Κυριακή 30 Δεκεμβρίου 2018

Κριτική Βιβλίου “Το δώρο της ζωής” της Κατερίνας Μουρίκη

Η Πάρος είναι ένα από τα πιο όμορφα κυκλαδίτικα νησιά. Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, παραμονές Χριστουγέννων “ντύνεται” με τα γιορτινά της. Ένα στολισμένο παλιό καΐκι θα στηθεί στην κεντρική πλατεία και θα φωταγωγηθεί με πολλά χρωματιστά λαμπιόνια. Όλοι είναι ευτυχισμένοι εκτός από έναν άντρα.
Ποιος είναι αυτός ο κακοντυμένος άντρας; Γιατί είναι σκυθρωπός; Γιατί αντιπαθεί τις μέρες των Χριστουγέννων; Γιατί δε μιλάει με κανέναν; Τι είναι αυτό που του έχει στερήσει τη χαρά της ζωής του; Μήπως αυτός ο περίεργος άντρας δεν είναι τόσο κακός όσο δείχνει; Θα βρει και πάλι τη χαμένη του ευτυχία; Θα γελάσει και πάλι στη ζωή του; Ο Μανωλάκης γιατί δεν βγαίνει μαζί με τα άλλα παιδιά να τραγουδήσουν τα κάλαντα; Μέχρι που μπορεί να φτάσει κάποιος για ένα μικρό παιδί;

Αυτά είναι μόνο μερικά από τα ερωτήματα που θα απαντηθούν σελίδα – σελίδα. Γιατί αυτός ο άνθρωπος κάποτε ήταν ο πιο ευτυχισμένος άνθρωπος του κόσμου. Όλα αυτά μέχρι τη στιγμή που η ζωή του θα ανατραπεί και όλα θα καταρρεύσουν σαν στημένα τραπουλόχαρτα.
Ο κίνδυνος παραμονεύει αλλά ποτέ δεν είναι αργά για θαύματα! Οι προσευχές μπορούν να εισακουσθούν και η πίστη να φωτίσει και πάλι την ψυχή της κάθε χαμένης οντότητας. Η φλόγα ποτέ δε σβήνει. Αντιθέτως, κρύβεται πολύ βαθιά μέχρι να έρθει η στιγμή να πλημμυρίσει ζεστασιά και πάλι τη ζωή μας.
Η συγγραφέας, Κατερίνα Μουρίκη, καταφέρνει μέσα από τον μεστό της λόγο και τη γραφή της να περάσει τα μηνύματα που επιθυμεί όπως η αγάπη, η ελπίδα, η καλοσύνη και η ευτυχία. Η συγκίνηση που προκαλεί σε μικρούς και μεγάλους αναγνώστες είναι ανεκτίμητης αξίας και μας δείχνει ότι ακόμα υπάρχουν δημιουργοί που γνωρίζουν πώς να μιλήσουν στην καρδιά των ανθρώπων!
Εκτός όμως της συγγραφέως, οφείλω να μιλήσω και για την εικονογράφο του βιβλίου, Κωνσταντίνα Ζαφείρη, η οποία καταφέρνει να μας μεταφέρει σε αυτή τη ζεστή γωνιά της Ελλάδας και να αναδείξει την ιστορία με έναν μοναδικό τρόπο!
Συγχαρητήρια αξίζουν εξίσου και οι δύο, εικονογράφος και συγγραφέας, για το ταλέντο τους και την αμεσότητα που προσφέρουν στους αναγνώστες τους. Αναμφίβολα, όσοι διαβάσουν αυτό το βιβλίο θα δακρύσουν, θα συγκινηθούν, θα γελάσουν και θα καταλάβουν ότι το μεγαλύτερο δώρο της ζωής είναι η πίστη, η οποία με σύμμαχο την αγάπη μπορούν να αλλάξουν τα πάντα!
Το συγκεκριμένο ανάγνωσμα είναι από τα πιο όμορφα, καλαίσθητα, πολυτελέστατα και ουσιαστικά βιβλία που έχουν γραφτεί για τον άνθρωπο, την ψυχή του, την καρδιά του και το πνεύμα των Χριστουγέννων που φωτίζει κάθε σκοτεινό δρόμο που διαβαίνει κατά τη διάρκεια της ζωής του σε αυτόν τον κόσμο!





Βασιλική Διαμάντη 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου