Τετάρτη 28 Ιουνίου 2017

Κριτική Βιβλίου “Γαλάζια πεταλούδα” της Άννας Ραζή

Έχουμε συνηθίσει να διαβάζουμε συνέχειες βιβλίων και όχι ένα βιβλίο, του οποίου η ιστορία του είναι προγενέστερη από το προηγούμενο. Και όμως το συγκεκριμένο βιβλίο είναι το prequel του “Ελίφ”.
Ελίφ γίνεται η Σουλτάνα, η οποία γαλουχείται από τη νενέ Μελισσίνη, με την οποία μοιάζει πάρα πολύ. Έχει πάρει τα κατάξανθα μαλλιά της και τα πράσινα αμυγδαλωτά της μάτια. Η δύναμή της είναι μεγάλη.
Αλλά πως θα την “εκμεταλλευτεί”; Θα συμμαχήσει με το καλό ή με το κακό; Θα επέμβει στα μελλούμενα ταράζοντας την ισορροπία του σύμπαντος; Θα αφήσει τη Μοίρα να πράξει όπως προστάζει το ριζικό του καθενός; Θα διαβάσει τη δική της μοίρα;
«Κάθε τρεις γενιές και μία Ελίφ. Έτσι πρόσταξε η μοίρα».
Η Ζένη και η Σέβω είναι οι δίδυμες αδερφές της και ο Γρηγορός ο αδερφός της. Ο αδερφός της καλόκαρδος, οι δίδυμες με ζήλια. Ενώ η Ζένη γεμίζει την καρδιά της και με μίσος. Η Σουλτάνα – Ελίφ είναι καλόκαρδη, μεγαλόψυχη, ανθρώπινη και δοτική. Καταφέρνει και κερδίζει την εμπιστοσύνη και τον σεβασμό όλης της Σμύρνης. Δεν είναι και λίγο. Θα αγαπηθεί πολύ και θα αγαπήσει με πάθος. Κάποια στιγμή θα βρεθεί στο δίλημμα να επέμβει για τον αγαπημένο της στα γραμμένα ή να αφήσει τα μελλούμενα ως έχουν. Δύσκολη απόφαση αυτή που θα πρέπει να πάρει και με επιπτώσεις και από τις δύο τις πλευρές.
Σας παραθέτω μερικά κομμάτια που μου έδωσαν τροφή για σκέψη και θαυμασμό.
Εκείνα τα χρόνια συνήθιζαν να σερβίρουν το εκμέκ με φρέσκο χιόνι και όχι με παγωτό (σελ 38). Παράξενο έθιμο αλλά σε προδιαθέτει να δοκιμάσεις αυτόν τον περίεργο συνδυασμό… «Οι άνθρωποι που ζήτησαν σκοτάδι να ποιούν, σκοτάδι θα γεννήσουν»… (σελ 186). «Το καλό και το κακό έτσι χωρίζονται παιδί μου, κάποιοι είναι καταδικασμένοι αιώνια να ζουν στο σκοτάδι και κάποιοι μπορούν να περάσουν την αιωνιότητα μέσα στο φως»… (σελ 249).
Για ακόμα μία φορά κατάφερε η Άννα Ραζή να με συντροφεύσει και να με μαγέψει μέσα και από αυτό το βιβλίο. Χωρίς φανφάρες και υπερβολές η συγγραφέας καταφέρνει να κρατήσει αμείωτο το ενδιαφέρον στους αναγνώστες της και να τους κερδίσει για ακόμα μία φορά. Η αγάπη, η ειλικρίνεια και ο σεβασμός είναι οι οδηγοί του μυθιστορήματος που γίνονται οι στυλοβάτες της ιστορίας μέχρι και το τέλος. Ψέματα, υποκρισίες, ζήλια, κακία, μίσος συγκρούονται περίτεχνα με την αλήθεια, την αγάπη, τη δοτικότητα, τη συμπόνια και την εμπιστοσύνη. Από αυτή τη σύγκρουση μόνο η μία πλευρά θα μπορέσει να νικήσει. Ποια θα είναι αυτή; Δε θα σας το πω, εννοείται! Θα σας αφήσω να το ανακαλύψετε μόνοι σας! Πρόκειται για ένα δυνατό μυθιστόρημα, με έντονο το στοιχείο του μυστηριώδες και του άγνωστου, με διδάγματα και πολλά συναισθήματα! Η ροή του γρήγορη, με αρκετούς διαλόγους και πολυδιάστατους χαρακτήρες που έρχονται να συναρπάσουν τους αναγνώστες του! Λάτρεψα τη Σουλτάνα και αγάπησα τον τρόπο σκέψης της και των ευθυνών της που αναλαμβάνει με κάθε κόστος. Είναι η ισχυρή Ελίφ της οικογένειας άλλωστε. Και δεν μπορείς παρά να την λατρέψεις και να την σεβαστείς!





Βασιλική Διαμάντη
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου