Κυριακή 29 Μαΐου 2016

Συζητώντας με την Άννα Ραζή

Ερώτηση 1η: Ποιος/α είναι ο/η αγαπημένος/η σας συγγραφέας;

Α.Ρ.: Η απάντηση μου θα είναι μάλλον συνηθισμένη. Όταν έχεις μεγαλώσει μέσα στα βιβλία σου είναι δύσκολο να πεις πως έχεις αγαπημένο συγγραφέα. Είναι τόσοι πολλοί εκείνοι που ξεχωρίζουν για το ύφος τους και για τις ιδέες τους που δεν μπορώ να δώσω συγκεκριμένη απάντηση. Σίγουρα μια μεγαλύτερη επιρροή στη σκέψη μου έχει ο Ζαν Πωλ Σάρτρ.


Ερώτηση 2η: Ποιο ήταν το πρώτο βιβλίο που διαβάσατε;

Α.Ρ.: Το πρώτο βιβλίο που έχω διαβάσει σε καλοκαιρινές διακοπές πριν πολλά χρόνια, όταν ήμουν παιδί και προσπαθούσα να καταλάβω τον μαγικό κόσμο της λογοτεχνίας είναι «Τα σταφύλια της Οργής» του Τζον Στάινμπεκ, .


Ερώτηση 3η: Τι σημαίνει η συγγραφή για εσάς;

Απελευθέρωση. Συναισθημάτων και ιδεών. Η συγγραφή είναι ο τρόπος για να αποκοπείς για λίγο από τη λογική και να γεμίσεις τη σκέψη σου με συναίσθημα.


Ερώτηση 4η: Ποια είναι η πηγή έμπνευσής σας;

Α.Ρ.: Αυτή την ερώτηση μου κάνουν όλοι όσοι συμμετέχουν στα σεμινάρια βιωματικής και δημιουργικής γραφής την πρώτη κιόλας μέρα. Που μπορούμε να βρούμε την έμπνευση. Η απάντηση είναι απλή. Η έμπνευση βρίσκεται παντού γύρω μας. Σε μια λέξη, ένα άρωμα, μια σκέψη, μια εικόνα. Αρκεί να επιτρέψουμε στην φαντασία μας να διαχειριστεί το έναυσμα που πυροδοτείται από αυτά.


Ερώτηση 5η: Τι σας "ώθησε" να ξεκινήσετε τη συγγραφή;

Α.Ρ.: Δεν με ώθησε κάτι. Ήταν μια διαδικασία φυσική για μένα, κομμάτι δικό μου. Όπως όταν μεγαλώνεις έχεις ανάγκη να μιλήσεις για να επικοινωνήσεις, έχεις ανάγκη να περπατήσεις για να φτάσεις στους στόχους σου, έτσι και η συγγραφή ήταν η ανάγκη μου που έπρεπε να καλλιεργήσω για να επικοινωνήσω με τον κόσμο.


Ερώτηση 6η: Πως θα χαρακτηρίζατε το βιβλίο σας "Ελίφ";

Α.Ρ.: Το «Ελίφ» είναι ένα πάντρεμα της ιστορίας με τη μυθοπλασία. Του πραγματικού με το φανταστικό, του έρωτα, της μαγείας και του ξεριζωμού.


Ερώτηση 7η: "Ελίφ". Τι σημαίνει για εσάς αυτό το όνομα;

Α.Ρ.: Ελίφ μέσα στο βιβλίο δεν είναι όνομα, είναι κατάσταση, η κατάσταση της γνώσης των πραγμάτων.


Ερώτηση 8η: Στο βιβλίο σας βλέπουμε τον ξεριζωμό των Ελλήνων μετά τη Μικρασιατική καταστροφή. Πόσο εύκολο πιστεύετε πως είναι για έναν άνθρωπο να ξεκινήσει πάλι από το μηδέν;

Α.Ρ.: Οι Έλληνες το 1922 άφησαν πίσω τους τις πατρίδες τους, τα σπίτια τους, τις περιουσίες τους ακόμα και αγαπημένα πρόσωπα. Δεν είναι εύκολο αυτό. Βρίσκεσαι ξαφνικά σε μια κατάσταση που πρέπει να ζήσεις αφήνοντας πίσω τη ζωή σου. Έφεραν γνώση στον Ελλαδικό χώρο και πολιτισμό. Έφεραν μνήμες που μας βοηθούν ακόμα και σήμερα να διατηρούμε την ιστορία μας ζωντανή. Σίγουρα δεν είναι εύκολο να ξεκινήσεις από το μηδέν ξανά, αλλά είναι παραίτηση από την ίδια τη ζωή αν πεις ως εδώ, δεν μπορώ να πάω παρακάτω.


Ερώτηση 9η: Η Ανθία, ήταν κακορίζικη, σύμφωνα με την νενέ Σουλτάνα. Πιστεύετε πως οι Μοιρές υφαίνουν τον ιστό της ζωής μας;

Α.Ρ.: Οι Μοίρες υφαίνουν τον ιστό και μας δίνουν την δυνατότητα της επιλογής. Αν θα επιλέξουμε το καλό ή το κακό από εμάς εξαρτάται.


Ερώτηση 10η: Ένα παιδί, καρπός ενός έρωτα, μπορεί να μισηθεί τόσο πολύ από τη μητέρα του;

Α.Ρ.: Δεν έχει να κάνει αν ένα παιδί είναι καρπός μεγάλου έρωτα ή όχι. Κάποιοι άνθρωποι απλά δεν θα έπρεπε να γίνουν ποτέ γονείς. Έχουμε στις μέρες μας χειρότερα παραδείγματα που αποδεικνύουν πόσο αδυσώπητη μπορεί να γίνει μια μάνα απέναντι στο ίδιο της το παιδί.


Ερώτηση 11η: Η ζήλια τελικά είναι ο κινητήριος παράγοντας για να "γεννηθεί" το μίσος;

Α.Ρ.: Η ζήλια δεν γεννά το μίσος. Η ζήλια τρέφει το μίσος. Είναι διαφορετικό.


Ερώτηση 12η: Η Μέλια είναι το αντίθετο από την Ανθίας. Σας δυσκόλεψε όλη αυτή η αντίθεση των δύο αυτών χαρακτήρων;

Α.Ρ.: Η Μέλια και η Ανθία είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Σίγουρα είναι τραβηγμένες στην υπερβολή οι διαφορές τους για να δείξουν ακριβώς αυτό, πως τα δύο άκρα μπορούν να υπάρχουν μέσα στον ίδιο άνθρωπο.


Ερώτηση 13η: Τελικά ένας κακός άνθρωπος παραμένει για πάντα κακός ακόμα και στο ξεψύχισμα του;

Α.Ρ.: Δεν είμαι της λογικής πως δεν αλλάζουν οι άνθρωποι. Δεν αλλάζουν όμως όλοι οι άνθρωποι. Τώρα, σε ένα λογοτεχνικό κείμενο, η αλλαγή ενός χαρακτήρα από κακός σε καλό στο τέλος, δίνει στον αναγνώστη την δυνατότητα να τον συμπονέσεις τελικά, κάτι που δεν ήταν πραγματικά ο δικός μου σκοπός.


Ερώτηση 14η: Αγάπη και μίσος. Δύο συναισθήματα τόσο κοντινά αλλά και τόσο μακρινά. Πόσο εύκολο ή δύσκολο θεωρείτε πως είναι να αγαπάς ακόμα και αν σου προξενήσουν αμέτρητο κακό και το αντίθετο;

Α.Ρ.: Η αγάπη και το μίσος είναι τα αντίβαρα που ισορροπούν την ίδια ζυγαριά. Το τι αλλάζει συναισθηματικά για τον κάθε άνθρωπο όταν του προξενούν κακό ή όταν του κάνουν καλό εξαρτάται κατά κύριο λόγο από τον χαρακτήρα του. Ο χαρακτήρας της Μέλιας είναι έτσι δοσμένος μέσα στο βιβλίο που δεν θα μπορούσε να μισήσει κανέναν ακόμα κι αν της έκανε το μεγαλύτερο κακό.


Ερώτηση 15η: Η Μέλια, ήταν ένας άγγελος ενώ η Ανθία, ένας δαίμονας. Ένας πόλεμος ανάμεσα στο φως και στο σκοτάδι. Πιστεύετε πως πάντα το καλό υπερισχύει έναντι του κακού;

Α.Ρ.: Πιστεύω πως αυτή η μάχη, του φωτός και του σκότους είναι η αιώνια μάχη του ανθρώπινου είδους. Πάνω σε αυτή τη μάχη έχουν στηριχθεί θρησκείες, φιλοσοφίες αλλά και λογοτεχνικά έργα.


Ερώτηση 16η: "Ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιον" έλεγαν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι. Πιστεύετε πως όλα βγαίνουν στο φως κάποια στιγμή;

Α.Ρ.: Φυσικά. Άλλωστε αποδεδειγμένα σε όλα τα αποφθέγματα τους οι αρχαίοι Έλληνες έκρυβαν αμέτρητη σοφία.


Ερώτηση 17η: Για ποιο λόγο πιστεύετε πως πρέπει οι αναγνώστες να διαβάσουν το βιβλίο σας;

Α.Ρ.: Δεν υπάρχει πρέπει. Διαβάζεις ένα βιβλίο γιατί σε αγγίζει η ιστορία που διατρέχει στις σελίδες του, γιατί σου αρέσει το ύφος του συγγραφέα ή ακόμα γιατί σε εντυπωσίασε πολύ το εξώφυλλο και μπήκες στον πειρασμό να το αγοράσεις. Αν έπρεπε να σκεφτώ ένα λόγο για να προτείνω στους αναγνώστες να διαβάσουν το «Ελίφ» είναι γιατί μπορεί να τους ταξιδέψει σε μια άλλη εποχή, σε μία άλλη διάσταση, να τους βγάλει κρυμμένα συναισθήματα και να τους βάλει στην διαδικασία σκέψης αυτής της αιώνιας μάχης που λέγαμε πιο πριν ανάμεσα στο φως και στο σκοτάδι, στο καλό και στο κακό.


Ερώτηση 18η: Τι θα θέλατε να πείτε στους αναγνώστες σας;

Α.Ρ.: Ευχαριστώ. Νομίζω είναι η μοναδική λέξη που μπορεί να συμπεριλαμβάνει την τιμή που νιώθω και την αγάπη μου για το αναγνωστικό κοινό.


Ερώτηση 19η: Θα θέλατε να μας πείτε μερικά λόγια για το επόμενό σας συγγραφικό βήμα;

Α.Ρ.: Υπάρχουν αρκετά ανοιχτά «μέτωπα» στο συγγραφικό μου πεδίο αυτή τη στιγμή. Άμεσα θα κυκλοφορήσει το «Malordo» μια διαφορετική εντελώς συγγραφική προσπάθεια αφού αγγίζει λίγο τα όρια της θρίλερ λογοτεχνίας. Υπάρχει βέβαια και ένα παιδικό παραμύθι που είναι στα εκδοτικά μας πλάνα μέσα στο 2016 και φυσικά η ιστορία της νενέ


Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για τη συνέντευξη που μου παραχωρήσατε! Εύχομαι κάθε επιτυχία και καλοτάξιδα τα βιβλία σας!!!




Η Άννα Ραζή γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Αργότερα σπούδασε Γαλλική Φιλολογία στο πανεπιστήμιο της Σορβόνης, Από πολύ μικρή όμως ο έρωτάς της για τη λογοτεχνία της άνοιξε τις πόρτες του μαγικού κόσμου της γραφής.
"Ελίφ" και "Σκιές από πένα" κυκλοφόρησαν το 2015 από τις εκδόσεις Anima εκδοτική.




"Ελίφ" 
Η πορεία και οι διαπροσωπικές σχέσεις μιας οικογένειας μέσα σε ένα ιστορικό πλαίσιο που ξεκινά από τη Σμύρνη του 1919 και φτάνει μέχρι την Αθήνα του '45. Έρωτες, φαντασία και μαγεία μέσα σε δύο μεγάλες καταστροφές που συγκλόνισαν το ελληνικό Έθνος, την καταστροφή της Σμύρνης και το ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων.




 "Σκιές από πένα" 
Ποιητική συλλογή



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου