Δευτέρα 26 Ιουνίου 2017

Το Ρόδο της Τοσκάνης είναι ένα υπέροχο μυθιστόρημα εποχής που συνδυάζει την ιστορία με το κοινωνικό δράμα και το ρομαντισμό εμπλουτισμένο με μεταφυσικά στοιχεία. Κεντρική του ηρωίδα η Ρόζα Μπελόκι, ορφανή και  μεγαλωμένη στο μοναστήρι του Σάντο Σπίριτο, με μοναδικό στοιχείο για την ταυτότητα της ένα ασημένιο κλειδί που βρέθηκε μέσα στα σπάργανα του βρέφους. Η Ρόζα είναι μια ευαίσθητη κοπέλα με αγάπη για την μουσική και με το εξαιρετικό χάρισμα της «ενόρασης» το οποίο της αποκαλύπτεται μόλις φεύγει από το μοναστήρι σε ηλικία δεκαπέντε χρονών και στέλνεται έξω στην πραγματική ζωή ως γκουβερνάντα και δασκάλα μουσικής για την κόρη της πλούσιας μαρκησίας Σκαρφιότι.
Η ζωή της αλλάζει και προσπαθεί να προσαρμοστεί σε αυτήν, όπως και να γνωρίσει τους ανθρώπους που δεν είναι πάντα καλοί  και δεν διστάζουν να εκμεταλλευτούν ακόμη και την ίδια της την ύπαρξη για τα συμφέροντά τους, χωρίς τις συμβουλές και την προστασία της αγαπημένης της αδερφής Μανταλένα. Η ηρωίδα μας μέσα στο σπίτι της οικογένειας Σκαρφιότι προσπαθεί να αντιμετωπίσει τις όποιες αντιξοότητες της προκύπτουν και τα κρυμμένα μυστικά της ισχυρής οικογένειας και πληρώνει άδικα τα δικά τους αδικήματα. Κάπως έτσι, αλλάζει η ζωή της με τρόπο αμετάκλητο και προσπαθεί να επιβιώσει έχοντας ήδη στιγματιστεί μέσα στην Ιταλία την εποχή που την κυβερνάει ο Μουσολίνι ένας παρανοϊκός ηγέτης καθώς εξαπλώνεται μέσα στην χώρα ο φασισμός. Μέσα από την περίοδο του πολέμου και με όλα όσα συμβαίνουν στη ζωή της ηρωίδας, μέσα  από κακουχίες προσπαθώντας να επιβιώσει βλέπουμε το σθένος και την αντοχή της σε όσα τραγικά της συμβαίνουν, την επιθυμία και τον αγώνα της για την ελευθερία και την ειρήνη, τα πολυτιμότερα αγαθά του ανθρώπου. Μια μοναδική ηρωίδα που αγωνίζεται με όλη την δύναμη της ψυχής της για ειρήνη, ελευθερία, ελπίδα, αγάπη, και δικαίωση ενεργειών του παρελθόντος για ένα καλύτερο μέλλον.

Η συγγραφέας έδεσε αρμονικά την ιστορία της ζωής της Ρόζας με τα δύσκολα χρόνια του Β΄ Παγκόσμιου πολέμου, και ξεδίπλωσε την ιστορία της μέσα από εικόνες με παραστατικότητα  και περιγραφές χωρίς να κουράζει τον αναγνώστη, με έντονα συναισθήματα όσο οι εξελίξεις  γινόντουσαν πιο καταιγιστικές. Πλησιάζοντας προς το τέλος με την αγωνία μου να έχει κορυφωθεί περιμένοντας να ανακαλύψω αν  έρχεται  στο τέλος η δικαίωση και η λύτρωση της ηρωίδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου