Πέμπτη 8 Ιουνίου 2017

Η ιστορία ξεκινάει από τα Χανιά το 1898 και περιγράφει την αρμονική ζωή των Κρητικών και των Τουρκοκρητικών και πως η Ιστορία και η μοίρα αλλάζει την ζωή τους χωρίς να δίνει σημασία σε αληθινές  φιλίες και  αγάπες. Ένα βιβλίο που μέσα από τις σελίδες του περιγράφει την ανταλλαγή πληθυσμού το 1923…..
Από το παρελθόν μας μεταφέρει στο παρόν το 2010 στην Κωνσταντινούπολη μια εικοσάχρονη κοπέλα η Μελτέμ, μέσα σε ένα παλιό  μπαούλο ανακαλύπτει το καλά κρυμμένο μυστικό της οικογενείας της και συνειδητοποιεί ότι δεν είναι γνήσια Τουρκάλα αλλά οι ρίζες της είναι από την Κρήτη. Έτσι ξεκινάει ένα ταξίδι στο παρελθόν της οικογενείας της μέχρι που φτάνει και στην Κρήτη.
Το 1898 στα Χανιά ζει ο Χασάν μπέης Σαρικάκης με την όμορφη αλλά φιλάσθενη γυναίκα του, την αδερφή του και το μοναχογιό του τον Ντενίζ. Φίλοι του είναι ο Τούρκος Μουσταφά που ζει με την οικογένεια του, την γυναίκα του και τις δίδυμες κόρες του Σεμά και Μεριέμ, και ο Μιχάλης Μαντάκης Κρητικός και άνθρωπος που τιμάει την φιλία και τις υποσχέσεις του.
Στην αναγκαία ανταλλαγή πληθυσμών οι άνθρωποι που ξεριζώθηκαν από τον τόπο τους, άφησαν πίσω τους όλα αυτά που αγαπούσαν με πόνο ψυχής.
Ο Ντενίζ πριν αποχωρήσει από την Κρήτη με την οικογένεια του δίνει στον αδερφικό του φίλο Μανώλη Μαντάκη ένα οικογενειακό κειμήλιο και εκείνος του υπόσχετε ότι θα το φυλάξει μέχρι να έρθουν να το πάρουν.
Στο ταξίδι της Μελτέμ το 2010 πίσω στις μνήμες και τις αγάπες συναντιέται με τον απόγονο του Μανώλη και εκείνος της επιστρέφει το κειμήλιο της οικογενείας της που το φύλαγαν τόσα χρόνια.

Η συγγραφέας ξετυλίγει την ιστορία της από τα Χανιά του 19ου αιώνα με έντονες περιγραφές της ζωής και της Ιστορίας εκείνης της εποχής με τους ανθρώπους να ζουν , να ονειρεύονται και να ερωτεύονται και γύρω τους η Κρητική Επανάσταση, ο Α΄ Παγκόσμιος πόλεμος, η μικρασιατική καταστροφή  και με ωραίο και δομημένο λόγο πλέκει την ιστορία της από το χτες στο σήμερα μέχρι να δώσει το όμορφο φινάλε της ιστορίας. Ένα βιβλίο ύμνος στην αγάπη αλλά και στην πραγματική φιλία πέρα από σύνορα…….

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου