Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2019

Κριτική Βιβλίου “Η Δούκισσα της Πλακεντίας” του Θάνου Κονδύλη


Η Δούκισσα της Πλακεντίας είναι μία αινιγματική προσωπικότητα με μία ανυπέρβλητη αγάπη για την Ελλάδα. Λίγα χρόνια μετά την ίδρυση του Ελληνικού κράτους θα εγκατασταθεί μόνιμα, πλέον, στην Ελλάδα μαζί με την κόρη της, Ελίζα. Ως χαρακτήρας υπήρξε δυναμικός, εκρηκτικός, μοναδικός, δοτικός και μυστηριώδης.κατά τη διάρκεια της ζωής της στην Ελλάδα απέκτησε πολλούς φίλους και εχθρούς, τους οποίους ευεργέτησε σε κάθε της βήμα και προσπάθεια. Προσωπικότητες έντονες την αγάπησαν και τη μίσησαν. Μεταξύ αυτών η οικογένεια του πρώτου Κυβερνήτη της χώρας –Ιωάννη Καποδίστρια–, η Αμαλία –βασίλισσα της χώρας και γυναίκα του Όθωνα–, η οικογένεια των Μαυρομιχαλέων κ.α.
Η Δανάη Θόρτον καλείται από την εφημερίδα στην οποία εργάζεται να επισκεφτεί το νεοσύστατο κράτος της Ελλάδος να πάρει συνέντευξη από τη Δούκισσα της Πλακεντίας ώστε να γνωρίσουν όλοι ποια είναι αυτή η ιδιαίτερη προσωπικότητα που πρόσφερε τη μεγαλύτερη περιουσία σε αυτή τη μικρή χώρα. Ταυτόχρονα, μαζί με αυτή της την αποστολή θα προσπαθήσει να φέρει εις πέρας και μία δική της, προσωπική. Να βρει το μέρος όπου σκοτώθηκε ο πατέρας της, επίσης μεγάλος φιλέλληνας, και να αφήσει λίγα λουλούδια στον τάφο του.
Πολλές γνωστές ιστορικές προσωπικότητες θα περάσουν από τις σελίδες του βιβλίου, όπως ο Καποδίστριας, ο Μαυρομιχάλης, ο Μακρυγιάννης, ο Σπύρος Μπίμπισης κ.α. Όλοι τους αποκτούν σάρκα και οστά και η ιστορία ξεδιπλώνεται μπροστά στα μάτια των αναγνωστών σελίδα – σελίδα. Αλήθειες και ψέματα ξετυλίγουν το κουβάρι τους με τη μαεστρία της ιδιαίτερης γραφής του Θάνου Κονδύλη.
Η έρευνα του συγγραφέα είναι εμφανής σε κάθε σημείο της ανάγνωσης και προσφέρει στον αναγνώστη πληροφορίες που πιθανόν να αγνοεί. Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο ότι η πλειοψηφία των ανθρώπων όταν ακούσουν το όνομα Δούκισσα της Πλακεντίας το μυαλό τους πάει αυτομάτως στη στάση του ΜΕΤΡΟ. Αυτό αποδεικνύει περίτρανα ότι οι Έλληνες αγνοούν την ιστορία του τόπου τους για ποικίλους λόγους, τους οποίους δε χρειάζεται να αναλύσω αυτή τη στιγμή. Βέβαια, το μυθιστόρημα δεν είναι αμιγώς ιστορικό καθώς υπάρχουν χαρακτήρες μυθοπλαστικοί όπως αυτός της Δανάης Θόρτον.
Αναμφίβολα, κάθε αναγνώστης θα μαγευτεί από τη λιτή και πλούσια σε ιστορία γραφή του Θάνου Κονδύλη, θα γνωρίσει άγνωστες πτυχές της ζωής της Δούκισσας της Πλακεντίας και των διαπλοκών που συνέβαιναν εκείνα τα χρόνια, τα οποία σε αυτό το κομμάτι δε φαντάζουν και τόσο μακρινά και θα γοητευτεί από τον χαρακτήρα της Σοφία ντε Μαρμπουά – Λεμπρέν που είχε κάτι το απροσπέλαστο αλλά και τόσο οικείο ταυτόχρονα με έναν ιδιαιτέρως αινιγματικό τρόπο! Διαβάστε το οπωσδήποτε και θα εντυπωσιαστείτε από το συγκεκριμένο πόνημα!





Βασιλική Διαμάντη 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου