Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2019

Συζητώντας με την Τόνια Λαλούση


Ερώτηση 1η: Ποιος/α είναι ο/η αγαπημένος/η σας συγγραφέας;

Τ.Λ.: Υπάρχουν πολλοί συγγραφείς που με εμπνέουν, αλλά ξεχωρίζω τον Τζο Νέσμπο γιατί ήταν η αφορμή να αγαπήσω την αστυνομική λογοτεχνία.


Ερώτηση 2η: Ποιο είναι το πρώτο βιβλίο που διαβάσατε;

Τ.Λ.: Ο μικρός πρίγκιπας.


Ερώτηση 3η: Τι σας ώθησε να ξεκινήσετε τη συγγραφή;

Τ.Λ.: Δεν ήταν κάτι που είχα προετοιμάσει στο μυαλό μου. Δεν το είχα σκεφτεί ποτέ. Προέκυψε εντελώς αυθόρμητα ως μια ανάγκη έκφρασης και καταγραφής ιδεών, εικόνων και χαρακτήρων.


Ερώτηση 4η: Πώς θα χαρακτηρίζατε το βιβλίο σας “Η πτώση”;

Τ.Λ.: Η πτώση είναι το βιβλίο που έγραψα κατά τη μετάβασή μου από την αισθηματική στην αστυνομική λογοτεχνία, οπότε αποτέλεσε ένα πείραμα συνδυασμού των δύο ειδών. Πιστεύω πως στο σύνολό του κατάφερα να ισορροπήσω το ερωτικό στοιχείο με την αστυνομική περιπέτεια στο φόντο της εξιχνίασης του θανάτου μιας φοιτήτριας.


Ερώτηση 5η: Ο Πέτρος έχει δύσκολη παιδική ηλικία. Πιστεύετε ότι τα παιδικά μας βιώματα μας ακολουθούν και στην ενήλικη ζωή;

Τ.Λ.: Το πιστεύω απόλυτα. Η οικογένεια είναι ένας από τους πρωτογενείς φορείς κοινωνικοποίησης και κατά τη γνώμη μου είναι ο σημαντικότερος. Μέσα σε αυτήν χτίζεται η συμπεριφορά και ο χαρακτήρας. Πλάθεται η συνείδηση. Συνεπώς στην περίπτωση του Πέτρου πιστεύω πως τα προβλήματα που αντιμετώπισε όταν ήταν παιδί τον έκαναν αργότερα πιο εύθραυστο, με αποτέλεσμα να χρειαστεί αρκετή προσωπική προσπάθεια για να ξεπεράσει τους δικούς του δαίμονες.


Ερώτηση 6η: Η Άννα θα βιώσει την απώλεια και η ψυχική της κατάσταση θα καταρρακωθεί. Μπορεί ο άνθρωπος να ορθοποδήσει μόνος του ή χρειάζεται κάποια βοήθεια για να τα καταφέρει, ποια είναι η άποψή σας;

Τ.Λ.: Κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός. Καθένας αντιδράει με τον δικό του τρόπο σε κάθε ερέθισμα. Υπάρχουν άνθρωποι που βρίσκουν δύναμη, ακόμη κι όταν δεν υπάρχει και στέκονται με θάρρος απέναντι σε όλα, ενώ άλλοι παραδίνονται όταν βρεθούν αντιμέτωποι με την παραμικρή δυσκολία. Πιστεύω πως έχει να κάνει γενικά με την ψυχική ισορροπία και την εξισορρόπηση της λογικής και του συναισθήματος. Το να ζητάει κάποιος βοήθεια είναι απόλυτα φυσιολογικό, αρκεί να μην στηρίζεται στους άλλους, γιατί έτσι θα καταλήξει να χάσει τον εαυτό του.


Ερώτηση 7η: Στο βιβλίο σας βλέπουμε η ευτυχία με τη δυστυχία να κρέμονται από μία κλωστή. Πόσο εύκολο ή δύσκολο θεωρείτε ότι είναι για να μεταβεί κάποιος από τη μία κατάσταση στην άλλη;

Τ.Λ.: Πολύ εύκολο δεν είναι; Η ζωή είναι γεμάτη ανατροπές, ωστόσο και πάλι πιστεύω πως όλα κινούνται γύρω από την προσωπική ισορροπία. Όταν έχεις χτίσει έναν ακέραιο χαρακτήρα μπορείς να διαχειριστείς κάθε πρόκληση και οι διακυμάνσεις από την ευτυχία στη δυστυχία και αντίστροφα καταλήγουν στο τέλος να φαίνονται σαν μια ευθεία γραμμή. Προσωπικά δεν θα έλεγα ότι ανήκω σε αυτήν την κατηγορία, αλλά προσπαθώ συνεχώς για το καλύτερο και η συγγραφή με έχει βοηθήσει πολύ στον τομέα της αυτοβελτίωσης.


Ερώτηση 8η: Τα ψέματα θα οδηγήσουν ανθρώπους να γίνουν θύματα και θύτες. Γιατί ο άνθρωπος αναλώνεται σε ψευδείς ειδήσεις και δεν πορεύεται με γνώμονα την αλήθεια; Είναι κάτι που έχει να κάνει με εξωτερικούς παραγόντες ή όχι;

Τ.Λ.: Μερικές φορές η αλήθεια είναι πολύ γυμνή για να βγει στο φως και ο άνθρωπος εφησυχάζεται πίσω από πλασματικές και αναληθείς καταστάσεις. Νομίζω πως κατά κύριο λόγο δεν είναι αποτέλεσμα εξωτερικών παραγόντων, αλλά της προσωπικής επιλογής να απέχουμε από την αλήθεια, επιλέγοντας τον εύκολο δρόμο της παραπλάνησης του ίδιου μας του εαυτού, που φυσικά μας προσφέρει μόνο μια προσωρινή ηρεμία. Όσο μεγαλύτερη έκταση παίρνει ένα ψέμα, τόσο περισσότερες είναι και οι επιπτώσεις στο άτομο και γενικά στην εκάστοτε εμπλεκόμενη κατάσταση.


Ερώτηση 9η: Τι θα θέλατε να πείτε στους αναγνώστες σας;

Τ.Λ.: Να συνεχίσουν να ταξιδεύουν μέσα από τα βιβλία που επιλέγουν, γιατί καθένα από αυτά είναι ένας καινούριος κόσμος που κάθε συγγραφέας τούς καλεί να εξερευνήσουν.


Ερώτηση 10η: Θα θέλατε να μας πείτε μερικά λόγια για το επόμενο συγγραφικό βήμα σας;

Τ.Λ.: Το καινούριο μου βιβλίο θα κυκλοφορήσει περίπου μέχρι το τέλος του Δεκεμβρίου. Είναι ένα αμιγώς αστυνομικό μυθιστόρημα, που θίγει την έννοια της τελειότητας, ως σημείο αναφοράς για την κατάκτηση της κορυφής και της κοινωνικής αναγνώρισης. Θα δούμε πού μπορεί να φτάσει ένας άνθρωπος για τη δόξα και την προσωπική καταξίωση.


Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για τη συνέντευξη που μου παραχωρήσατε! Εύχομαι κάθε επιτυχία και καλοτάξιδο το βιβλίο σας!!!

Τ.Λ.: Κι εγώ σας ευχαριστώ για τις υπέροχες ερωτήσεις σας!





Η Τόνια Λαλούση γεννήθηκε το 1993 στην Καλαµάτα και σπούδασε Βιολογία στο Πανεπιστήµιο Πατρών. Τον Μάιο του 2017 ολοκλήρωσε το πρώτο της βιβλίο, ένα ροµαντικό µυθιστόρηµα µε τίτλο Ακροβατώντας στον χτύπο της καρδιάς, το οποίο κυκλοφορεί στο Amazon. Η σταδιακή µετάβαση του ενδιαφέροντός της από την αναγνωστική σφαίρα του ροµαντικού στα µυστήρια και τις περιπέτειες της αστυνοµικής λογοτεχνίας, την οδήγησε στη συγγραφή του νέου της βιβλίου, µε τίτλο Η πτώση, ένα κράµα αστυνοµικού και ροµαντικού µυθιστορήµατος. Θεωρεί πως, ενώ γράφει κανείς ένα βιβλίο, µπορεί να γνωρίσει καλύτερα τον εαυτό του και να ψυχογραφήσει πιο εύστοχα τους γύρω του. Κάθε συγγραφική απόπειρα είναι γι’ αυτήν ένα νέο ταξίδι, µε αρχηγούς τους ήρωες των βιβλίων της, οι οποίοι καθορίζουν την εξέλιξη της εκάστοτε ιστορίας.
Επικοινωνήστε µε τη συγγραφέα στην ιστοσελίδα της www.bookshine.weebly.com ή στη σελίδα της στο Facebook, www.facebook.com/bookshinetonia
(2018) Η πτώση, Εκδόσεις Πηγή
(2017) Ακροβατώντας στο χτύπο της καρδιάς, Ιδιωτική Έκδοση





Η Πτώση
Ένα τετράδιο µε προσωπογραφίες.
Τίποτα που να µαρτυρά
την ταυτότητα του δηµιουργού του.
Τίποτα, εκτός από ένα µονόγραµµα: ΖΖ.
H νεαρή αστυνοµικός Άννα Ηλιοπούλου είναι έτοιµη να παρατήσει για πάντα τη δουλειά της, όταν βρίσκει ξανά την ελπίδα σε µια νέα υπόθεση που αφορά τον µυστηριώδη θάνατο µιας φοιτήτριας. Η άφιξη, όµως, του εγκληµατολόγου Πέτρου Δεληγιάννη, συνταράσσει ακόµη περισσότερο τον ήδη κλονισµένο κόσµο της. Με φόντο τη σύγχρονη Αθήνα, οι δυο τους συνεργάζονται για την εξιχνίαση της υπόθεσης, αλλά τα λάθη και οι παρερµηνείες τούς επιστρέφουν συνέχεια στο µηδέν.
Η γνωριµία τους εξελίσσεται σε µια ερωτική µάχη, καθώς η Άννα γοητεύεται από τον έξυπνο αλλά απόλυτο χαρακτήρα του Πέτρου, τη στιγµή που αυτός βρίσκεται αντιµέτωπος µε το εγώ του και τους φόβους του. Η υπόθεση του θανάτου της φοιτήτριας φαίνεται πως θα κλείσει όταν το ψέµα µεταµφιέζεται σε αλήθεια και το λάθος µοιάζει η πιο σωστή επιλογή.
Το αίνιγµα βρίσκεται στο µονοπάτι
που οδηγεί στην Πτώση.
Θα µπορέσουν ο Πέτρος και η Άννα
να βρουν τη λύση;


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου