Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2018

ΝΕΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ "ΠΟΙΟΣ ΣΚΟΤΩΣΕ ΤΟΝ ΡΟΜΠΕΡΤ ΚΕΝΕΝΤΥ;" Marc Ducain

ΠΟΙΟΣ ΣΚΟΤΩΣΕ ΤΟΝ ΡΟΜΠΕΡΤ ΚΕΝΕΝΤΥ;
Marc Ducain
Ξενόγλωσσος τίτλος: ILS VONT TUER ROBERT KENNEDY
ISBN 9786185370077
Εκδότης ΕΞΑΝΤΑΣ
Αριθμός σελίδων 404
Διαστάσεις 21x14
Μετάφραση Γιώργος Ξενάριος

Ο Marc Dugain έγινε γνωστός στο ελληνικό αναγνωστικό κοινό από τις εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ το 2006 με την Κατάρα του Έντγκαρ. Πρόκειται για τον Τζον Έντγκαρ Χούβερ τον πανίσχυρο αρχηγό του FBI. Ο Dugain στηρίχτηκε για τη συγγραφή στα ημερολόγια του Κλάιντ Τόλσον, αναπληρωτή διευθυντή του FBI και εραστή του Χούβερ, για να αναβιώσει με μυθιστορηματική μαεστρία ένα κομμάτι της σύγχρονης αμερικανικής ιστορίας. Το 2009 ακολουθεί (από τον ίδιο εκδότη) το μυθιστόρημα Μια συνηθισμένη εκτέλεση που είναι η μυθιστορηματική μαρτυρία της βύθισης του ρωσικού υποβρυχίου Kursk, μια πολυσυζητημένη αλλά και «σκοτεινή» υπόθεση της μετακομμουνιστικής Ρωσίας. Στο μυθιστόρημα αυτό είχε απονεμηθεί το βραβείο Grand Prix RTL Lire 2007.
Μετά τη Ρωσία ο Dugain επιστρέφει και πάλι στην Αμερική με το βιβλίο του Ils vont tuer Robert Kennedy που εκδίδεται από τον οίκο Gallimard τον Αύγουστο του 2017. Οι κριτικές είναι διθυραμβικές και το βραβείο Joseph Kessel, που από το 1991 τιμά έναν σπουδαίο γαλλόφωνο συγγραφέα, απονέμεται στον Dugain για το τελευταίο αυτό μυθιστόρημά του που προσφέρει σήμερα ο ΕΞΑΝΤΑΣ στο ελληνικό αναγνωστικό κοινό, με τον τίτλο Ποιος σκότωσε τον Ρόμπερτ Κένεντυ; σε μετάφραση του Γιώργου Ξενάριου.

Ένας καθηγητής σύγχρονης ιστορίας στο πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας, στον Καναδά, είναι βέβαιος ότι ο θάνατος των γονιών του, το 1967 και το 1968, συνδέεται με τη δολοφονία του Ρόμπερτ Κένεντυ. Στο μυθιστόρημα εκτυλίσσονται παράλληλα η έρευνα που κάνει ο καθηγητής για τον θάνατο του πατέρα του -διάσημου ψυχιάτρου που δουλεύει αποκλειστικά με τη μέθοδο της ύπνωσης, ο οποίος εγκατέλειψε τη Γαλλία μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, αφού προηγουμένως είχε πάρει μέρος στην αντίσταση κατά των Γερμανών- και η προσωπική και πολιτική διαδρομή του Ρόμπερτ Κένεντυ. Ο Μπόμπυ, όπως τον αποκαλούν οι Αμερικανοί, μετά τη δολοφονία του αδελφού του και προέδρου των ΗΠΑ Τζων πέφτει σε βαθιά κατάθλιψη, πριν πάρει την απόφαση να κρατήσει ψηλά τη σημαία της οικογένειας και να κατέβει ως υποψήφιος πρόεδρος, αν και γνωρίζει πως αυτό θα τον οδηγήσει αναπόφευκτα στον θάνατο. Οι δυο αυτές παράλληλες ιστορίες, που συνδέονται στενά μεταξύ τους, αποτελούν για τον συγγραφέα το πρόσχημα για να αναδιφήσει την ιστορία των ΗΠΑ στη δεκαετία του '60. Αντι-κουλτούρα και πολιτική βία κυριαρχούν στην Αμερική εκείνη την εποχή, μια εποχή που φέρνει καινούριες ελπίδες σε μια γενιά που, μέσα από το βιβλίο, καταλαβαίνει κανείς γιατί, πώς αλλά κυρίως από ποιους θυσιάστηκε.

Σύντομο βιογραφικό του συγγραφέα
Ο Marc Dugain γεννήθηκε στη Σενεγάλη το 1957. Το πρώτο του μυθιστόρημα La chambre des officiers (Το δωμάτιο των αξιωματικών, 1988) διακρίθηκε με δεκαοχτώ λογοτεχνικά βραβεία. Από τα γνωστότερα έργα του La campagne anglaise (Η αγγλική ύπαιθρος), Heureux comme Dieu en France (Ευτυχής σαν Θεός στη Γαλλία), La malediction d’Edgar (Η κατάρα του Έντγκαρ) και Une exécution ordinaire (Μια συνηθισμένη εκτέλεση) τον έκαναν παγκοσμίως γνωστό. Ο Dugain είναι ένας από τους σπάνιους συγγραφείς που καταφέρνουν να συνδυάσουν λογοτεχνική ποιότητα και εμπορικότητα που πιθανότατα οφείλεται στην άκρως ενδιαφέρουσα θεματική του. Στα τριάντα πέντε του χρόνια
εγκαταλείπει οριστικά την επαγγελματική σταδιοδρομία του στην Proteus Airlines και Flandre Air για να αφοσιωθεί οριστικά στη λογοτεχνία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου