Τρίτη 6 Ιουνίου 2017

Συζητώντας με τον Θεόδωρο Παπαθεοδώρου

Ερώτηση 1η: Ποιος/α είναι ο/η αγαπημένος/η σας συγγραφέας;

Θ.Π.: Πολλοί είναι αγαπημένοι. Ξεχωρίζω όμως τον Καραγάτση αν πρέπει να αναφέρω έναν.


Ερώτηση 2η: Ποιο είναι το πρώτο βιβλίο που διαβάσατε;

Θ.Π.: Δεν μπορώ να θυμηθώ ακριβώς ποιο ήταν το πρώτο. Από τα πρώτα πάντως ήταν «Τα τέκνα του πλοίαρχου Γκραντ» του Ιουλίου Βερν, ίσως και «Ο μάγκας» της Π. Δέλτα.


Ερώτηση 3η: Τι σας ώθησε να ξεκινήσετε τη συγγραφή;

Θ.Π.: Πάντα εκφραζόμουν καλύτερα μέσω του γραπτού λόγου παρά μέσω του προφορικού. Μου άρεσε να γράφω ούτως ή άλλως, αυτό όμως που με οδήγησε στη συγγραφή με πιο ολοκληρωμένο τρόπο ήταν μία εσωτερική πρόκληση και η ψυχική επιτακτική ανάγκη για δημιουργία, έκφραση, ίσως και για διέξοδο, σε κάποια δύσκολη περίοδο της ζωής μου.


Ερώτηση 4η: Τι σημαίνει συγγραφή για εσάς;

Θ.Π.: Ανάγκη έκφρασης μέσω του γραπτού λόγου, δημιουργία, ταξίδι με εκπλήξεις, διέξοδος, μεράκι, φαντασία, γνώση, δουλειά και πολλά άλλα..


Ερώτηση 5η: Πώς θα χαρακτηρίζατε το βιβλίο σας «Ο τρίτος δρόμος είναι της αγάπης»;

Θ.Π.: Μυθιστορηματική ταξιδιάρικη περιπέτεια στα χρόνια του β παγκοσμίου πολέμου με ιδιαίτερη πλοκή, με σεβασμό στα ανθρώπινα συναισθήματα αλλά και στην ιστορική αλήθεια. Ένα βιβλίο, ένα μυθιστόρημα, με την ευρεία έννοια του όρου ιστορικό αλλά κυρίως αληθινό και ανθρώπινο.


Ερώτηση 6η: Ο Βασίλης ερωτεύεται κεραυνοβόλα την Έλενα. Πόσο σημαντικός είναι ο έρωτας στη ζωή σας;

Θ.Π.: Ο έρωτας είναι πολύ σημαντικός για εμένα όπως για όλους νομίζω τους ανθρώπους ή τουλάχιστον για τους περισσότερους. Πάντα αναζητώ τον έρωτα στη ζωή μου αλλά με απώτερο στόχο την αγάπη και όχι με τρόπο επιπόλαιο ή εφήμερο. Πιστεύω ότι το ζητούμενο είναι ο έρωτας ο οποίος θα εξελιχθεί τελικά σε αγάπη. Δίνω δηλαδή ένα προβάδισμα στην αληθινή αγάπη ούτως ή άλλως.


Ερώτηση 7η: Λένε πως στον πόλεμο και στον έρωτα τα πάντα επιτρέπονται. Στο βιβλίο σας μέσα στην ιστορία του διαφαίνεται αυτό το ρητό. Πιστεύετε πως δεν πρέπει να υπάρχουν κάποιοι φραγμοί ακόμα και σε αυτές τις δύο περιπτώσεις;

Θ.Π.: Το ρητό αυτό είναι μία πραγματικότητα. Περιγράφει κάτι που ισχύει στην πραγματική ζωή, στους πραγματικούς πολέμους, σε πολλούς από τους πραγματικούς έρωτες. Η προσωπική γνώμη μου είναι ότι η πραγματικότητα δεν θα πρέπει να μας αφαιρεί την δυνατότητα να πράττουμε το σωστό σύμφωνα πάντα με την καρδιά μας και να επιδιώκουμε το καλύτερο ως άνθρωποι. Επομένως πιστεύω ότι πρέπει να υπάρχουν κάποιοι φραγμοί σε όλα, φραγμοί όμως που καθορίζονται όχι από κοινωνικά στερεότυπα αλλά από συνειδητή αυτογνωσία, από καλοσύνη και από σεβασμό στην ανθρώπινη υπόσταση και στην ίδια την ζωή. Για την περίπτωση πολέμου αυτό σημαίνει μη χρήση χημικών ή πυρηνικών όπλων μαζικής καταστροφής, σεβασμό σε άμαχο πληθυσμό, άσυλο σε πρόσφυγες και πολλά άλλα. Για την περίπτωση του έρωτα αυτό σημαίνει αυτοέλεγχο, συνειδητότητα, αποδοχή των λαθών μας, αυτοσεβασμό και σεβασμό στον άλλον. Ωστόσο ας έχουμε στο μυαλό μας πως είμαστε άνθρωποι και πως ζούμε σε έναν παράξενο κόσμο… Μόνο η παιδεία με την ευρεία έννοια είναι αυτή που μπορεί σε βάθος χρόνου να μας κάνει καλύτερους και να αποτρέψει ακόμα και τους πολέμους.


Ερώτηση 8η: Αν θα έπρεπε να διαλέξετε τη ζωή ενός εκ των ηρώων σας για να ζήσετε, ποιόν/α θα διαλέγατε και γιατί;

Θ.Π.: Ας αφήσουμε τους ήρωες των μυθιστορημάτων να ζήσουν τη ζωή τους και ας κοιτάξουμε εμείς τη δική μας. Αυτό θα απαντούσα στην ερώτησή σας και πραγματικά είναι κάτι που το πιστεύω. Για να πω όμως κάτι πιο ουσιαστικό θα απαντήσω πως ο ήρωας που μου αρέσει και με τον οποίο έχω αρκετά κοινά στοιχεία είναι ο κεντρικός ήρωας μου, ο Βασίλης Δημακόπουλος. Η συνειδητή επιλογή του δικού του δρόμου στη ζωή όπως διαμορφώνεται μέσα στις σελίδες του βιβλίου και καθώς η ιστορία εκτυλίσσεται, αποτελεί για εμένα ένα από τα πιο σημαντικά ζητήματα γενικώς και είναι αξιοθαύμαστο ως γεγονός.


Ερώτηση 9η: Τι θα θέλατε να πείτε στους αναγνώστες σας;

Θ.Π.: Απλώς να ακολουθούν το ένστικτό τους και να προσπαθούν να κάνουν επιλογές σύμφωνα με την καρδιά και την αλήθεια τους. Συνειδητά.


Ερώτηση 10η: Θα θέλατε να μας πείτε μερικά λόγια για το επόμενο συγγραφικό βήμα σας;

Θ.Π.: Προς το παρόν νιώθω πολύ ευχαριστημένος από την συνεργασία μου με τον Ωκεανό, έναν από τους καλύτερους εκδοτικούς οίκους με διαρκή ανοδική πορεία, αλλά και από την αποδοχή του βιβλίου μου «Ο τρίτος δρόμος είναι της αγάπης» από το αναγνωστικό κοινό πανελληνίως. Το επόμενο βήμα μου έχει ήδη αρχίσει με την συγγραφή ενός νέου μυθιστορήματος αλλά δεν είναι η ώρα ακόμα για να ανακοινώσω κάτι δημοσίως. Γενικώς αποφεύγω τα μακρόπνοα σχέδια, τα μεγάλα βήματα και τις ανακοινώσεις για αυτά. Συνεχίζουμε λοιπόν και θα τα ξαναπούμε όταν θα έρθει η ώρα για κάτι συγκεκριμένο. Ευχαριστώ πολύ για τις ωραίες και πρωτότυπες ερωτήσεις σας μέσα από την καρδιά μου.


Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για τη συνέντευξη που μου παραχωρήσατε! Εύχομαι κάθε επιτυχία και καλοτάξιδο το βιβλίο σας!!!
 
 
 
 
 
 
Ο Θεόδωρος Παπαθεοδώρου γεννήθηκε στην πόλη των Πατρών το 1973. Σπούδασε νομικά στη Νομική σχολή του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και εργάστηκε αρχικά στην οικογενειακή εμπορική επιχείρηση στην Πάτρα. Αργότερα δραστηριοποιήθηκε επαγγελματικά ως πωλητής και υπεύθυνος πωλήσεων σε διάφορες επιχειρήσεις με έδρα την Αθήνα και την Πάτρα. Σήμερα διαμένει μόνιμα στην Πάτρα, εξακολουθεί να δραστηριοποιείται στον χώρο των πωλήσεων και της διαφήμισης, ενώ παράλληλα ασχολείται με τη συγγραφή.
2017 Ο τρίτος δρόμος είναι της αγάπης, εκδόσεις Ωκεανός
 
 
 
 
 
 

Ο τρίτος δρόμος είναι της αγάπης
Αρχές του Οκτώβρη του 1940. Ο Βασίλης Δημακόπουλος,νεαρός λοχαγός στην υπηρεσία αντικατασκοπίας του Ελληνικού Στρατού, θα λάβει την εντολή να μεταβείστην Ιταλία με το ψεύτικο όνομα Σέρτζιο Φινέτι. Σκοπόςτου να συλλέξει ακριβείς πληροφορίες σχετικά με τηνπιθανολογούμενη ιταλική εισβολή στην Ελλάδα. Μερικές ημέρες πριν ξεκινήσει για την επικίνδυνη αποστολήτου, γνωρίζει και ερωτεύεται κεραυνοβόλα την Έλενα.Είναι ένας έρωτας που έρχεται στην πιο ακατάλληληστιγμή...
Ύστερα από ένα περιπετειώδες σύντομο ταξίδι, φτάνει τελικά στην Ρώμη όπου και θα συνεργαστεί με τηνΠαολίνα Φεράρι, μία γυναίκα εκπληκτικής ομορφιάςπου θα παίξει σημαντικό ρόλο στη ζωή του… Κάποιος θα τον προδώσει και θα βρεθεί στις ιταλικέςφυλακές, αλλά θα καταφέρει να αποδράσει και θα βρεικαταφύγιο στις τάξεις των Ιταλών παρτιζάνων…Αίγυπτος, Ελλάδα, ʼγιον Όρος, Νέα Υόρκη, Κούβα…Μια ατέλειωτη περιπλάνηση θα τον φέρει ξανά μπροστάστη μοίρα του… Ενώπιος ενωπίω με την προδοσία τηςΈλενας. Ενώπιος ενωπίω με την αλήθεια...
Ένα λογοτεχνικό bestseller έρωτα,
πολέμου, προδοσίας και αμείωτης περιπέτειας
που θα σας συναρπάσει!
 
 
 
 
 
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου