Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2018

Κριτική Βιβλίου “Ταξίδι στο Βασίλειο της Φαντασίας 2. Η αναζήτηση της Ευτυχίας” του Geronimo Stilton

Ο Geronimo Stilton επιστρέφει ξανά με μία νέα περιπέτεια στον κόσμο της Φαντασίας. Αυτή τη φορά πρέπει να βοηθήσει στην ανεύρεση του μυστικού της Ευτυχίας. Η συντροφιά της Ευτυχίας αποτελείται και πάλι από ποικίλες προσωπικότητες. Μαζί του θα είναι ο Δράκος του Ουράνιου Τόξου, η Φλύαρη Χήνα, ο Χαμαιλέοντας και γλυκατζής Μπιμπίκης, η Πριγκίπισσα του Χιονιού –Λευκή– και ο Όσκαρ Κατσαριδάκης. Όλοι μαζί φεύγουν προς αναζήτηση της Ευτυχίας, μία αποστολή που τους ανέθεσε η Φλορίντα, η Βασίλισσα των Νεράιδων.
Θα καταφέρουν να γλιτώσουν από τη Βασίλισσα των Μαγισσών; Ποιες είναι οι τρεις Μάγισσες από τις οποίες κινδυνεύει ο Τζερόνιμο; Σε τι μπελάδες θα μπλέξουν στη χώρα των Ορκ; Τι ανοίγουν όλα αυτά τα κρυστάλλινα κλειδιά που βρίσκει ο Τζερόνιμο σε διάφορα σημεία; Πού θα τους οδηγήσει ο χάρτης της Ευτυχίας; Πόσο γλυκιά είναι η χώρα των Γλυκών; Θα βρουν τη λύση που ζητάνε στη χώρα των Παιχνιδιών; Γιατί στη χώρα του Χρυσού δεν κατοικούν άνθρωποι; Στη χώρα των Παραμυθιών γιατί δεν υπάρχει Βασιλιάς ή Βασίλισσα;
Όλες οι απαντήσεις θα αποκαλυφθούν βήμα – βήμα και όσο η περιπέτεια συνεχίζεται. Λαχταριστές συνταγές, εκμάθηση του σκακιού, ουσιαστικά μηνύματα, διδάγματα, πολύτιμες συμβουλές και γνώσεις μας παρέχονται στις σελίδες που διαδέχονται η μία την άλλη.
Μάγισσες και κακά πρόσωπα συναντά η συντροφιά της Ευτυχίας. Το μυστικό δεν πρέπει να αποκαλυφθεί σε κανέναν.
Ο Τζερόνιμο θέτει έναν νέο στόχο, πρέπει να φέρει εις πέρας την αποστολή της Βασίλισσας Φλορίντας. Η εμπιστοσύνη που του δείχνει τον επιφορτίζει με ακόμα περισσότερες ευθύνες.
Πολλά τα μηνύματα που υπάρχουν και στο δεύτερο βιβλίο της σειράς “Ταξίδι στο Βασίλειο της Φαντασίας”.
Ένα από αυτά είναι η ευτυχία. Πόσο μακριά τη βλέπουμε; Μήπως όμως είναι πιο κοντά από όσο νομίζουμε; Μήπως ένα χαμόγελο, ένας καλός λόγος και ένα καλωσόρισμα μπορούν να αλλάξουν όχι μόνο εμάς αλλά και τους συνανθρώπους μας;
Εξίσου σημαντικό μήνυμα είναι η φιλία. Μέχρι που μπορεί να φτάσει κάποιος για τον φίλο του; Μπορεί να κατανικήσει ακόμα και τις φοβίες για να βρεθούμε δίπλα του, για να τον στηρίξουμε, για να τον σώσουμε;
Όλες οι οντότητες αξίζουν ίσης μεταχείρισης. Γιατί να βλέπουμε υποτιμητικά τον διπλανό μας; Γιατί να μην του ανοίγουμε την αγκαλιά μας; Γιατί να μην του προσφέρουμε τη φιλία μας; Κάθε χαρακτήρας είναι διαφορετικός από τον καθένα μας γι' αυτό ας μην υποβιβάζουμε κανέναν. Από όλους μπορούμε να πάρουμε ένα μήνυμα που αγνοούμε. Όλοι είναι σπουδαίοι, ο καθένας στον τομέα του.
Θέματα αναπηρίας επίσης λαμβάνουμε χώρα στις σελίδες του βιβλίου. Το ελληνικό αλφάβητο της νοηματικής ξετυλίγεται μπροστά στα μάτια μας. Τι λέτε; Θα προσπαθήσουμε να το μάθουμε για να επικοινωνήσουμε με έναν συνάνθρωπό μας που είναι κουφός; Γιατί να τον περιθωριοποιήσουμε; Ας τον δεχθούμε και ας τον αφήσουμε να μας διδάξει τη γλώσσα της νοηματικής.
Επιπλέον, η υγιεινή των δοντιών, η καθαριότητα, η τερηδόνα και άλλα πολλά δίνουν τη δυνατότητα στα παιδιά με απλά λόγια και με άμεσο τρόπο να κατανοήσουν ότι όλα θέλουν το μέτρο τους για να έχουμε την υγεία μας και να μη χρειαστεί να επισκεφτούμε τον γιατρό, ενώ θα μπορούσαμε να το αποφύγουμε.
Αγαπημένα μου αποσπάσματα είναι τα ακόλουθα.
Σελίδα 158: «Τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο... όταν αγαπάς κάποιον...»
Σελίδα 221: «Η αξία των πραγμάτων. Η τιμή δεν ανταποκρίνεται πάντα στην πραγματική αξία ενός αντικειμένου...»
Εκτός όμως του κειμένου και των σπουδαίων μηνυμάτων που δίνει στους αναγνώστες του, υπάρχει ένα ακόμα στοιχείο που κάνει ιδιαίτερο το συγκεκριμένο βιβλίο και αυτό είναι η εικονογράφησή του! Δεν αφήνει κανέναν ασυγκίνητο και το μάτι θαμπώνεται τόσο από την ιστορία που μας διηγείται ο Τζερόνιμο όσο και από τις έντονες χρωματικά παλέτες που χρησιμοποιεί ο εικονογράφος! Αναμφισβήτητα η συγκεκριμένη σειρά βιβλίων αξίζει να κοσμεί τις βιβλιοθήκες των αναγνωστών, μικρών και μεγάλων! Ένα από τα πιο όμορφα δώρα που οφείλουμε να κάνουμε στους δικούς μας ανθρώπους!




Βασιλική Διαμάντη 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου