Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2019

Κριτική Βιβλίου “Ένα αερόστατο για τον παππού” της Μαρίας Καλτσή

Ο πεντάχρονος Πέτρος έχει την τέλεια σχέση με τον παππού του. Κάθε φορά που του επιτρέπουν οι δουλειές των γονιών του να τον επισκεφτεί, μιας και ζουν σε διαφορετικούς νομούς, απολαμβάνει το παιχνίδι με τον παππού του. Δυστυχώς, όμως, κάποια στιγμή ο παππούς του “φεύγει” και όλα αλλάζουν στη ζωή του Πέτρου.
Η συγγραφέας, Μαρία Καλτσή, καταφέρνει για ακόμα μία φορά να κεντρίσει το ενδιαφέρον των αναγνωστών του αλλά με μία ιστορία πολύ διαφορετική από όσες μας έχει συνηθίσει.
Η απώλεια είναι το επίκεντρο της ιστορίας της και πώς μπορεί να τη διαχειριστεί κυρίως ένα παιδί. Μας καθιστά σαφές ότι ένα παιδί είναι πιο δύσκολο να μπορέσει να κατανοήσει την απώλεια και περισσότερο να την αποδεχθεί.
Η ιδιαίτερη γραφή και η ζεστασιά με την οποία η δημιουργός περικλείει την ιστορία της εκτός από θαυμασμό προκαλεί και συγκίνηση. Τα συναισθήματα διαδέχονται το ένα το άλλο. Από τη λύπη και τη στεναχώρια μας μεταφέρει στην ελπίδα, την αισιοδοξία και στην επούλωση των πληγών. Άλλωστε, ο αφουγκρασμός που προσφέρει και η παρηγοριά χωρίς τυμπανοκρουσίες και διδακτισμό δίνουν στον μικρό μας αναγνώστη να κατανοήσει τη βαθύτερη έννοια της ανθρώπινης ύπαρξης, ότι κανείς δε φεύγει ουσιαστικά από δίπλα μας όσο εμείς τον μνημονεύουμε, τον σκεφτόμαστε και τον έχουμε μέσα στην καρδιά μας.
Μετά την ιστορία, οι γονείς θα βρουν ένα σημείωμα της ψυχολόγου, Νένας Γεωργιάδου, μέσα στο οποίο καταφέρνει να δείξει τον δρόμο που οφείλουμε εμείς ως μεγάλοι να ακολουθήσουμε προκειμένου να βοηθήσουμε τα παιδιά να κατανοήσουν αυτή τη νέα συνθήκη της ζωής τους.
Τέλος, ακολουθούν μερικές δραστηριότητες για τους μικρούς μας φίλους όπου μπορούν να περάσουν δημιουργικά και ευχάριστα την ώρα τους.
Η εικονογράφηση ανήκει στον Αριστείδη Καραβία, ο οποίος με έναν μαγικό τρόπο κατάφερε να δώσει μία ευχάριστη και ζωντανή νότα στις στιγμές που ανάγνωση μπορεί να δυσκολέψει κάποιους ανθρώπους. Η χρωματική του παλέτα συνδέεται άμεσα και με τα μηνύματα που μας προσφέρει η συγγραφέας και η ελπίδα μένει ζωγραφισμένη στην ψυχή των αναγνωστών!
Προσφέρετε στο παιδί σας το συγκεκριμένο ανάγνωσμα και αναμφίβολα θα καταφέρουν να κατανοήσουν αυτό το δύσκολο θέμα και να πάρουν τις απαντήσεις που ζητάνε! Άλλωστε, τι πιο όμορφο από την κατανόηση μέσω της ανάγνωσης ενός παραμυθιού όπου όλα είναι πιο ρομαντικά, αισιόδοξα και κατανοητά όταν ο δημιουργός διακρίνεται από τέτοια ευαισθησία όπως η Μαρία Καλτσή!
 
 
 
 
 
Βασιλική Διαμάντη 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου