Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2019

Κριτική Βιβλίου “Ο ιστός” των Γιάννη & Μαρίνας Αλεξάνδρου


Δύο αρχοντικά σπίτια, το ένα στην Αθήνα και το άλλο στη Ρόδο, μετατρέπονται σε ξενοδοχεία με ανέσεις, με αρκετές παροχές και με πολλή οικογενειακή αγάπη να τα περιβάλλουν, σε μία εποχή όπου η Ελλάδα περνάει μία βαθιά οικονομική κρίση.
Και ενώ όλα βαίνουν καλώς, μία σπείρα λαθρεμπόρων πολύτιμων λίθων θα προσεγγίσει τα δύο ξενοδοχεία για να πραγματοποιήσει τις παράνομες συναλλαγές της εντός αυτών θέτοντας σε κίνδυνο τόσο τις ζωές των ιδιοκτητών όσο και την κατάρρευση των επιχειρήσεων σε περίπτωση που έρθουν όλα στο φως.
Η εξέλιξη της ιστορίας, όμως, δε μένει μόνο στο παρόν. Μία άλλη ιστορία θα ξεδιπλωθεί πολλά χρόνια πίσω όπου η μεσαιωνική Ρόδο υποτελούσε υπό την εποπτεία των Ιωαννίτων ιππότων και οι Τούρκοι θέλανε να καταλάβουν το νησί. Μία ιστορική εποχή αναβιώνει στις σελίδες του βιβλίου και μία ιστορία αγάπης ξεδιπλώνεται κομμάτι – κομμάτι με ιδιαίτερη μαεστρία.
Το συγγραφικό ζεύγος, Γιάννη και Μαρίνα Αλεξάνδρου, καταφέρνει για ακόμα μία φορά να μας ταξιδέψει στο παρελθόν με τη μοναδική του πένα και να μας προσφέρει γνώσεις που, ίσως, δεν κατέχουμε για εκείνη την εποχή. Συναντάμε την εναγώνια προσπάθεια των ηρώων να σωθούν από την πολιορκία και το μαινόμενο μίσος των Τούρκων για κατάληψη, την πορεία τους στη θάλασσα προκειμένου να φτάσουν στην πολυπόθητη “Ιθάκη” τους και να ξεκινήσουν από την αρχή μία νέα ζωή και με πολλά όνειρα στην πλάτη τους.
Η αλληλοσύνδεση που γίνεται μεταξύ παρόν και παρελθόν αποδεικνύει το τεράστιο ταλέντο τους. Η αγωνία και το σασπένς ανεβαίνει κάθε φορά όλο και περισσότερο φτάνοντας προς το τέλος της ιστορίας στην κορύφωσή τους.
Στο τέλος του βιβλίου θα βρεθείτε μπροστά σε μία, αποκλειστικά, εξιστόρηση της ιστορικής διαδρομής κάπου στο 408 π.Χ. μέχρι λίγα χρόνια πριν από το σήμερα. Η έρευνα βρίθει πολλών ιστορικών γεγονότων δείχνοντάς μας ότι οι συγγραφείς έψαξαν ενδελεχώς την ιστορία της Ρόδου με σκοπό να συνθέσουν και να ενώσουν δύο διαφορετικές τόσο χρονικά όσο και κοινωνικά.
Για όσους δηλώνουν λάτρεις των βιβλίων αυτού του είδους αναμφίβολα θα ερωτευτούν το βιβλίο, ενώ όσοι το επιλέξουν για διαφορετικούς λόγους θα ενθουσιαστούν τόσο για το θέμα όσο και για τις πληροφορίες που θα αποκτήσουν διαβάζοντάς το. Πρόκειται για ένα κομψοτέχνημα της ελληνικής λογοτεχνίας που αξίζει να υπάρχει στις βιβλιοθήκες των αναγνωστών και να προσφέρουν στις επόμενες γενιές γνώσεις που πιθανόν να αγνοούν για ποικίλους λόγους, οι οποίοι δεν είναι της παρούσης να αναφερθούν! Από τα πιο ουσιαστικά αναγνώσματα της φετινής χρονιάς, που πρέπει να διαβάσετε!





Βασιλική Διαμάντη 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου