Ερώτηση 1η: Ποιος είναι ο/η αγαπημένος/η συγγραφέας;
Ε.Π.: Θα μου επιτρέψετε να σας αναφέρω τον αγαπημένο μου ποιητή, που είναι ο Καβάφης. Τα ποιήματά του είναι εμπνευσμένα, μοναδικά, διαχρονικής αξίας, σοφίας και ατμόσφαιρας και διαγράφουν την ελληνική ιστορία αιώνων μιλώντας απευθείας στην ψυχή.
Ερώτηση 2η: Ποιο είναι το πρώτο βιβλίο που διαβάσατε;
Ε.Π.: Για να είμαι απόλυτα ειλικρινής, δε θυμάμαι ξεκάθαρα ποιο ήταν το πρώτο πρώτο βιβλίο που διάβασα μόνη μου (πιθανώς κάποια εικονογραφημένη ανθολογία μυθολογίας ή εικονογραφημένοι Μύθοι του Αισώπου…). Αλλά αυτό που με συγκίνησε και το ξεχωρίζω με την έννοια του πρώτου, είναι το «Ένα παιδί μετράει τ’ άστρα» του Μ. Λουντέμη.
Ερώτηση 3η: Τι σημαίνει η συγγραφή για εσάς;
Ε.Π.: Η συγγραφή είναι μια εσωτερική ανάγκη κι ένας τρόπος καλλιτεχνικής έκφρασης μέσω της οποίας ελπίζω να βρω συνοδοιπόρους και όλοι μαζί να βελτιώσουμε τον κόσμο για τις επόμενες γενιές.
Ερώτηση 4η: Ποια είναι η πηγή έμπνευσής σας;
Ε.Π.: Η πηγή έμπνευσής μου είναι η αστείρευτη ελληνική μυθολογία και η αρχαία ελληνική γραμματεία με τη μοναδική φιλοσοφική της βάση, ιδέες και διδάγματα καθώς και τα αθώα, γεμάτα αγάπη, βλέμματα των παιδιών.
Ερώτηση 5η: Τι σας "ώθησε" να ξεκινήσετε τη συγγραφή;
Ε.Π.: Το γεγονός ότι ήθελα να αφηγηθώ τις ιστορίες μου και να μάθουν τα παιδιά την ελληνική μυθολογία με πιο εύληπτο τρόπο. Κι ακόμα, μέσω των παιδιών τους, οι γονείς να θυμηθούν την μυθολογία και να ξαναγίνουν παιδιά. Ταυτόχρονα όμως, να δουν όλοι ότι μπορεί να υπάρχουν πολλές οπτικές γωνίες σε μια ιστορία, ακόμα και στην πιο απλή, στην πιο γνωστή, στην πιο παλιά, ελπίζοντας ότι έτσι θα οδηγηθούμε όλοι στην κριτική σκέψη σε όλες τις «ιστορίες» που ακούμε.
Ερώτηση 6η: Πώς θα χαρακτηρίζατε το βιβλίο σας "Η Ωραιοτάτη και οι Εννέα Μούσες";
Ε.Π.: «Η Ωραιοτάτη και οι Εννέα Μούσες» αποτελούν «τα αγαπημένα μου κορίτσια» που μπλέκονται σε μια περιπέτεια από τη μοίρα και τον έρωτα.
Ερώτηση 7η: Το βιβλίο σας είναι μία μείξη μυθολογίας και σύγχρονου παραμυθιού. Γιατί θελήσατε να κάνετε μία τέτοια ανάμειξη;
Ε.Π.: Έκανα ανάμειξη για να αναδείξω την υπέροχη ελληνική μυθολογία, και να την φέρω πιο κοντά στην καθημερινή μας ζωή, βάζοντάς την μέσα στο οικείο πλαίσιο του κλασικού παραμυθιού. Ελπίζοντας ότι η μείξη θα λειτουργήσει ως έναυσμα και θα κεντρίσει ακόμα περισσότερο το ενδιαφέρον για την ελληνική μυθολογία, που έχει φιλοσοφική βάση, για τις ιδέες και τα διδάγματα που προκύπτουν από αυτήν.
Ερώτηση 8η: Σας δυσκόλεψε η όλη διαδικασία;
Ε.Π.: Πιστεύω ότι η πρόκληση σε αυτό το βιβλίο ήταν το να παραμείνω όσο γίνεται με ακρίβεια κοντά στους αρχαίους ελληνικούς μύθους και ταυτόχρονα και στο πλαίσιο του κλασικού παραμυθιού, χωρίς να θυσιάσω όμως και την δημιουργική λογοτεχνική πλευρά. Κι όλα αυτά χωρίς δογματικό και διδακτικό χαρακτήρα ή επιβολή απόψεων και συναισθημάτων. Ήταν πολύ ενδιαφέρουσα η όλη διαδικασία, απείρως δημιουργική και την απόλαυσα.
Ερώτηση 9η: Η Ωραιοτάτη είναι η ωραία Ελένη. Εδώ έχουμε μία άλλη εκδοχή, τη δική σας, σχετικά με την απαγωγή της από τον Πάρη. Θεωρείτε πως στους μεγάλους έρωτες επιτρέπονται τα πάντα;
Ε.Π.: Στην ελληνική μυθολογία ο έρωτας θεωρείται ως μεταφυσικό φαινόμενο κι υπό την ίδια οπτική γωνία βλέπω τον έρωτα κι εγώ. Ποιος είναι σε θέση να κρίνει τι επιτρέπεται και τι δεν επιτρέπεται σε μεταφυσικά φαινόμενα; Καμία ανθρώπινη λογική δεν μπορεί να βάλει όρια εκτός των ερωτευμένων των ίδιων, οι οποίοι όμως πρέπει να είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες των πράξεών τους.
Ερώτηση 10η: Η Εριφύλη μισεί την Ελένη για την ομορφιά της. Πόσο νάρκισσος μπορεί να είναι κάποιος για να φτάσει σε τέτοιες πράξεις σαν αυτές της Εριφύλης και όχι μόνο;
Ε.Π.: Δεν έχω ειδικές γνώσεις ψυχολογίας, αλλά κατά τη γνώμη των ειδικών, ο ναρκισσισμός είναι μια υπαρκτή ψυχολογική διαταραχή. Ένα ναρκισσιστικό άτομο, λένε οι ειδικοί, χρειάζεται ιδιαίτερο χειρισμό και διαχείριση επειδή μπορεί να γίνει επικίνδυνο για εκείνους που νομίζει ότι το απειλούν σε κάτι και τότε μπορεί να διαπράξει αθέμιτες έως και αξιόποινες πράξεις και για διεκδίκηση και για εκδίκηση.
Ερώτηση 11η: Οι Εννέα Μούσες είναι οι ηρωίδες του βιβλίου σας. Γιατί βάλετε αυτές για ηρωίδες και όχι κάποιους άλλους;
Ε.Π.: Έβαλα για ηρωίδες τις Εννέα Μούσες επειδή αυτές αντιπροσωπεύουν τις υψηλότερες δημιουργίες του ανθρώπινου νου. Οι Μούσες προστατεύουν κι εκφράζουν την απόλυτη ομορφιά της ψυχής και του σώματος. Συμβολικά προστατεύουν και το απόλυτα ωραίο, που είχε ενσαρκωθεί στην Ωραία Ελένη.
Ερώτηση 12η: Ποιο είναι το αγαπημένο σας αρχαίο σύγγραμμα; Και ποιος ο αγαπημένος σας συγγραφέας εκείνης της εποχής;
Ε.Π.: Το αγαπημένο μου σύγγραμμα είναι τα ομηρικά έπη. Ο Όμηρος είναι ο μοναδικός αξεπέραστος ποιητής στους αιώνες. Η Ιλιάδα και η Οδύσσεια είναι τα ωραιότερα «παραμύθια» που μας μεταφέρουν τον πολιτισμό μια τόσο μακρινής εποχής.
Ερώτηση 13η: Φαίνεται από το βιβλίο σας πως αγαπάτε τη μυθολογία. Τι είναι αυτό που θαυμάζετε τόσο πολύ σε αυτήν;
Ε.Π.: Θαυμάζω ιδιαίτερα τον αστείρευτο πλούτο της ελληνικής μυθολογίας και τον ιδιαίτερο τρόπο με τον οποίο προσεγγίζει με ανθρώπινα μέτρα αυτά που είναι ακατάληπτα στο λογικό νου. Αγγίζει την ψυχή του ανθρώπου περνώντας μηνύματα και διδάγματα αλλά και αισθητικά νοήματα και συμβολισμούς, έχοντας ως βάση τη λογική της δημιουργίας ενός ιδανικού ελεύθερου ατόμου.
Η σύνδεση και η σύνθεσή του πλεξίματος του λογικού και του φανταστικού στην ελληνική μυθολογία είναι φαινομενική κι αξεπέραστη κι αποτελεί μια συνειδητή αναζήτηση της ορθολογιστικής αλήθειας μπροστά στο άγνωστο και στο μεταφυσικό και στο άπειρο του χρόνου.
Ερώτηση 14η: Στην ιστορία μας δίνετε και στοιχεία της ποιητικής σας πλευράς. Τι είναι αυτό που σας γεμίζει περισσότερο; Ένα μυθιστόρημα ή η ποίηση;
Ε.Π.: Και το μυθιστόρημα και η ποίηση είναι απαραίτητα στην καλλιτεχνική μου έκφραση. Το μυθιστόρημα όμως είναι ο καθοδηγητής και το κυρίως πλαίσιο, με την ποίηση να υποστηρίζει και να υποβοηθά.
Ερώτηση 15η: Για ποιο λόγο πιστεύετε πως πρέπει οι αναγνώστες να διαβάσουν το βιβλίο σας;
Ε.Π.: Προτείνω να διαβάσουν το «Η Ωραιοτάτη και οι Εννέα Μούσες» για να περιπλανηθούν στα μοναδικά μονοπάτια της ελληνικής μυθολογίας κι ιστορίας και η ψυχή τους να ευφρανθεί και να περάσουν λίγη ώρα ευχάριστα, ανέμελα και δημιουργικά.
Ερώτηση 16η: Τι θα θέλατε να πείτε στους αναγνώστες σας;
Ε.Π.: Να διαβάζουν όσο περισσότερο μπορούν, όσο τους επιτρέπουν οι ασχολίες του βιοπορισμού τους. Τότε είναι σίγουρο ότι θα ανοίξουν οι ορίζοντές τους.
Στους ανήλικους αναγνώστες μου ιδιαίτερα θα ήθελα να τους παρακαλέσω να αγωνίζονται για να κατακτήσουν τα όνειρά τους, να μη συμβιβάζονται εύκολα και να διατηρήσουν την ενέργειά τους, την δημιουργικότητά τους και την εφευρετικότητά τους επειδή σ’ αυτούς ελπίζουμε για έναν καλύτερο κόσμο.
Ερώτηση 17η: Θα θέλατε να μας πείτε μερικά λόγια για το επόμενό σας συγγραφικό βήμα;
Ε.Π.: Με μεγάλη χαρά κι ενθουσιασμό συνεχίζω τη σειρά Μυθαλογία, της οποίας πρώτο βιβλίο είναι το «Η Ωραιοτάτη και οι Εννέα Μούσες» και καλώς εχόντων των πραγμάτων, μέσα στο 2017 θα υπάρχει το νέο βιβλίο της σειράς.
Στο μεταξύ, διατηρώντας την ελληνική μυθολογία ως έμπνευση στα έργα μου, συμμετέχω στην 3η ομαδική ποιητική συλλογή των εκδόσεων Διάνυσμα, που είναι υπό έκδοση και θα κυκλοφορήσει πολύ σύντομα.
Επίσης, το διήγημά μου «Δείπνο στο Νεκρομαντείο», το οποίο επίσης είναι εμπνευσμένο από την μυθολογία και την αρχαία Ελλάδα και που απόλαυσα ιδιαίτερα τη συγγραφή του, προκρίθηκε πρόσφατα σε σχετικό διαγωνισμό διηγήματος των εκδόσεων iwrite και θα εκδοθεί μαζί με άλλα αξιόλογα διηγήματα σε μια συλλογική ανθολογία διηγημάτων σύντομα.
Β.Δ.: Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για τη συνέντευξη που μου παραχωρήσατε! Εύχομαι κάθε επιτυχία και καλοτάξιδα όλα τα βιβλία σας!!!
Ε.Π.: Σας ευχαριστώ πάρα πολύ κι εγώ, όχι μόνο για τις τόσο εύστοχες ερωτήσεις σας και την ανάδειξη του έργου μου, αλλά κυρίως για το πάθος και την αφοσίωσή σας με τα οποία υπηρετείτε, τόσο αξιοπρεπώς και εύστοχα, τον κόσμο του βιβλίου, της συγγραφής και των συγγραφέων, σε αυτές τις δύσκολες εποχές τις οποίες διανύουμε. Σας συγχαίρω και σας μεταφέρω την υπερδύναμη των ηρώων της ελληνικής μυθολογίας και σας εύχομαι καλή συνέχεια στο έργο σας.
Μια φορά κι έναν κρύο χειμώνα, σε μια χώρα διαλεγμένη από τους θεούς, γεννιέται στη ζεστή αγκαλιά της μαμάς του, ένα κοριτσάκι, η Ευαγγελία. Όσο είναι μικρή, ονειρεύεται να γίνει αστροναύτης και πληροφορικός (όνειρο που πραγματοποιείται κατά το ήμισυ). Μια ζεστή καλοκαιρινή νύχτα, ο αρχέγονος λικνιστικός ρυθμός της αιώρας και το μεθυστικό άρωμα του νυχτολούλουδου, της μεταφέρουν ένα μυστικό μήνυμα, που αποφασίζει να το μοιραστεί, δίνοντας στον καθένα αυτό που του χρειάζεται: υπερβολή και υπερήρωες στα παιδιά και ισορροπία κι αρμονία στους μεγάλους (ή μήπως το αντίθετο...). Ζει στην απροσδιόριστη περιοχή μεταξύ φαντασίας και πραγματικότητας, εκεί που σμίγουν τα μυθικά Πιέρια με το Βέρμιο και όπου ο Αλιάκμονας σχηματίζει μαιάνδρους ανάμεσά τους. Παρατηρεί άστρα, σύννεφα, τριαντάφυλλα και γλυκά άγρια μάτια. Διαβάζει και γράφει παραμύθια για μικρούς μεγάλους και μεγάλους μικρούς.
Το βιβλίο της «Η Ωραιοτάτη και οι Εννέα Μούσες» βραβεύτηκε με το 1ο βραβείο, στο διαγωνισμό λογοτεχνίας της InternationalArtSociety & Academy, “Interartia – InternationalFestival” (2014), στην κατηγορία παιδικό παραμύθι.
"Η Ωραιοτάτη και οι Εννέα Μούσες" κυκλοφόρησε το 2016 από τις εκδόσεις Πηγή.
"Τη σειρά της Μυθαλογίας ανοίγει «Η Ωραιοτάτη και οι Εννέα Μούσες», με την Ωραία Ελένη να παίρνει τη θέση της... Χιονάτης. Μη μου πείτε ότι δεν το καταλάβατε ήδη! Στο ρόλο της κακιάς μητριάς βασίλισσας που κινεί τα νήματα με τη βοήθεια της Θεάς Ήρας βρίσκεται η Εριφύλη, βασίλισσα του Άργους. Η Ήρα σημάδι στέλνει θεϊκό, σα μια οπτασία απάνω στο βωμό, ένα ρόδι κατακόκκινο γυαλιστερό...
Επίσης διαθέσημο στα Αγγλικά και Ολλανδικά:
Αγγλικά - "The Fairest and the Nine Muses" (English Rendition: Nick Kaloudis, Editing & Proofreading: Deborah Cotterell, Rewrite Greece)
Ολλανδικά - "Schone Helena en de Negen Muzen" (Dutch Rendition: Lieve de Paap, Flanderlex )"
"Η Ωραιοτάτη και οι Εννέα Μούσες"
Η
βασίλισσα Λήδα, η πανέμορφη γυναίκα του βασιλιά Τυνδάρεω της Σπάρτης,
εξαφανίζεται μυστηριωδώς από τους καλαμιώνες του ποταμού Ευρώτα ενώ
βρίσκεται εκεί για προσφορές στον ποτάμιο θεό.
Ο Τυνδάρεως
πηγαίνει στο μαντείο των Δελφών. Του δίνεται ένας διφορούμενος χρησμός
που τον βάζει σε πολλές σκέψεις. Όταν όμως επιστρέφει στο παλάτι του,
βρίσκεται μπροστά σε ένα γεγονός που τον κάνει να ξεχάσει για
λίγο τα προβλήματά του. Η πανέμορφη Εριφύλη, βασίλισσα του Άργους, τον
περιμένει ως ικέτιδα στο βωμό της Εστίας, στην αίθουσα του θρόνου. Δίπλα
της ένα μοναδικής ομορφιάς χρυσοποίκιλτο μπαούλο. Η προσωρινή διαμονή
της Εριφύλης στο παλάτι μετατρέπεται σε μόνιμη όταν ο βασιλιάς την
παντρεύεται.
Λουλούδι ΡοδιάςΗ Εριφύλη, βασίλισσα πλέον, με τη
βοήθεια της θεάς Ήρας καταστρώνει σχέδια για να απομακρύνει από το
παλάτι τους πρίγκιπες και τις πριγκίπισσες. Τα καταχθόνια σχέδιά της
στρέφονται κατά της Ελένης περισσότερο, επειδή το επίθετο «Ωραία» τη
συνοδεύει.
Μετά από περιπέτειες, η Ωραία Ελένη βρίσκει
καταφύγιο στο σπίτι των εννέα Μουσών. Η Εριφύλη όμως μέσα από
δολοπλοκίες και ψέματα, φτάνει στο σημείο να απειλεί την ίδια τη ζωή της
Ελένης, ακόμα κι εκεί.
Θα βρεθεί η Λήδα; Τι περιέχει το χρυσοποίκιλτο μπαούλο; Θα πετύχει τα σχέδιά της η Εριφύλη; Τι θα απογίνει με την Ελένη;