Τρίτη 16 Απριλίου 2019

Συζητώντας με τη Δήμητρα Ιωάννου για το βιβλίο της "Η κληρονόμος του ποταμού"

Ερώτηση 1η: Τι σημαίνει λογοτεχνία για εσάς;

Δ.Ι.: Η λογοτεχνία είναι για μένα η απόλυτη ψυχοθεραπεία. Ως αναγνώστρια αλλά και ως δημιουργός διαφεύγω, έστω για λίγο, σε μια άλλη πραγματικότητα, ξεκουράζομαι, ανανεώνομαι, διασκεδάζω και ψυχαγωγούμαι, ζω στον κόσμο των ηρώων, συμπάσχω με τα παθήματά τους και μαθαίνω από αυτά, χαίρομαι με τις χαρές και τα επιτεύγματά τους, παίρνω αναζωογονητικές ανάσες κι έτσι επιστρέφω στην καθημερινότητά μου πιο ξεκούραστη και δυναμική.


Ερώτηση 2η: Ποιο είναι το χαρακτηριστικό γνώρισμα, κατά τη γνώμη σας, που κάνει κάποιον δημιουργό ξεχωριστό και αγαπητό στο αναγνωστικό κοινό;

Δ.Ι.: Νομίζω πως όταν ο δημιουργός προσφέρει στο κοινό του αναγνώσματα που είναι καμωμένα με μεράκι, αγάπη και σεβασμό, διαθέτουν ευφάνταστη και ανατρεπτική πλοκή, ενδιαφέροντες διαλόγους, καλή δομή, αβίαστη χρήση της γλώσσας, σωστές δόσεις χιούμορ, ισορροπία συναισθήματος και λογικής, ούτως ώστε το κείμενο να μην αφυδατώνεται αλλά ούτε και να γίνεται
υπερβολικά μελοδραματικό, τελικά κερδίζει τον αναγνώστη που ξέρει ότι θα κρατήσει στα χέρια του ένα ισορροπημένο ποιοτικό κείμενο.


Ερώτηση 3η: Πώς θα χαρακτηρίζατε το βιβλίο σας “Η κληρονόμος του ποταμού”;

Δ.Ι.: Η Κληρονόμος του ποταμού είναι ένα χαρμάνι από πολλά υλικά, δουλεμένα σε ισορροπία μεταξύ τους, για να ικανοποιήσουν τους απαιτητικούς γευστικούς ουρανίσκους των σύγχρονων αναγνωστών. Στο βιβλίο υπάρχουν μεγάλοι έρωτες και δυνατά συναισθήματα, μίση, πάθη, ίντριγκες αλλά και αγάπη. Πολλή αγάπη! Από την άλλη οι πρωταγωνιστές κινούνται μέσα σε ένα πλούσιο λαογραφικό σκηνικό, ζυμωμένο από τους μύθους και τους θρύλους του Αχέροντα, αλλά και στην Αθήνα της δεκαετίας του ’60, μιας εποχής πολύ ενδιαφέρουσας πολιτικά και πολιτιστικά. Η δολοφονία της Ρόζας Παλαιολόγου δίνει μια αστυνομική χροιά στο δεύτερο κομμάτι της ιστορίας , καθώς η εγγονή της Λευκή και ο ιδιωτικός ερευνητής Χρήστος Βαράγκης προσπαθούν να βρουν τον ένοχο, ενώ η παρουσία της μυστηριώδους Λευκοθέας στις όχθες του Αχέροντα, δίνει μια μεταφυσική νότα που ακροβατεί ανάμεσα στο όνειρο και στην πραγματικότητα και μπορεί να εξηγηθεί είτε λογικά, είτε υπερβατικά από τον αναγνώστη.


Ερώτηση 4η: Η Ρόζα θα περάσει δια πυρός και σιδήρου μέχρι να βρει τον “Άγγελό” της, όπως η ίδια χαρακτηρίζει τον σύζυγό της. Πιστεύετε ότι ο άνθρωπος πρέπει να περάσει δύσκολα μέχρι να βρει το “λιμάνι” του;;

Δ.Ι.: Το διατυπώσατε πολύ όμορφα. Όντως η Ρόζα στο πρόσωπο του Άγγελου Παλαιολόγου βρήκε τον άγγελο της, το σύντροφο που γλύκανε την καρδιά και ηρέμησε την ψυχή της. Θεωρώ πως ο κάθε άνθρωπος είναι διαφορετική περίπτωση, έχει διαφορετική πορεία να διανύσει, και διαφορετικά πράγματα να διδαχθεί στο μονοπάτι της ζωής του, για αυτό και πιστεύω πως δεν υπάρχουν νόρμες. Κάποιοι συναντούν πιο γρήγορα τον ιδανικό τους σύντροφο, ενώ κάποιοι άλλοι χρειάζονται να διανύσουν περισσότερα χιλιόμετρα. Κάποιοι πραγματοποιούν πιο νωρίς αυτή τη συνάντηση ζωής, ενώ κάποιοι άλλοι χρειάζεται να πάρουν πρώτα κάποια μαθήματα και να εξελιχθούν ως προσωπικότητες.


Ερώτηση 5η: Η Φιλίτσα θα προδοθεί από την καλύτερή της φίλη. Θεωρείτε ότι δεν υπάρχουν αληθινές φιλίες;

Δ.Ι.: Θεωρώ ότι οι αληθινές φιλίες υπάρχουν αλλά χρειάζονται χρόνο και επένδυση πολλής ενέργειας για να χτιστούν. Κι από τις δύο πλευρές απαιτείται μοίρασμα, προσφορά, ειλικρίνεια, κατανόηση και πάταξη του εγώ. Χρειάζεται κανείς να αποτινάξει από πάνω του τη μικρότητα, την
εγωκεντρικότητα και τον ανταγωνισμό, να χαρεί με τη χαρά του άλλου και να σταθεί κοντά του στη λύπη του.


Ερώτηση 6η: Η Λευκοθέα ενώνει σε διάφορους χρόνους το πραγματικό με το φανταστικό στοιχείο. Υπάρχει άυλος κόσμος με τη μορφή νεράιδων και στοιχειών, όπως μας τον πέρασαν μέσα από τα παραμύθια οι παππούδες μας;

Δ.Ι.: Δεν είμαι σε θέση να το γνωρίζω πραγματικά. Μπορώ όμως να σας πω ότι πέρα από το φυσικό
κόσμο που αντιλαμβανόμαστε με τις αισθήσεις μας, πιστεύω πως υπάρχει κι ένας ολόκληρος αόρατος κόσμος, τον οποίο μπορούμε να αντιληφθούμε μόνο μέσω της πίστης και της αγάπης. Έτσι αντιλαμβάνομαι τη Λευκοθέα, μια γυναίκα σύμβολο που ενώνει κι ακροβατεί ανάμεσα στους δυο κόσμους. Φυσικά, επειδή δεν έχουμε όλοι την ίδια κοσμοθεωρία ή τις ίδιες πεποιθήσεις, η παρουσία της δίνεται με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορεί να εξηγηθεί είτε λογικά είτε μεταφυσικά από τον εκάστοτε αναγνώστη.


Ερώτηση 7η: Σας δυσκόλεψε η έρευνα που κάνατε για τον περιβάλλοντα χώρο αλλά και της φιλοσοφίας που περνάει μέσα από τις σελίδες σας μέσω αποσπασμάτων ορισμένων έργων του Πλάτωνα, της Αινειάδος του Βιργιλίου και του θεοπατορικού για τον Άγιο Δονάτο;

Δ.Ι.: Έγινε ενδελεχής έρευνα της ιστορίας, της μυθολογίας και των θρύλων που περιβάλουν την περιοχή, καθώς και βαθιά μελέτη των αποσπασμάτων που αναφέρετε. Τα κείμενα αποτελούν τμήματα των γρίφων που οδηγούν τη Λευκή και τον Χρήστο Βαράγκη προς τη λύση του μυστηρίου της δολοφονίας της Ρόζας Παλαιολόγου και έπρεπε να διαλεχτούν προσεκτικά, έτσι ώστε να ενσωματωθούν σωστά στο κείμενο και να προάγουν την πλοκή. Σίγουρα ήταν μια διαδικασία που απαίτησε χρόνο και μελέτη αλλά έγινε με χαρά και μεράκι ενώ το τελικό αποτέλεσμα μου έδωσε μεγάλη ικανοποίηση.


Ερώτηση 8η: Λογοτεχνία του Φανταστικού. Σας έχει περάσει από το μυαλό σας να προσφέρετε στους αναγνώστες σας μία ιστορία αμιγώς στον κόσμο της φαντασίας;

Δ.Ι.: Έχω μάθει ποτέ να μη λέω ποτέ. Η αλήθεια είναι όμως πως μου αρέσει πολύ η δομή των ιστοριών που γράφω αυτή την περίοδο, καθώς είναι καμωμένες με πολλά υλικά και είναι ιστορίες που στην ουσία θα ήθελα να διαβάσω κι εγώ ως αναγνώστρια.


Ερώτηση 9η: Τι θα θέλατε να πείτε στους αναγνώστες σας;

Δ.Ι.: Ότι νιώθω μεγάλη ευγνωμοσύνη, γιατί στάθηκαν στο πλευρό μου ήδη από την πρώτη στιγμή και με περιέβαλαν με πολλή αγάπη και στήριξη. Τους αποκαλώ πάντα φίλους και συνοδοιπόρους και για μένα είναι μέγιστη χαρά και τιμή να περπατάμε μαζί στα μονοπάτια των βιβλίων μου. Πάντα αγαπούσα τη συγγραφή αλλά πλέον το μοίρασμα μαζί τους είναι αυτό που την έχει κάνει τόσο πολύτιμη.


Ερώτηση 10η: Θα θέλατε να μας πείτε μερικά λόγια για το επόμενο συγγραφικό βήμα σας;

Δ.Ι.: Είναι μια ιστορία γεμάτη έρωτες, συναισθήματα, πάθη, ίντριγκες και μυστήριο, που διαδραματίζεται σε ένα λατρεμένο ελληνικό νησί. Θα σας πω ότι οι ήρωες και οι μεταξύ τους διαδράσεις ήταν για μένα τόσο θελκτικές που δεν έβλεπα την ώρα και τη στιγμή να κάτσω ξανά μπροστά στο πληκτρολόγιο μου και να διεισδύσω και πάλι στον κόσμο τους.


Β.Δ.: Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για τη συνέντευξη που μου παραχωρήσατε! Εύχομαι κάθε επιτυχία και καλοτάξιδα τα βιβλία σας!!!

Δ.Ι.: Κι εγώ σας ευχαριστώ πολύ για τη συνομιλία μας, τις τόσο ενδιαφέρουσες ερωτήσεις και τα καλά σας λόγια!





“Η κληρονόμος του ποταμού”: https://www.psichogios.gr/site/Books/show/1005849/h-klhronomos-toy-potamoy
"Οι γιοι της Γανανής Κυράς: http://psichogios.gr/site/Books/show/1003858/oi-gioi-ths-galanhs-kyras
"Βαλεντίνα, η γητεύτρα των Αθηνών": http://psichogios.gr/site/Books/show/1003434/balentina-h-ghteytra-twn-athhnwn
"Το τραγούδι της Αννέτας": http://psichogios.gr/site/Books/show/1002713/to-tragoydi-ths-annetas
"Κασσάνδρα Το μυστικό της μάγισσας": http://psichogios.gr/site/Books/show/1002014/kassandra-to-mystiko-ths-magissas





Η ΔΗΜΗΤΡΑ ΙΩΑΝΝΟΥ σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και ασχολείται επαγγελματικά με τη Σωματική Ψυχοθεραπεία και τη Βιοανάδραση. Η μελέτη των ανθρώπινων σχέσεων, συμπεριφορών και διαδράσεων ανέκαθεν τη γοήτευε, ενώ το γράψιμο είναι το μεγάλο της πάθος. Η αγάπη της για την Ελλάδα είναι ριζωμένη βαθιά, γι’ αυτό και ερευνά επίμονα τη λαογραφία και τα μυστικά κάθε γωνιάς της. Από τις Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ κυκλοφορούν τα μυθιστορήματά της ΚΑΣΣΑΝΔΡΑ – ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΜΑΓΙΣΣΑΣ,ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΗΣ ΑΝΝΕΤΑΣ, ΒΑΛΕΝΤΙΝΑ. Η ΓΗΤΕΥΤΡΑ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ και ΟΙ ΓΙΟΙ ΤΗΣ ΓΑΛΑΝΗΣ ΚΥΡΑΣ.
(2018) Η κληρονόμος του ποταμού, Ψυχογιός
(2017) Οι γιοι της γαλανής κυράς, Ψυχογιός
(2016) Βαλεντίνα, η γητεύτρα των Αθηνών, Ψυχογιός
(2014) Το τραγούδι της Αννέτας, Ψυχογιός
(2013) Κασσάνδρα Το μυστικό της μάγισσας, Ψυχογιός






Η κληρονόμος του ποταμού
1960
Η μυστηριώδης γυναίκα που περιδιαβάζει στις όχθες του Αχέροντα χαρίζει τις γνώσεις της στη δεκαεξάχρονη Φιλίτσα. Η τελευταία φτάνει στην Αθήνα, αλλάζει το όνομά της σε Ρόζα και χτίζει μια αυτοκρατορία από το μηδέν. Η πολυτάραχη ζωή της Ρόζας σημαδεύεται από μεγάλους έρωτες, ισχυρές ίντριγκες, έντονα μίση κι ένα σκοτεινό μυστικό που καλείται να περιφρουρήσει πάση θυσία, ακόμα και με την ίδια της τη ζωή. 

2017 
Η δολοφονία της πασίγνωστης πλέον Ρόζας Παλαιολόγου συγκλονίζει το πανελλήνιο και ο διάσημος ερευνητής Χρήστος Βαράγκης μαζί με την εγγονή της, τη Λευκή, καλούνται να λύσουν το μυστήριο. Όσο περνά ο καιρός, εισχωρούν όλο και πιο βαθιά σε έναν λαβύρινθο μίσους και θανάσιμων εχθρών. Κι ενώ αναζητούν τη λύση στο παρελθόν, η βοήθεια έρχεται ανέλπιστα από το αγερικό του ποταμού. Ποια είναι η μυστηριώδης Λευκοθέα που αναδύεται από τα πέπλα του χρόνου και φαντάζει φτιαγμένη από τα αθάνατα νερά; Θα καταφέρουν να λύσουν τους γρίφους της Ρόζας, έτσι όπως φαίνεται η ίδια να τους καθοδηγεί μέσα από τα έργα αρχαίων δημιουργών που έχουν υμνήσει τον επιβλητικό Αχέροντα;

Ένα βιβλίο κεντημένο με τους θρύλους του ποταμού των στεναγμών και των μυθικών παραποτάμων του, που διέσχιζαν τον Άδη. Μια ιστορία που, περνώντας μέσα από τον θάνατο, υμνεί τη ζωή!



Οι γιοι της γαλανής κυράς
Σύρος 1841
Δυο ξένοι εμφανίζονται από το πουθενά στην πανέμορφη αρχόντισσα του Αιγαίου και ταράζουν τις ζωές των ντόπιων. Ένας μεγάλος έρωτας θα σαρώσει την καρδιά του πρώτου, σηματοδοτώντας τις εξελίξεις. Ο δεύτερος, ένας διάβολος με αγγελική μορφή, θα προσπαθήσει να γητέψει τη μονάκριβη κόρη του Δομένικου Βονασέρα, στοχεύοντας στο όνομα και στα πλούτη της οικογένειας.
«Αμαρτίαι γονέων παιδεύουσι τέκνα», και οι επόμενες γενιές καλούνται να πληρώσουν τα φοβερά λάθη του παρελθόντος. Ο ουρανός σκοτεινιάζει και η σύγκρουση είναι αναπόφευκτη. Το καλό και το κακό πολεμούν στις ψυχές των Βονασέρα, που αγωνίζονται να παραμείνουν στο φως ή καταποντίζονται νικημένες στην άβυσσο.
Δαμιανός, Δομήνικος, Λορέντζος. Τρεις άντρες, τρεις γενιές, που αφανίζονται από τα παράφορα πάθη τους ή λυτρώνονται από το μεγαλείο της αγάπης και τη θέρμη του έρωτα.
Και πάνω από όλους, ο ακοίμητος πατριάρχης, ο γερο-Δομένικος Βονασέρας, που φυλάει καλά το φοβερό μυστικό της οικογένειας προστατεύοντας την αλήθεια.
Ποια μυστικά περιφρουρούν εδώ και αιώνες οι φύλακες της οικογένειας; Ποιος θα κρατήσει στα χέρια του όλη τη δύναμη, κληρονομώντας τη γνώση; Θα επικρατήσει η σύνεση και η επιθυμία για το ανώτερο καλό ή όλα θα βουλιάξουν στην απληστία και στο σκοτάδι;
Ένα μυθιστόρημα όπου ο έρωτας και το μυστήριο συνυπάρχουν αρμονικά, και η νησιώτικη ντοπιολαλιά ενσωματώνεται αβίαστα στη γραφή της συγγραφέως που ταξιδεύει τον αναγνώστη.



Βαλεντίνα, η γητεύτρα των Αθηνών
Ποια είναι η μυστηριώδης Αγγελική και γιατί το όνομά της ταράζει τη ζωή της διάσημης Βαλεντίνας, της μεγαλύτερης Ελληνίδας ηθοποιού στην Ωραία Εποχή των Αθηνών;
Η συγκινητική ιστορία μιας μικρής υπηρέτριας που πάλεψε με νύχια και με δόντια για να επιβιώσει κάτω από τις πιο αντίξοες συνθήκες. Κακοποιημένη, διωγμένη από την οικογένειά της και κατηγορούμενη για ένα έγκλημα που δεν έκανε, το σκάει μεταμφιεσμένη στην πρωτεύουσα. Διανύοντας με πείσμα την απόσταση από τα κακοτράχαλα μονοπάτια της ελληνικής υπαίθρου ως τα κομψά αθηναϊκά σαλόνια της υψηλής κοινωνίας και από τα κακόφημα καφέ σαντάν του Ιλισού ως τα μεγαλύτερα θέατρα της Μπελ Επόκ, καταφέρνει να ξεδιπλώσει το πηγαίο ταλέντο της και να βγει νικήτρια.
Γοητευτικές φιγούρες στο πολυκύμαντο ταξίδι της, η πονόψυχη Αιμιλία, ο λουστράκος Λουκίλης, η καλοαναθρεμμένη Βιργινία, ο κούτσαβος Τσατσαρώνης, η έμπιστη Μπέτυ, ο ιδιόρρυθμος ποιητής Ιάκωβος και πάνω από όλους ο άρχοντας Σέργιος Σγουρός που θα της διδάξει την αγάπη. Μια αγάπη τόσο δυνατή, που θα αλλάξει τη ζωή της για πάντα!
Η Βαλεντίνα επιστρέφει έπειτα από χρόνια στη γη των προγόνων της. Μια μεγάλη ανατροπή συγκλονίζει το είναι της, ενώ ζοφερές σκιές παραμονεύουν ύπουλα μέσα στο σκοτάδι, ζητώντας εκδίκηση…
Ένα μαγευτικό οδοιπορικό στην Μπελ Επόκ, την πιο γοητευτική εποχή των Αθηνών, γεμάτο ονειρικές εικόνες και καταιγιστικά συναισθήματα.



Το τραγούδι της Αννέτας
Αθήνα, σήμερα
Η Άννα παντρεύεται τον επιχειρηματία Ανάργυρο Σοφιανό, βασικό μέτοχο ενός υπερσύγχρονου ιδιωτικού νοσοκομείου, ενώ παράλληλα αντιστέκεται στην έντονη έλξη που της ασκεί ο γοητευτικός Μενέλαος. Εγκλωβισμένη σε έναν κακό γάμο, ξαφνικά αρρωσταίνει βαριά, πράγμα που προβληματίζει τον περίγυρό της. Η Άννα, ο Μενέλαος κι οι φίλοι τους έρχονται αντιμέτωποι με έναν ιατρικό κολοσσό που περιφρουρεί καλά τα μυστικά του. Κι αν οι υποψίες τους είναι αληθινές, τότε ίσως όλοι κινδυνεύουν άμεσα, μπλεγμένοι σε ένα κύκλωμα που ξεπερνά και την πιο στρεβλή φαντασία.
Επτάνησα, 17ος αιώνας
Ο Μέλιος Ρενέσης ερωτεύεται παράφορα την κοντεσίνα Αννέτα Οριφερίνα, όμως ο κόντες Νικηφόρος Τεμπέστας, εκβιάζοντας τον πατέρα της, καταφέρνει να τους χωρίσει. Κι ενώ οι δυο νέοι σχεδιάζουν κρυφά μια νέα ζωή μακριά, το νησί πλήττεται από μια σειρά άγριων δολοφονιών, που σπέρνουν τον τρόμο στους κατοίκους του. Ποιος είναι στ’ αλήθεια ο μυστηριώδης φονιάς και τι τον συνδέει μαζί τους; Θα καταφέρουν οι δυο νέοι να τον ξεσκεπάσουν ή θα τους σταματήσει η ζοφερή παρουσία του; Ποια είναι αυτά τα πρόσωπα από το παρελθόν που κάνουν επίμονα την εμφάνισή τους στα όνειρα της Άννας; Θα μπορέσουν να τη βοηθήσουν και να της δώσουν τις απαντήσεις που αναζητά;
Ένα μυθιστόρημα γεμάτο αγωνία και έρωτα, ζυμωμένο σελίδα σελίδα με τις μαγικές νότες μιας μελωδίας, που τραγουδά γλυκά τον πόνο της αλύτρωτης αγάπης.



Κασσάνδρα Το μυστικό της μάγισσας
Πρέβεζα 1767
Η Σαπφώ γνωρίζει την Κασσάνδρα, την Κόρη του Δάσους, που τη σώζει από βέβαιο θάνατο και μεταξύ τους αναπτύσσεται μια βαθιά φιλία. Καθώς τα χρόνια περνούν, οι δυο γυναίκες εξελίσσονται σε μεγάλες θεραπεύτριες και δίνουν ανακούφιση σε κάθε ανθρώπινο πόνο και αρρώστια. Ταυτόχρονα είναι οι μόνες που τολμούν να αντισταθούν στη φριχτή πραγματικότητα που έχει υφάνει η σκοτεινή προσωπικότητα του Αλή Πασά Τεπελενλή στην Ήπειρο, αλλά και στην τρομοκρατία του συνεργάτη του, Κωσταντή Σπαθιά. Ώσπου ένα φοβερό φονικό διαλύει τις ευαίσθητες ισορροπίες και τα πάντα ανατρέπονται…
Αθήνα 2008
Η Έλενα Βενιέρη καταλήγει στη φυλακή μετά από μια σειρά ανεξήγητων αποτρόπαιων δολοφονιών. Εκεί τη γνωρίζει και την ερωτεύεται παράφορα ο γνωστός δημοσιογράφος Άρης Κομνηνός, που θα κάνει τα πάντα για να αποδείξει την αθωότητά της. Είναι στ’ αλήθεια η Έλενα θύμα των περιστάσεων ή είναι όντως μια σατανική δολοφόνος, που έχει παρασύρει τον Άρη στα δίχτυα της;
Ο Άρης μπλέκεται σε ένα τρελό γαϊτανάκι μυστηρίου και υποψιών, προσπαθώντας να εξακριβώσει αν οι φόνοι έχουν τη ρίζα τους στο παρελθόν που εκδικείται ή στο παρόν που στιγματίζεται από τη ζοφερή δράση του υπόκοσμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου