Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2019

Συζητώντας με τον Θάνο Κονδύλη


Ερώτηση 1η: Ποιος/α είναι ο/η αγαπημένος/η σας συγγραφέας;

Θ.Κ.: Σίγουρα πολλοί είναι οι Έλληνες αγαπημένη μου συγγραφείς. Από αυτούς θα μπορούσα να ξεχωρίσω μερικούς, όπως ο Νίκος Καζαντζάκης που με το πρωτοποριακό πνεύμα και τρόπο σκέψης για την εποχή του. Επιπλέον δίπλα που θα μπορούσα να τοποθετήσω τον Γεώργιο Θεοτοκά, τον Μ. Καραγάτση, τον Ιωάννη Κονδυλάκη, τον Γιάννη Μαρή και άλλους.


Ερώτηση 2η: Ποιο είναι το πρώτο βιβλίο που διαβάσατε;

Θ.Κ.: Το θυμάμαι ακόμα και σήμερα. Ήταν το έργο «20.000 λεύγες κάτω από τη θάλασσα» του Ιουλίου Βερν. Μετά διάβασα όλα τα βιβλία του μεγάλου συγγραφέα και ακόμα τα έχω στη βιβλιοθήκη μου.


Ερώτηση 3η: Τι σας ώθησε να ξεκινήσετε τη συγγραφή;

Θ.Κ.: Από μικρός διάβαζα λογοτεχνία, πράγμα το οποίο συνέχισα στην εφηβεία μου. Εκείνη την εποχή άρχισα να σκαρώνω δικές μου ιστορίες στο μυαλό μου. Κάποια στιγμή όταν σπούδαζα στο πανεπιστήμιο αποφάσισα για πρώτη φορά να ξεκινήσω να γράφω. Θυμάμαι τότε έγραφα σε χαρτί ακόμα. Και δεν μπορούσα να σταματήσω! Ήταν κάτι το απροσδιόριστο, αυτό που με έκανε τελικά να ξεκινήσω.


Ερώτηση 4η: Πώς θα χαρακτηρίζατε το βιβλίο σας “Η Δούκισσα της Πλακεντίας”;

Θ.Κ.: Είναι ίσως το καλύτερο βιβλίο των τελευταίων πέντε ετών, και ένα από τα τρία που θα τα χαρακτήριζα κορυφαία από αυτά που έχω γράψει (τα άλλα δύο είναι Η ΑΡΧΟΝΤΙΣΣΑ ΤΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ και το Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΥΤΟΚΡΑΤΕΙΡΑ ΤΟΥ ΒΥΖΑΝΤΙΟΥ). Απλά και μόνο να αναφέρω ότι χρειάστηκα τουλάχιστον έξι μήνες έρευνα για να καταφέρω να μπω στην ψυχοσύνθεση αυτής της γυναίκας και να μπορέσω να τη δώσω στον κόσμο για να το καταλάβει όσο γίνεται καλύτερα.


Ερώτηση 5η: Πώς σας γεννήθηκε η ιδέα να συγγράψετε ένα πόνημα που αφορά την εποχή της ελληνικής επανάστασης και συγκεκριμένα για μία γυναικεία προσωπικότητα όπως αυτή της Δούκισσας της Πλακεντίας;

Θ.Κ.: Βρισκόμουν μία μέρα το Βυζαντινό μουσείο της Αθήνας, το οποίο αν δεν το γνωρίζετε ήτανε το χειμερινό της ανάκτορο. Μέσα στη βιβλιοθήκη διάβαζα κάποιο βιβλίο και εντελώς τυχαία έπεσα πάνω σε ένα έγγραφο που έφερε το όνομά της. Αυτό ήταν το έναυσμα που με έκανε να συνεχίζω να ψάχνω τη ζωή και την προσωπικότητά της. Μετά από έξι μήνες γεννήθηκε και η ιδέα της συγγραφής ενός μυθιστορήματος που θα αφορούσε αποκλειστικά και μόνο τη ζωή της.


Ερώτηση 6η: Πόσο χρονικό διάστημα σας πήρε η όλη έρευνα; Και ποια γεγονότα ήταν αυτά που σας εξέπληξαν κατά τη διάρκειά της;

Θ.Κ.: Η έρευνα ήταν επίπονη σε βιβλιοθήκες και σε αρχεία που σχετίζονται με εκείνη την περίοδο, εννοώ λίγο μετά την επανάσταση. Επί έξι μήνες έψαχνα για αυτό το πρόσωπο που ήταν «χαμένο» στην ελληνική ιστορία. Το αποτέλεσμα ήταν να βρω παλαιά βιβλία που μιλάνε για τη Δούκισσα, αλλά και έγγραφα που προέρχονται από την εποχή της.


Ερώτηση 7η: Ένα μυστήριο πλανάται γύρω από το όνομα αυτής της γυναίκας. Πολλοί εχθροί και πολλοί φίλοι θα περάσουν από τη ζωή της. Γιατί ένας άνθρωπος που προσφέρει συνεχώς αποκτά τόσους πολλούς εχθρούς; Ποια είναι η προσωπική σας άποψη;

Θ.Κ.: Νομίζω είναι αυτονόητο αυτό το πράγμα. Ένας άνθρωπος που ξεχωρίζει από τη μάζα αναπόφευκτα θα προκαλέσει πολλές έχθρες, αλλά θα γεννήσει και πολλές και σημαντικές φιλίες. Ένας τέτοιος άνθρωπος ήταν η Δούκισσα της Πλακεντίας. Φανταστείτε τώρα αυτόν τον άνθρωπο σε μία περίοδο όπου τα πολιτικά πάθη ήταν σε έξαψη. Κάπου εκεί ανάμεσα τους περιφερόταν και αυτή που ήταν ο πιο πλούσιος άνθρωπος της Ελλάδας. Ήταν ένας άνθρωπος που δεν μπορούσε να περάσει απαρατήρητος.


Ερώτηση 8η: Η Δανάη Θόρτον θα μεταβεί από την Αμερική στην Ελλάδα με δύο αποστολές. Όλες θα τις φέρει εις πέρας και θα γνωρίσει σημαίνοντες προσωπικότητες της εποχής. Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι κάτι τέτοιο να επιτευχθεί από μία γυναίκα και ποια χαρακτηριστικά πρέπει να έχει μία γυναίκα για να καταφέρει να φτάσει ψηλά;

Θ.Κ.: Η Δανάη ήταν πραγματικά ένα παράδειγμα για την εποχή της. Ήταν αποφασισμένη να πετύχει και τα κατάφερε. Ήταν μία γυναίκα με θέληση και έτσι μπόρεσε να ανταπεξέλθει τις δυσκολίες της ζωής της.


Ερώτηση 9η: Τι θα θέλατε να πείτε στους αναγνώστες σας;

Θ.Κ.: Να διαβάζουν όσο γίνεται περισσότερο βιβλία και αν μπορούν επίσης να γράψουν τις σκέψεις τους, ίσως και ένα βιβλίο. Είναι σπάνιο πράγμα στην εποχή μας οι σκεπτόμενοι άνθρωποι, ειδικά δε εκείνοι που διαβάζουν και γράφουν. Δυστυχώς η τεχνολογία μας έχει συνεπάρει όλους λίγο ή πολύ και έτσι η ανάγνωση και η γραφή έχουν περάσει σε δεύτερη μοίρα και τείνουν να εξαφανιστούν.


Ερώτηση 10η: Θα θέλατε να μας πείτε μερικά λόγια για το επόμενο συγγραφικό βήμα σας;

Θ.Κ.: Αυτή την περίοδο δεν σκέφτομαι να γράψω κάτι άλλο και αυτό γιατί η Δούκισσα της Πλακεντίας ήταν τόσο επίπονο αφήγημα που ρούφηξε από μέσα μου κάθε συγγραφική ικμάδα ζωής. Καταλαβαίνετε ότι χρειάζομαι λίγη ξεκούραση και αυτό ακριβώς κάνω τώρα.


Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για τη συνέντευξη που μου παραχωρήσατε! Εύχομαι κάθε επιτυχία και καλοτάξιδα τα βιβλία σας!!!





“Η Δούκισσα της Πλακεντίας”: https://www.psichogios.gr/site/Books/show/1006165/h-doykissa-ths-plakentias





Ο ΘΑΝΟΣ ΚΟΝΔΥΛΗΣ γεννήθηκε στην Αθήνα. Το 2006, ύστερα από πολυετείς σπουδές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, αναγορεύτηκε διδάκτωρ Ιστορίας στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών. Μιλάει αγγλικά, γαλλικά και ιταλικά. Το 1996 και το 2002 τιμήθηκε από τη Βουλή των Ελλήνων για το συγγραφικό του έργο, ενώ το 2015 βραβεύτηκε από το Πανεπιστήμιο Αθηνών η διδακτορική διατριβή του σχετικά με το μεσαιωνικό Ναύπλιο. Διακρίνεται για την αγάπη που έχει για το βιβλίο και ασχολείται αποκλειστικά με τη δημιουργική γραφή. Έχει συγγράψει με επιτυχία περισσότερα από σαράντα βιβλία (μυθιστορήματα, βιβλία για παιδιά και εφήβους, διηγήματα, ιστορικά έργα και δοκίμια), μερικά εκ των οποίων έχουν ήδη μεταφραστεί στο εξωτερικό.





Η Δούκισσα της Πλακεντίας
«Είμαι η Δούκισσα της Πλακεντίας, η Σοφί ντε Μαρμπουά-Λεμπρέν… Τον έρωτα τον γνώρισα πολύ καλά μόνο στη χώρα που σημάδεψε τη ζωή μου, την Ελλάδα. Εδώ κατάλαβα ότι ήταν η πατρίδα μου, λες και με περίμενε χρόνια…» 

Αθήνα 1846. Η Αμερικανίδα δημοσιογράφος Δανάη Θόρτον φτάνει στην πόλη με σκοπό να πάρει συνέντευξη από την πλουσιότερη γυναίκα της Ελλάδας, τη διάσημη δούκισσα της Πλακεντίας. Ενώ περιηγείται στην Αθήνα του Όθωνα και της Αμαλίας, παντού ακούει τον κόσμο να μιλάει για αυτή την εκκεντρική γυναίκα. 
Μια μέρα η Δανάη θα γνωρίσει έναν όμορφο νέο, τον Ιωάννη Μαυρομιχάλη. Θα συνδεθούν ερωτικά και για αυτήν η Αθήνα θα γίνει η πόλη του έρωτα. 
Κάποια στιγμή η νεαρή δημοσιογράφος θα κληθεί επειγόντως στο παλάτι. Η βασίλισσα Αμαλία θα την προειδοποιήσει ότι έχει ενοχλήσει πολλούς με τις ερωτήσεις της για τη δούκισσα, για την οποία η βασίλισσα θα εκφραστεί με τα χειρότερα λόγια. Η Δανάη δε δίνει σημασία, καθώς καταλαβαίνει την αντιπαλότητα των δύο γυναικών.
Αλλά δεν υποψιάζεται ότι ο τροχός της μοίρας ήδη γυρίζει εναντίον της. Σύντομα παλαιοί εφιάλτες θα ζωντανέψουν και εχθροί από το παρελθόν θα φανερωθούν. Θα χτυπήσουν αυτήν και τον αγαπημένο της Ιωάννη, αφήνοντας στο κορμί και στην ψυχή της βαθιά σημάδια. 
Η Δανάη, αναζητώντας τη λύτρωση στο ακαθόριστο πεπρωμένο της, θα πρέπει να διαβεί τους σκοτεινούς διαδρόμους του παλατιού μιας γυναίκας η οποία από καιρό την παρακολουθεί.  

Η συγκλονιστική ιστορία της λησμονημένης δούκισσας της Πλακεντίας, μιας γυναίκας που πάλεψε μόνη ενάντια στη μοίρα, με μοναδικό όπλο την αγάπη της για την Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου