Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2019

Κριτική Βιβλίου “Αγάπη για πάντα” του π. Ανδρέα Κονάνου


Τι είναι Αγάπη;
Αυτό προσπαθεί να μας δώσει να κατανοήσουμε ο π. Ανδρέας Κονάνος.
Τι νιώθουμε όμως;
Μήπως, όμως, εγκλωβίζουμε στους φόβους μας αυτούς που αγαπάμε; Μήπως δεν τους αφήνουμε να αναπνεύσουν; Μήπως δεν τους επιτρέπουν να ζήσουν αυτά που θέλουν; Μήπως... μήπως... μήπως; Πολλά τα μήπως και πολλά τα ερωτήματα που οφείλουμε να κάνουμε εμείς οι ίδιοι στους εαυτούς μας.
Το παρόν βιβλίο αποτελείται από κεφάλαια, τα οποία είναι:
1. Μάθε να περιμένεις
2. Αγάπη για πάντα
3.Θεέ μου, είσαι όλος μια αγκαλιά!
4. Δεν μπορώ την καταπίεση
5. Όλα θα πάνε καλά
6. Μερικές φορές φταίνε και οι γονείς
7. Μετάνοια, η πιο μοντέρνα κίνηση
8. Λίγο πριν τις εξετάσεις
Στο βιβλίο εμπεριέχεται και ένα cd από τις ομιλίες του π. Ανδρέα Κονάνου στη ραδιοφωνική εκπομπή Αθέατα Περάσματα.
Ας δούμε τώρα τι πραγματεύεται το συγκεκριμένο ανάγνωσμα και τι θα αποκομίσει ο αναγνώστης διαβάζοντάς το.
Ο Θεός δεν μας εγκλώβισε, μας δίδαξε την ελευθερία. Μας άφησε ελεύθερους να διαλέξουμε τους δρόμους μας, να διδαχθούμε από τα λάθη μας, να αναπνεύσουμε και να πορευτούμε όπως οι ίδιοι θέλουμε.
Λέει σε κάποιο σημείο: «"Αγαπώ το παιδί μου" λέει μια μάνα και το παίρνει συνέχεια τηλέφωνο. Λέει ότι το κάνει από αγάπη. "Να δω τι κάνει, πού είναι". Η πραγματικότητα δεν είναι αυτή. Το κάνει διότι δεν αντέχει να της φύγει το παιδί μέσα απ' τα χέρια και ν' ανοιχτεί στη δική του ζωή. "Και με ποιους είσαι; Και γιατί αργείς; Και ποιος μιλάει δίπλα σου, ποια είναι αυτή;" Αυτό δεν είναι αγάπη. Αγάπη θα πει δόσιμο, θα πει "θέλω ν' ανοίξεις τα φτερά σου. θέλω το καλό σου"...»
Γιατί όμως συγχέουμε την αγάπη με την ανάγκη; Η αγάπη δεν είναι ανάγκη, αγάπη σημαίνει καταλαβαίνω, κατανοώ, νοιάζομαι, αφουγκράζομαι, ελπίζω, πονάω, στέκομαι δίπλα του.
Αγαπώ είναι μία πολύ εύκολη λέξη αλλά τόσο δύσκολη για να ειπωθεί. Αγάπη σημαίνει αγκαλιά, πίστη, θέληση. Αγάπη είναι ένα πηγαίο συναίσθημα που δεν χωρά διαχωρισμούς. Η έννοιά της είναι ίδια σε όλες τις γλώσσες, αισθαντική σε κάθε φυλή. Αγάπη είναι προσφορά και υπέρβαση χωρίς ανταπόκριση, χωρίς αποζημίωση. Η αγάπη δεν έχει όρους, δεν έχει περιορισμούς αλλά μόνο ελευθερία.
Πρόκειται για έναν οδηγό κατανόησης της αγάπης και ερμηνείας των παθών μας και των φόβων μας. Γι' αυτά και μόνο αποτελεί ένα απαραίτητο βιβλίο που οφείλουμε να έχουμε στη βιβλιοθήκη μας και να προσφέρουμε στους ανθρώπους που αγαπάνε ή που βλέπουμε ότι κάπου αποκλίνουν από την πορεία τους. Η ανάγνωσή του μπορεί να γίνει από παιδιά προεφηβικής ηλικίας μέχρι ηλικιωμένους γιατί δεν είναι ένα απλό βιβλίο αλλά μία στάση ζωής που θα μας κάνει καλύτερους ανθρώπους και συνανθρώπους όταν την εφαρμόσουμε! Θα δούμε τη ζωή με άλλο μάτι και από άλλη οπτική πλευρά προσφέροντάς μας τα αγαθά και τα εφόδια για μία ήρεμη και συνετή συμπόρευση! Άλλωστε, αγάπη είναι ζωή, είναι έμπνευση, είναι φως!





Βασιλική Διαμάντη 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου