Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2018

Κριτική Βιβλίου “Όλα αυτά θα σ' τα δώσω” της Dolores Redondo

Η ζωή του Μανουέλ καταρρέει όταν ο σύζυγός του, Άλβαρο, θα βρεθεί νεκρός. Η επίσημη αναφορά κάνει λόγο για αυτοκινητιστικό δυστύχημα. Ένας αστυνομικός λίγο πριν βγει στη σύνταξη μιλάει για δολοφονία, καθώς ένα τραύμα κινεί τις υποψίες του για κάτι περισσότερο. Η οικογένεια του Άλβαρο και ο τίτλος ευγενείας δε δίνει περιθώρια σε κανέναν να προχωρήσει την έρευνα.
Ο Μανουέλ θα βρεθεί μπροστά σε αλήθειες που αγνοούσε. Ο Άλβαρο ποτέ δεν του εκμυστηρεύτηκε τη ζωή του από παιδί μέχρι που οι δρόμοι τους συναντήθηκαν. Ακόμα και κατά τη διάρκεια της σχέσης τους υπήρξαν μυστικά που ανατρέπουν τη ζωή του. Ο λόγος που ο Άλβαρο ποτέ δε μίλησε για όσα τον πλήγωναν σχετικά με την οικογένειά του ήταν γιατί δεν ήθελε να του δείξει το “αδίστακτο” πρόσωπό τους.
Η μητέρα του απούσα, ο πατέρας του βίαιος και σκληρός, ο μικρότερός του αδερφός επιρρεπής σε κακές παρέες και ο μεσαίος αδύναμος. Ο θάνατος του πατέρα του θα τον αναγκάσει να αποδεχθεί τον τίτλο του Μαρκησίου και να σώσει το υποστατικό της οικογένειάς του από την κακή διαχείριση. Ο μικρότερος του αδερφός θα πεθάνει από υπερβολική δόση ηρωίνης λίγες ώρες αργότερα από την ταφή του πατέρα του. Η υπόθεση κουκουλώθηκε όπως – όπως για να μη μαθευτεί παραέξω ο τρόπος θανάτου του. Τρία χρόνια μετά σκοτώνεται και ο Άλβαρο. Τυχαίο;
Αυτό προσπαθεί να ανακαλύψει ο υπαστυνόμος Νογκέιρα αλλά κρυφά από την αστυνομία και με τη βοήθεια του Μανουέλ και του ιερέα Λούκα. Ο συμβολαιογράφος ενημερώνει ότι διαχειριστής της περιουσίας του Άλβαρο τίθεται ο Μάνουελ και αυτό εξοργίζει τη μαρκησία Σεσίλια, μητέρα του θανόντα, αλλά και όλη σχεδόν την υπόλοιπη οικογένειά του. Η ντροπή είναι μεγάλη και το να μαθευτεί ότι ένας απόγονος αυτής της ιστορικής οικογενειάς είναι ομοφυλόφιλος και δη παντρεμένος θεωρείται το χειρότερο γεγονός.
Θα καταφέρει ο Μανουέλ να βρει τη λύση του μυστηρίου; Τελικά, ο Φραν, ο μικρότερός του αδερφός αυτοκτόνησε μη αντέχοντας τον τεράστιο πόνο της απώλειας του πατέρα του; Γιατί ο Μανουέλ βρίσκει συνεχώς γαρδένιες στις τσέπες του; Τι ρόλο παίζει ο ανιψιός του Άλβαρο; Γιατί ο Σαντιάγο, ο μεσαίος γιος της οικογένειας, αδιαφορεί για τη γυναίκα του Καταρίνα; Τι κρύβεται πίσω από τη σχολή που πήγαινε ο Άλβαρο, ο Σαντιάγο και ο Λούκας; Γιατί η αστυνομία βιάζεται να κλείσει τόσο νωρίς δύο υποθέσεις θανάτων; Τι ρόλο παίζει η ιατροδικαστής Οφηλία στην υπόθεση; Γιατί ο Νογκέιρα επιθυμεί τόσο πολύ να κυνηγήσει το όνομα αυτής της οικογένειας;Τελικά ο Άλβαρο σκοτώθηκε ή δολοφονήθηκε;
Όλα τα ερωτήματα θα απαντηθούν σελίδα – σελίδα. Η παιδική κακοποίηση, η ομοφυλοφιλία, τα ναρκωτικά, οι φόβοι και οι εκβιασμοί ξετυλίγονται σιγά – σιγά και ξεχύνονται σαν χείμαρροι το μίσος, η απογοήτευση, η ντροπή και η μοναξιά. Τα κρυμμένα μυστικά βγαίνουν στην επιφάνεια και κάθε αλήθεια καθηλώνει. Η ζωή του Μανουέλ καταρρέει σε κάθε αποκάλυψη και οι αμφιβολίες γίνονται φόβοι που κατατρώνε την ψυχή του.
Πρόκειται για ένα βιβλίο που ανήκει κυρίως στην κατηγορία του ψυχολογικού θρίλερ με αποχρώσεις αστυνομικής πλοκής. Η συγγραφέας κατορθώνει να δημιουργήσει ένα μυθιστόρημα ατμοσφαιρικό, αγωνιώδες και γεμάτο ανατροπές. Η αλήθεια θα αποκαλυφθεί στις τελευταίες σελίδες και αυτό με εξέπληξε περισσότερο σε όλη την ιστορία. Το άρτιο στήσιμο της πλοκής, η ευφυής σκιαγράφηση των ηρώων, το ψυχολογικό προφίλ των χαρακτήρων με το αστυνομικό στοιχείο που εμπεριέχει το συγκεκριμένο πόνημα το τοποθετούν σε ένα κομψοτέχνημα γραφής και δημιουργικό μυθιστόρημα. Προσπάθησα πολύ να βρω τον δολοφόνο αλλά απέτυχα παταγωδώς και αυτό με ενθουσίασε ακόμα περισσότερο. Μόνο προς το τέλος κατάφερα να ενώσω τα παζλ της ιστορίας, να βρω τη λύση στο μυστήριο και να ξεδιαλύνω κάθε κομμάτι που μου αποκαλυπτόταν σταδιακά.
Φυσικά, οφείλουμε να δώσουμε τα εύσημα και στην μεταφράστρια, Ειρήνη Οικονόμου, η οποία κατάφερε να μας προσφέρει ένα αρκετά καλά επιμελημένο μεταφραστικά βιβλίο.
Σε όσους αναζητάνε βιβλία με εμβάθυνση στον ψυχισμό των ηρώων, με συνεχείς ανατροπές, με δύσκολη αναγνώριση των δολοφόνων και με ανάγνωση χωρίς κούραση και ανία τότε ΠΡΕΠΕΙ να διαβάσετε το συγκεκριμένο ανάγνωσμα!
 
 
 
 
 
Βασιλική Διαμάντη 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου