Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2018

Κριτικη Βιβλίου “Κύματα στη στεριά” του Χάρη Βαφόπουλου

Ο καπετάνιος Κωστής Δεληγιώργης στο τελευταίο του θαλασσινό ταξίδι θα χάσει έναν σύντροφό του. Τα φουρτουνιασμένα κύματα, ο χαμός μιας ανθρώπινης ζωής και το ναυάγιο τού προκαλούν μία έντονη συναισθηματική φόρτιση και η ψυχή του παλεύει να βγει στην επιφάνεια σώα και αβλαβής.
Γυρνώντας στην Ελλάδα θα προσπαθήσει να βρει και πάλι τον εαυτό του. Μία δύσκολη και δύσβατη διαδρομή στα βουνά της Ελλάδας και στην ψυχή του ξεκινάει. Ο Πέτρος, φίλος του εκλιπόντος και διασωθής στο ίδιο ναυάγιο αναζητά τον καπετάνιο του και προσπαθεί να αντιμετωπίσει τη ζωή του διαβαίνοντας διαδρομές και παίρνοντας καίριες αποφάσεις.
Θα καταφέρει να νικήσει τον δαίμονα της κατάθλιψης; Θα βγει στην “επιφάνεια” αλώβητος και δυνατός; Θα επιστρέψει στη γυναίκα του, Ξένια; Θα βρει τη διαδρομή της λύτρωσης μέσα στην απόγνωση και στον εγκλωβισμό των γιατί και των κατηγοριών; Θα τον βοηθήσει σε αυτό του το ταξίδι στην τρικυμισμένη στεριά ο βοσκός, Στρατής; Θα ξαναβρεί τον ζεστό και χαμογελαστό εαυτό του; Ποιο παρελθόν τον κυνηγάει και γιατί; Τι ζητάει από αυτόν;
Ο συγγραφέας, Χάρης Βαφόπουλος, μας προσφέρει μία ιστορία, η οποία διαβάζεται απνευστί. Η ροή του σε κερδίζει και τα συναισθήματα που απορρέουν διαβάζοντάς το σου κεντρίζουν το ενδιαφέρον.
Ο καπετάνιος κατηγορεί τον εαυτό του για τον χαμό του ναύτη του και προσπαθεί να βρει τις ισορροπίες του και τον ίδιο του τον εαυτό φυγαδεύοντάς τον σε τόπους απόμακρους και αποκομμένους από τη ζωή και τον κόσμο. Αναζητά με πόθο τον εξαγνισμό και τη διαδρομή προς την ευτυχία και τη συνειδητοποίηση. Και ενώ ο Κωστής ψάχνει να βρει όσα του λείπουν και τη χαμένη του αυτοπεποίθηση, συναντάμε κομμάτια του ίδιου μας του εαυτού στον ίδιο και στους ήρωες της ιστορίας.
Ο Πέτρος γίνεται αγαπητός, μας δείχνει τις φοβίες που προσπαθεί να αντιμετωπίσει και παρότι δευτερεύων ήρωας αποκτά σημαντική θέση στην ιστορία.
Πρόκειται για μία καταβύθιση ψυχής στον κόσμο της απόγνωσης, της αυτομαστίγωσης και της αυτοτιμωρίας. Ένα σύγχρονο βιβλίο με σύγχρονα και ουσιαστικά θέματα που ταλανίζουν τις ψυχές των ανθρώπων. Οι αμφιβολίες, τα αιώνια γιατί, η ψυχολογία, ο εσωτερικός πόλεμος και οι τύψεις έρχονται να αποτυπωθούν με έναν όμορφο και άμεσο τρόπο από τον συγγραφέα δημιουργώντας ένα ζεστό, συγκινητικό και ιδιαίτερο μυθιστόρημα που αξίζει να διαβαστεί!






Βασιλική Διαμάντη
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου