Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2018

Κριτική Βιβλίου “Τα χαμένα χρώματα του ουράνιου τόξου” της Δελίνας Βασιλειάδη

Η Λίλα συναντά τυχαία ένα γκρίζο ουράνιο τόξο. Το κλάμα του γίνεται αντιληπτό από τη Λίλα και προσφέρεται να το βοηθήσει να βρει τα χαμένα του χρώματα.
Ποιος μπορεί να βρει τη λύση στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί; Θα καταφέρει η Λίλα να βοηθήσει το ουράνιο τόξο; Πόσο σημαντική είναι η βοήθεια που του προσφέρει;
Η Σοφή Κουκουβάγια κάνει την εμφάνισή της και μας διδάσκει ότι μπορεί να βρει λύσεις σε κάθε πρόβλημα. Έτσι, ένα ταξίδι στα λουλούδια και στα χρώματα ξεκινάει. Το κόκκινο, το κίτρινο, το πορτοκαλί, το πράσινο, το ιώδες, το μπλε και το βιολετί θα μας εμφανιστεί μέσα από διαφορετικά είδη λουλουδιών. Και η μαγεία των χρωμάτων ξεκινά.
Στο τέλος της ιστορίας θα γνωρίσουμε καλύτερα τη συγγραφέα, Δελίνα Βασιλειάδη, και την εικονογράφο, Βικτώρια Καπλάνη. Έπειτα, ακολουθούν κάποια παιχνίδια για την ψυχαγωγία και τη διεύρυνση του νου.
Πρόκειται για ένα παραμύθι, το οποίο απευθύνεται κυρίως σε παιδιά της προσχολικής ηλικίας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορούν να το διαβάσουν και μεγαλύτερα παιδιά ή/και ενήλικες. Μέσα από την ανάγνωση αξίες ζωής και ανθρωπιάς έρχονται να ξεδιπλωθούν. Η καλοσύνη συναντά την αγάπη και μία αληθινή φιλία γεννιέται. Η προσφορά βοηθάει το ουράνιο τόξο να βρει και πάλι το χαμόγελο και να αισθανθεί ευτυχισμένο, χρωματίζοντας τη ζωή του και πάλι από την αρχή.
Ο συνδυασμός λέξεων και εικόνων είναι άρτιος και προσφέρει στον αναγνώστη την έκπληξη μιας μοναδικής συνεργασίας. Αξίζει να ειπωθεί ότι το παραμύθι έχει ανέβει στη θεατρική σκηνή με απόλυτη επιτυχία.
Όσοι ζητάνε ένα παιδικό βιβλίο με μηνύματα όπως είναι η φιλία, η καλοσύνη και η αγάπη τότε αυτό το βιβλίο ταιριάζει απόλυτα στις αναζητήσεις σας και στα θέλω σας. Είναι σημαντικό άλλωστε τα παιδιά να μάθουν ουσιαστικά διδάγματα –χωρίς διδακτισμούς όμως–, τα χρώματα και τα λουλούδια.


 


Βασιλική Διαμάντη 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου