, συμμετέχοντας στους Πανελλήνιους Θεατρικούς Αγώνες «ΑΚΤΙΣ ΟΝΕΙΡΟΥ» 2015 & 2017.
Το 2014, κατά τον 4ο Διεθνή Διαγωνισμό «Λόγω Τέχνης» », το διήγημα «Η επιστροφή» ήταν ανάμεσα στα 40 πρώτα που βραβεύτηκαν, από τα 1911 που συνολικά υποβλήθηκαν, με Πρόεδρο της κριτικής επιτροπής τον αείμνηστο Μάνο Ελευθερίου. Εκδόθηκε από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο.
Βιβλιογραφία:
«Λέξεις που ψάχνουν για φτερά»
(Ποίηση, 2005, Α. Αλτιντζής)
«Αλαργινή ηχώ»
(Διηγήματα, 2007, Α. Αλτιντζής)
«Η πυξίδα των ονείρων»
(Μυθιστόρημα, 2011, Ιβίσκος)
«Χίλιοι τρόποι να πεθάνεις»
(Μυθιστόρημα, 2014, Ιβίσκος)
«Της ζήσης χαρμολύπες»
(Διηγήματα, 2016, Ινφογνόμων)
«Πλεκτάνη εξ αίματος»
(Μυθιστόρημα, 2018, Ινφογνόμων)





Ο θησαυρός του Γαλακτού
Μια σχολική εργασία γίνεται η αφορμή για να αρχίσει μια όμορφη περιπέτεια για τον Γρηγόρη και την παρέα του. Η αναζήτηση πληροφοριών για κάποια “λησμονημένα” δραματικά γεγονότα, που συνέβησαν το 1878, θα τους οδηγήσει σε μια συναρπαστική εξόρμηση στα Πιέρια Όρη. Εκεί, κάτω από τον απότομο βράχο του «Γαλακτού», θα βρουν έναν αναπάντεχο θησαυρό. Έναν θησαυρό, όχι χρηματικής αξίας, αλλά πρωτίστως ιστορικής και συναισθηματικής.
«Ο θησαυρός του Γαλακτού» είναι ένα ταξίδι στα άγνωστα μονοπάτια της Ελληνικής Ιστορίας. Μέσα από τα μάτια των παιδιών φωτίζεται ο ηρωισμός και η αυταπάρνηση επτά Βλάχων γυναικών, οι οποίες αψήφησαν τα ασκέρια των μαινόμενων Οθωμανών και θυσιάστηκαν για τα ιδανικά και την τιμή τους. Μια ηρωική σελίδα της πολύπαθης Ελληνικής Ιστορίας, που πρέπει να βγει από το σκοτάδι της λήθης στο φως της αλήθειας.

Πέμπτη 6 Μαΐου 2021

Συζητώντας με την Παρασκευή Κωστοπέτρου

 

Ερώτηση 1η: Ποιος/α είναι ο/η αγαπημένος/η σας συγγραφέας ή ποιητής;

Π.Κ.: Είναι πολλοί οι αγαπημένοι μου! Όμως, από όλους θα ξεχώριζα τον Δημήτρη Κακαλίδη, ποιητή και αναλυτή, για το εύρος και το βάθος των εννοιών με τις οποίες καταπιάνεται, πάντα αναγωγικά- λυτρωτικά για τον άνθρωπο και την ανθρωπότητα.


Ερώτηση 2η: Ποιο είναι το πρώτο βιβλίο που διαβάσατε;

Π.Κ.: Αυτό που θυμάμαι σαν πρώτο βιβλίο ήταν το μυθιστόρημα του Μενέλαου Λουντέμη «Ένα παιδί μετράει τ’ άστρα». Είχα ταυτιστεί με τον ήρωα για κάμποσο καιρό!


Ερώτηση 3η: Τι σας ώθησε να ξεκινήσετε τη συγγραφή;

Π.Κ.: Το να εκφράσω μέσα από τον εαυτό μου τον ένα Εαυτό και να φέρω στο φως τόσο τα σκοτεινά πεδία που κρατάμε μέσα μας, όσο και τα άλλα τα μεγαλειώδη, με την τέχνη του λόγου, του μέτρου, όπως το αντιλαμβάνομαι κάθε φορά. Σαφώς αυτό εξελίσσεται, δεν είμαι παρά στην αρχή…


Ερώτηση 4η: Πώς θα χαρακτηρίζατε την ποιητική σας συλλογή “Εδώ θα είμαι”;

Π.Κ.: Μία πρώτη αποτύπωση του δικού μου ποιητικού τρόπου έκφρασης.


Ερώτηση 5η: Τι σημαίνει ποίηση για εσάς;

Π.Κ.: Όλες οι Τέχνες είναι ποιήσεις, η σπουδαιότερη από όλες ονομάστηκε Ποίηση!


Ερώτηση 6η: “Στην αγκαλιά των άστρων” είναι το δικό μου αγαπημένο ποίημά σας. Αν θα έπρεπε να διαλέξετε ένα ως το πιο αγαπημένο ποιο θα ήταν αυτό και γιατί;

Π.Κ.: Είναι αυτό που διαλέξατε κι εσείς. Γιατί είναι μια αναλαμπή, μια συνειδητοποίηση του ποιοί πραγματικά είμαστε.
Έχουμε φτιάξει ένα ολιγόλεπτο βίντεο με αυτό το ποίημα. Θα σας το επισυνάψω. Είναι ενδιαφέρον.


Ερώτηση 7η: Στο ποίημά σας “Το αρχαίο στολίδι” βλέπουμε τι σημαίνει ένας λαός να μην ξεχνά τον πολιτισμό του, την ίδια του την ύπαρξη. Ποιο άλλο απαραίτητο χαρακτηριστικό πρέπει να έχει ένας λαός;

Π.Κ.: Ναι, ένας λαός δεν πρέπει να ξεχνά την ιστορία του, τον πολιτισμό του, την πορεία που τον έφερε εδώ που βρίσκεται τώρα. Έχουμε τόσα πολλά να διδαχτούμε από την ιστορία, κυρίως για να μην επαναλαμβανόμαστε «επί ματαίω».
Επομένως το άλλο απαραίτητο στοιχείο για κάθε λαό, είναι να παραμένει ουδέτερος παρατηρητής των πτώσεων και λαθών του, για να μπορεί να διορθώνει τις αποκλίσεις του σε μια συνεχή ανοδική πορεία εξέλιξης.


Ερώτηση 8η: Η ποιητική σας συλλογή έχει άρωμα παλιάς κοπής. Ποιοι ποιητές σας ενέπνευσαν να ασχοληθείτε με την ποίηση ή ήταν κάτι που ήρθε ασχέτως με επιρροές ή αναγνώσματα;

Π.Κ.: Ο Κωνσταντίνος Καβάφης, ο Οδυσσέας Ελύτης, ο Χαλίλ Γκιμπράν, ο Κίπλινγκ από τους παλαιότερους, ο Τάσος Αναγνώστου, ο Δημήτρης Καρβούνης, η Λέτα Κουτσοχέρα, ο Κώστας Καρούσος, ο Δημήτρης Καραμβάλης από τους νεώτερους και τόσοι άλλοι…


Ερώτηση 9η: Τι θα θέλατε να πείτε στους αναγνώστες σας;

Π.Κ.: Να διαβάζουν ποίηση, η ποίηση είναι για όλους. Η ποίηση εξασκεί το νου, αναπτύσσει τη διάνοια.


Ερώτηση 10η: Θα θέλατε να μας πείτε μερικά λόγια για το επόμενο συγγραφικό σας βήμα;

Π.Κ.: Ετοιμάζω μια νέα ποιητική συλλογή, με κεντρική ιδέα τη χαρά, κατά παρότρυνση του συζύγου μου.


Β.Δ.: Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για τη συνέντευξη που μου παραχωρήσατε! Εύχομαι κάθε επιτυχία και καλοτάξιδο το βιβλίο σας!!!

Π.Κ.: Εγώ σας ευχαριστώ θερμά για την παρουσίαση του βιβλίου μου, την υποστήριξη και τις ευχές σας!





Δείτε το video που αφορά ένα ποίημα της παρούσας συλλογής “Στην αγκαλιά των άστρων”:





Εδώ θα είμαι
«Εδώ θα είμαι…» λέει στον αναγνώστη της η ποιήτρια και τον συντροφεύει σε ένα ποιητικό ταξίδι πολύφερνο, γεμάτο λυρικούς κυματισμούς και αλήθειες ακλόνητες.
 
Το κάθε ποίημα ένα βίωμα, παρμένο μέσα από την απτή πραγματικότητα, δοσμένο με λόγο μεστό και απέριττο, μεταμορφώνεται σε τρυφερό κύμα αγάπης που αγκαλιάζει, ενθαρρύνει τον αναγνώστη, για να τον οδηγήσει λυτρωτικά ως το «ξάσπρισμα του ορίζοντα», ως το «ονειροπόλο φως του ήλιου», ή ακόμη κι ως την «αγκαλιά των άστρων», ψιθυρίζοντάς του με σοφία πως «…η ζωή είν’ αντίδωρο για κείνους που γνωρίζουν».
 
«Στην αγκαλιά των άστρων
ακούμπησα απαλά τον εαυτό μου
κι εκείνο το φως το γαλακτούχο
διαπέρασε γλυκά το είναι μου.»