Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2018

Κριτική Βιβλίου “Οι Στυλοβάτες της γης” του Ken Follett

Η ιστορία τοποθετείται στον 12ο αιώνα στην Αγγλία.
Μία οικογένεια αναγκάζεται να φύγει εσπευσμένα. Πολλά τα δεινά που θα τους βρουν. Όνειρο του Τομ Μπίλντερ είναι να φτιάξει έναν καθεδρικό ναό. Το πάθος του αυτό θα τον τυφλώσει. Τα προβλήματα που θα συναντήσει πολλά. Αλλά το όνειρό του είναι πιο σημαντικό από οτιδήποτε άλλο. Μετά από πολλούς αγώνες και διαδρομές θα του δοθεί αυτή η ευκαιρία.
Θα τα καταφέρει άραγε; Θα δει την ολοκλήρωση της κατασκευής του; Τι είναι αυτό που χωρίζει τα δύο αγόρια της οικογένειας; Ποια η σχέση μεταξύ εκκλησίας και βασιλείας;
Η ιστορία έχει πολύ ενδιαφέρον. Μπορεί τα ιστορικά στοιχεία να είναι φτωχά, δεν παύει όμως η ατμόσφαιρα να αποτυπώνεται με έναν μοναδικό τρόπο. Οι ιππότες, ο απαγχονισμός, οι μάχες, ο σφετερισμός των ανθρώπων της καθολικής εκκλησίας, οι έρωτες, οι δολοφονίες, η θέση της γυναίκας, η αλλοφροσύνη των πλουσίων και των ανθρώπων της εξουσίας, η βία, οι βιασμοί και άλλα πολλά συνθέτουν την ιστορία του βιβλίου, ενός βιβλίου που τα έχει όλα.
Το μόνο αρνητικό σε όλο το βιβλίο, κατά την ταπεινή μου άποψη, είναι οι σκηνές σεξουαλικού περιεχομένου. Ίσως, να ήταν περιττές και ανούσιες για αυτού του επιπέδου το ανάγνωσμα.
Από την άλλη πλευρά, ο συγγραφέας κατόρθωσε να με μεταφέρει νοερά στην εποχή εκείνη. Θαύμασα τον ρουχισμό των ηρώων, τις περιγραφές των κτηρίων, την εξαιρετική σκιαγράφηση των ηρώων, τη σπουδαιότητα των όρκων που έδιναν, την απροκάλυπτη στάση των προνομιούχων, τον κατακερματισμό της υπερηφάνειας που βίωναν οι φτωχοί και τον εγκλωβισμό, σε μία λάθος ζωή, που ένιωθαν πολλοί.
Η αρχή της ιστορίας με μάγεψε και με “παγίδεψε” να θέλω εναγωνίως να μάθω ποιος ήταν ο απαγχονισμένος και ποια η “μάγισσα”. Για ποιον κρυφό λόγο του έκοψαν απότομα το νήμα της ζωής του και τι σχέση είχε με την άγνωστη γυναίκα. Η σκηνή με έκανε να τη σχηματίσω στον νου μου, δημιουργώντας μου ένα περίεργο συναίσθημα και μία επιπλέον αδημονία για να διαβάσω τη συνέχεια.
Αναμφισβήτητα, ο συγγραφέας, Ken Follett, αποτύπωσε με έναν αριστουργηματικό τρόπο την ιστορία του καθηλώνοντάς μας στις σελίδες του και αναζητώντας να κάνουμε μία ουσιαστική καταβύθιση στη γραφή του και στο πόνημά του. Διαβάστε το και είμαι σίγουρη ότι θα μαγευτείτε και εσείς!
 
 
 
 
 
Βασιλική Διαμάντη 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου