Τρίτη 20 Ιουνίου 2017

Κριτική Βιβλίου “Βραχολούλουδο Η κόρη του Κτηνάνθρωπου” του Νίκου Κ. Σακελλαρόπουλου

Σας έχει τύχει να διαβάσετε ένα βιβλίο και να νιώσετε οργή από τις πρώτες σελίδες για έναν “υπάνθρωπο”; Αν όχι, σε αυτό το βιβλίο σίγουρα θα το νιώσετε!
Το βιβλίο χωρίζεται σε τρία μέρη. Το πρώτο μέρος είναι εξ' ολοκλήρου μυθοπλαστικό. Το δεύτερο βασίζεται σε αληθινά γεγονότα στο λεπροκομείο της Σπιναλόγκας. Και το τρίτο μέρος είναι επίσης μυθοπλαστικό με τα τοπία και τα ιστορικά γεγονότα να είναι πέρα ως πέρα αληθινά.
Ηρωίδα του βιβλίου είναι η Κατερινιώ, η οποία γεννήθηκε στα τέλη του 1800, μία περίοδο όπου η ληστοκρατία έδινε και έπαιρνε. Όπως επίσης και η καταπίεση και η κακοποίηση της γυναίκας. Τα κορίτσια από πολλούς θεωρούνταν “κατάρα” και ο φταίχτης για τη γέννησή τους μόνο η μάνα του κοριτσιού.
Η Κατερινιώ στα δεκαεννιά της θα ερωτευτεί παράφορα έναν νεαρό, τον Φίλιππο. Ο πατέρας θα έχει διαφορετική άποψη και με το ζόρι θα την παντρέψει με έναν λήσταρχο. Μία στιγμή αρκεί για να καταφέρει να ξεφύγει από τη βίαιη συμπεριφορά του και θα δραπετεύσει. Θα επιστρέψει στο χωριό της αλλά πλέον δεν είναι ασφαλής. Θα αναγκαστεί μετά από ένα γεγονός να εγκαταλείψει την αδερφή της και την μέχρι πρότινος όμορφη ζωή της. Στη διαδρομή για τη σωτηρία της θα βρεθεί σε μία ομάδα τσιγγάνων. Η γριά τσιγγάνα θα τη λυπηθεί και θα τη βοηθήσει να φύγει για την Κρήτη. Θα της σταθεί σαν μάνα όλες τις ημέρες που θα είναι δίπλα της και το δέσιμό τους θα είναι αναπόφευκτο. Ένα δέσιμο, το οποίο θα κρατήσει για μια ολόκληρη ζωή! Μετά από μεγάλη ταλαιπωρία θα φτάσει στον Πειραιά και από εκεί θα πάρει το καράβι για την Κρήτη με σκοπό να βρει το μοναστήρι και να πάει καλόγρια. Στο καράβι θα γνωρίσει τον Αργύρη, έναν γιατρό του λεπροκομείου της Σπιναλόγκας. Μέσα από τις εξιστορήσεις του θα αγαπήσει αυτό το ιδιαίτερο μέρος και θα θελήσει να βοηθήσει τους ασθενείς, οικονομικά και δίνοντάς τους βοήθεια ως νοσοκόμα. Μετά από κάποια γεγονότα και με τη βοήθεια του Αργύρη θα απορρίψει την ιδέα της νοσηλεύτριας και θα βρεθεί στον αρχικό της στόχο, στο να μονάσει.
Τη συνέχεια δε σας την αποκαλύπτω... Θα σας αφήσω να την ανακαλύψετε μόνοι σας διαβάζοντας αυτό το εξαιρετικό μυθιστόρημα, τόσο λεξιλογιακά όσο και μυθιστορηματικά. Πρόκειται για ένα βιβλίο με ιδιαίτερο θέμα και μία ξεχωριστή προσέγγιση από τον συγγραφέα. Η γραφή του είναι γλαφυρή, μεστή, λυρική και ποιητική που αγγίζει την τελειότητα! Απευθύνεται σε σκεπτόμενους ανθρώπους, οι οποίοι επιθυμούν να διαβάσουν κάτι διαφορετικό από τα γλυκανάλατα και συνηθισμένα! Με εξέπληξε το λεξιλογιακό επίπεδό του αλλά και το ξεδίπλωμα της γυναικείας ψυχολογίας. Πράγμα δύσκολο για έναν άντρα, κατά τη γνώμη μου! Διαβάστε το και δε θα χάσετε! Πιστέψτε με!





Βασιλική Διαμάντη
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου