Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2019

Κριτική Βιβλίου “Η Παναγία ταξιδεύει με τα παιδιά” της Αγγελικής Θ. Μαστρομιχαλάκη

Οκτώ παιδιά, τα οποία έχουν όλοι τα ονόματα της Παναγίας, θα συναντηθούν σε μία διαδρομή και η γνωριμία τους θα σημάνει μία νέα φιλία ενώ οι γνώσεις του κάθε παιδιού αλληλοσυμπληρώνουν το άλλο.
Το γαλάζιο της θάλασσας κάνει την αφήγηση των παιδιών πιο εύκολη και η ξεγνοιασιά που προσφέρει οδηγεί τους ήρωες να λυθούν και να αποκτήσουν μία ιδιαίτερη οικειότητα.
Αρχικά, θα αναλύσει ο καθένας από μία περίοδο της ζωής της Θεοτόκου Μαρίας. Από τη σύλληψή της από τους θεοπατέρες, Ιωακείμ και Άννης, τη γέννησή της, τα Εισόδια της Θεοτόκου, τον Ευαγγελισμό της, τη συνάντηση της Μαρίας με την Ελισάβετ, τη γέννηση του Χριστού, τα θαύματά του και όλη την πορεία του Υιού της, του Ιησού.
Έπειτα, έχουμε κάποιες συζητήσεις των παιδιών που αναφέρουν γεγονότα της ζωής τους αισθανόμενοι δίπλα τους την Παναγία.
Στο τέλος, υπάρχουν δραστηριότητες για τους μικρούς μας αναγνώστες για να περάσουν ευχάριστα την ώρα.
Πρόκειται για μία πολυτελής έκδοση, από σκληρόδετο εξώφυλλο, που σκοπό έχει τη γνωριμία και τη γνώση των παιδιών με την Παναγία, τη μητέρα του Χριστού και ενός εκ των σημαντικότερων προσώπων της Χριστιανοσύνης.
Οι εικόνες ζωντανεύουν στα μάτια μας δημιουργώντας μία ιδιαίτερη οικειότητα με το πρόσωπο της Παναγίας και του βίου της από τη γέννησή της μέχρι και την κοίμησή της. Μία ολόκληρη ζωή περνάει μέσα από μερικές σελίδες χαρτιού αλλά με τόσο παραστατικό τρόπο που δεν μπορεί να αφήσει κανέναν ασυγκίνητο και μη θαυμαστή της.
Η τρυφερότητα με την οποία βγαίνουν τα λόγια των μικρών μας ηρώων δείχνει περίτρανα την αγάπη της δημιουργούς, Αγγελικής Θ. Μαστρομιχαλάκη, προς το πρόσωπο της Θεοτόκου και ενός εκ των σημαντικότερων συμβόλων της Ορθοδοξίας.
Η εικονογράφηση είναι δια χειρός, Πέγκυς Φούρκα, η οποία καταφέρνει για ακόμα μία φορά να οπτικοακοποιήσει το περιεχόμενο του βιβλίου.
Το συγκεκριμένο ανάγνωσμα είναι ένα από τα πιο σημαντικά βιβλία που πρέπει να κοσμούν τις βιβλιοθήκες κάθε οικογένειας που θέλει να μεταφέρει στα παιδιά της την αγάπη για τον Θεό και τη γνώση των γεγονότων που έλαβαν χώρα πολλά χρόνια πριν! Αποτελεί, επίσης, ένα από τα πιο όμορφα δώρα που μπορεί να προσφέρει κάποιος στο βαφτιστήρι του ή σε έναν φίλο του παιδιού του!
 
 
 
 
 
Βασιλική Διαμάντη 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου